En Sıcak Konular

Son Nazi'nin cenazesi ortada kaldı

13 Ekim 2013 13:58 tsi
Nazilerin hayatta kalan son üyesi Erich Priebke, 100 yaşında hayatını kaybetti.

İtalya’da savaş suçlarından hüküm giyen Nazilerin hayatta kalan son üyesi olan Erich Priebke, ev hapsinde tutulduğu Roma’da önceki gün 100 yaşında öldü. Priebke'nin cenaze töreni Vatikan tarafından veto edilirken, 50 yıl yaşadığı Arjantin de Nazi subayının naaşını kabul etmedi.
 
Eski SS subayı Priebke, 2’nci Dünya Savaşı’nda Alman ordusunun İtalya’yı işgal ettiği dönemde, Roma yakınlarındaki Ardeatina Çukuru’nda 335 İtalyan'ı kurşuna dizdirtmişti. Priebke, savaştan sonra kaçtığı Arjantin’de 1994 yılında yakalanıp bir yıl sonra İtalya’ya iade edilmişti. “Ben sadece bana verilen emirleri yerine getirdim. Görevimi yaptım” diye kendisini savunan Priebke ömür boyu hapis cezası almıştı. 2007 yılında ilerlemiş yaşı nedeniyle cezası ev hapsine çevrilmişti.
 
VATİKAN CENAZEYİ VETO ETTİ
 

Hürriyet gazetesinde yer alan habere göre Vatikan, Priebke’nin cenaze törenine itiraz ederek tarihinde ilk kez bir inançlının cenazesinin kiliseden kaldırılmasını veto etti.
 
Roma Belediye Başkanı İgnazio Marino da Musevi Cemaati'nin ve Vatikan'ın baskısıyla, “Roma ve çevresinde gömülmesi güvenli olmaz” gerekçesiyle Priebke’nen laik cenaze törenine bile izin vermeyeceklerini açıkladı.
 
ARJANTİN DE CENAZEYİ İSTEMEDİ
 

Emirleri doğrudan Nazi lideri Adolf Hitler’den aldığını belirten Priebke, vasiyetinde de Yahudi Soykırımı’nın bir “yalan” olduğunu savundu ve yaptıklarından pişmanlık duymadığını yineledi. Priebke’nin Arjantin’e defnedilme isteği ise Buenos Aires hükümeti tarafından reddedildi. Avukatı Paolo Giachini, “Arjantin’de yaşayan oğlu Jorge cenazeyi istiyor. Ama Arjantin reddetti. Başka bir yer arıyoruz” dedi. Arjantin’in Yahudi Dışişleri Bakanı Hector Timerman’ın ofisinden Twitter yoluyla yapılan açıklamada da, “Arjantinliler insan onuruna yapılan böyle bir hakareti kabul etmeyecek” denildi. Priebke İtalya’da henüz açıklanmayan bir yere defnedilecek.
 

Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs