En Sıcak Konular

İngiliz oyunu ortaya çıktı

13 Ekim 2013 09:21 tsi
İngiliz oyunu ortaya çıktı Rumların yıllardır Kıbrıs müzakerelerinde koz olarak kullandığı Maraş’ın büyük bir bölümünün Osmanlı’dan Kıbrıs’a kalan vakıf mülkleri olduğu ortaya çıktı.

Gerçek adıyla Varoşa olan Maraş bölgesindeki Osmanlı mülkleri, İngilizlerin oyunuyla geçici olarak Rumlara devredilmiş. Kıbrıslı Türklerin de sahip çıkmamasını fırsat bilen Rumlar, mülkleri geri teslim etmek yerine sahiplenmeyi tercih etmiş. Konuyla ilgili Maraş bölgesindeki bazı bölgelerin Osmanlı’dan kalan vakıf arazileri olduğuna dair tapu senetleri ortaya çıktı. Yakın Doğu Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Efdal Özkul da Cihan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Maraş bölgesinin büyük bir bölümünün vakıf arazisi olduğunu söyledi. İngilizlerin vakıflar konusunda çok zekice davrandıklarının altını çizen Özkul, İngilizlerin buradaki boşluktan yararlanarak, vakıf arazilerini kiralayan kişilere bir şekilde özel mülkiyete çevirdiklerini ifade etti.
 
Oteller vakıf arazilerinde
 

Maraş’taki vakıf mülklerine sahip çıkılmadığını söyleyen Özkul, “Bu bölgede bulunan otellerin arazisi incelenirse bekli de birçok otelin arazisinin vakıf malı olduğu da ortaya çıkacaktır. Bugün Taşınmaz Mal Komisyonu’na geliyorlar, takip ettiğim kadarıyla Maraş bölgesi için oldukça çok başvurunun olduğunu da görüyoruz. Bu şu demek değil bütün Maraş vakıftır. Hayır, orada gayrimüslimler de var. Rumların da Türklerin de arazileri var. Ama bütün herkesin ilgilendiği bölge oteller bölgesidir. Yani canlı olan bölgeyi düşünüyorlar. Acaba o arazilerin İngiliz döneminden önce hangi vakfa aitti ki, bu vakıfların hiç birisi İngiliz döneminde kurulmamıştır. Demek ki, burada bize atalarımızdan kalan bir toprak parçası var. Biz burayı elimizde tutmamız gerekirken, biz onun pazarlığını nasıl yapacağımızı konuşuyoruz” dedi.


Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,316 µs