En Sıcak Konular

Obama'ya 'basın özgürlüğü' manifestosu

11 Ekim 2013 19:39 tsi
ABD'de Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yayınladığı bir raporda, ABD hükümetini medyaya baskı uygulamaktan vazgeçmeye çağırdı.

'Obama ve Basın' başlıklı raporda hükümetin rutin haber akışını engellediği ve basın denetiminden kurtulmak için kendi sosyal medya organlarını kullandığı ileri sürüldü.

Obama yönetiminin belge sızıntılarına karşı yakın tarihte görülmemiş bir savaş açtığını savunan CPJ, bu korku ortamının devlet görevlilerini ürküttüğü anlatıldı. Raporda, haber kaynaklarının ispiyonaj suçlamasına maruz kalma endişesiyle gazetecilerle telefonda dahi görüşmediği iddia edildi. Rapor, kurumun 32 yıllık tarihinde ABD'deki basın özgürlüğüne dair kaleme alınmış ilk kapsamlı çalışma olma özelliğini taşıyor.

Raporda yer alan bu tavsiyeler, Beyaz Saray'a da bir mektupla yollandı. Mektupta Obama'ya "Amerikan halkının devletin milli güvenlik uygulamalarından haberdar olması ve bu uygulamaların kamuoyunda tartışılması konusundaki net açıklamalarınızı takdir ediyoruz. Fakat hükümetinizin uygulamaları şeffaflık eğilimi göstermiyor." denildi. Kurum, basın özgürlüğünü tartışmak üzere başkan Obama'dan bir randevu talep etti.
 
Eski Washington Post editörü L.Downie Jr. tarafından kaleme alınan raporda, ABD başkanına şu tavsiyelerde bulunuldu:
 
- Kaynakları vasıtasıyla devlet kurumlarına dair gizli bilgilere ulaşan gazetecilerin her hangi bir yasal tehdit altında olmayacağına dair garanti verin.
 
- Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) yapısı ve kapsamı ile yerli ya da yabancı gazeteciler aleyhine yürütülen takip faaliyetleri hakkında daha açıklayıcı olun. Gazetecilerin sanal takibini kısıtlayacak politikalar üretin ve gazetecilerin kaynaklarını koruma hakkını koruma altına alın.

- Adalet Bakanlığı talimatnamelerini revize edin ve gazetecilerin kayıtlarını elde etmek için gereksiz, fazla genel ya da gizli mahkeme celblerini engelleyin.

- Gazetecilere bilgi sızdıran devlet görevlilerini 'ispiyonaj' ve 'düşmana yardım' suçlamasıyla yargılamaktan vazgeçin. Bu uygulama ve oluşturduğu korku ortamı bilginin halk yararına serbest dolaşımına engel olacaktır.
 
- Devlet faaliyetlerini şeffaflaştırma vaatlerinizi yerine getirin ve basına açıklama yapan resmi görevliler üzerindeki devlet tehdidini kaldırın. Bilgi Özgürlüğü Yasası (FOIA) uyarınca yapılan taleplere hızlı ve daha az kısıtlayıcı cevaplar verilebilmesini ve resmi dosyalar üzerindeki aşırı gizliliği azaltacak daha sistemli bir yapı kurulmasını sağlayın. Hükümetinize bağlı devlet görevlilerini daha açık olmaları ve basından gelen taleplere duyarlı olmaları konusunda teşvik edin.
 
- Gazetecilere koruma sağlayacak herhangi bir federal zırh kanununda mümkün olan en geniş 'gazeteci' ve 'gazetecilik' tanımını savunun. Bu zırh yasaları, referans mektubu, tecrübe ya da statüden ziyade haber hazırlama sürecini koruma altına almalıdır ve genel geçer bir lisanslama yolu olarak kullanılmamalıdır.

cihan


Bu haber 538 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,640 µs