En Sıcak Konular

Alman halkı Büyük Koalisyon'u istiyor

11 Ekim 2013 19:14 tsi
Almanya'da Federal Parlamento'nun açılmasına iki haftadan az bir süre kala Almanya'da hükümet kurma çalışmaları devam ediyor.

Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Yeşiller ile görüşen Hıristiyan Demokrat Parti (CDU), 22 Ekim 2013 tarihinden önce kararını verecek. Partiler koalisyon görüşmeleri yaparken halk büyük koalisyona sıcak bakıyor.

ARD'nin yaptığı kamuoyu araştırmasına göre vatandaşların yüzde 66'sı CDU-SPD hükümetinin ülke için daha iyi olacağını düşünüyor. Seçim öncesi yüzde 40'larda olan büyük koalisyona destek giderek artıyor. SPD tabanında da iktidar olma isteği güçleniyor. Sosyal demokratların yüzde 60'ı partilerinin Merkel'in küçük ortağı olmasına destek veriyor.

Yeşiller'le CDU'nun koalisyonunu araştırmaya katılanların yüzde 37'sı olumlu bulurken yüzde 61'i ülkeye katkı vermeyeceğini düşünüyor. 22 Eylül'deki federal seçimde Birlik Partileri CDU ve CSU'ya büyük zafer yaşatan seçmenlerin, koalisyon görüşmelerinde küçük partilerin de isteklerinin yerine getirilmesini istemesi dikkat çekiyor. Halkın yüzde 83'ü, yeni hükümetin SPD ve Yeşiller'in ısrar ettiği asgari ücretin uygulanmasını istiyor. Muhalefet partileri yasal olarak 8,50 Euro asgari ücret talep ediyorlardı.

Diğer ilginç bir sonuç ise vatandaşların yüksek gelirlilerin daha fazla vergi ödemelerine destek vermesi oldu. CDU muhtemel vergi artışına karşı çıkıyor. CDU'nun kardeş partisi CSU Başkanı Horst Seehofer'in, koalisyon sözleşmesi için şart koştuğu yabancıların Alman otobanları için geçiş ücreti ödemesi fikrine araştırmaya katılanların yüzde 62'si destek verdi. CDU'nun ısrarla yasalaştırdığı çocuklarına evde bakmak isteyenler için ödenen “Evde çocuk bakım yardımına” halkın yüzde 54'ü soğuk yaklaşıyor.

YEŞİLLER SALI GÜNÜ KARARINI VERECEK

CDU ile koalisyon ön görüşmesi yapan Yeşiller gelecek hafta Salı günü ikinci bir görüşme yapıp kararını verecek. Yeşiller Federal İdari Sorumlusu Steffi Lemke, yaptığı açıklamada "Salı günü kararımızı vereceğiz, ertelememiz mümkün değil. Çünkü gelecek hafta sonu parti kurultayımız var." dedi. Lemke, delegelerin koalisyon ön görüşmesini içeren bilgi almaya haklarının olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz perşembe bir araya gelen Yeşiller ve CDU'nun görüşmesinden birbirlerine yakınlaştıklarına dair somut izlenim çıkmadı. Sadece sanayi için yenilenebilir enerji indirimi konusunda CDU'nun Yeşiller'e yaklaştığı belirtildi. İki partide ikinci bir görüşme yapmak için anlaşma sağladıklarını ve Salı günü bir araya geleceklerini duyurdu.

cihan




Bu haber 525 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,958 µs