En Sıcak Konular

Nobel Barış Ödülü’nü almaya Üzümcü gidecek

11 Ekim 2013 18:28 tsi
Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'ne verilen bu yılki Nobel Barış Ödülü’nü Oslo’da yapılacak törende örgüt adına Genel Direktör Büyükelçi Ahmet Üzümcü alacak.

Kimyasal Silahları Yasaklama Örgütü'ne (KSYÖ) verilen bu yılki Nobel Barış Ödülü’nü Norveç’in başkenti Oslo’da yapılacak törende örgüt adına Genel Direktör Büyükelçi Ahmet Üzümcü alacak.
 
Üzümcü, Nobel Barış Ödülü'nün KSYÖ'ye verilmesi dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. Suriye’deki kimyasal silahların imhası görevinin son derece zorlu olduğunu dile getiren Üzümcü, bununla birlikte örgüt olarak bu görevin üstesinden gelebilecek bilgi ve deneyime sahip olduklarını söyledi.
 
En önemli önceliklerinin alanda çalışan ekiplerin güvenliği olduğunun ve Suriye’de 4-5 saatle sınırlı ateşkes yerine tüm tarafların uyduğu tam bir ateşkesi tercih ettiklerinin altını çizen Üzümcü, “Kimyasal silahları imha etmek yoğun işgücü isteyen, maliyetli ve tehlikeli bir süreç” dedi.
 
Üzümcü, tüm şartların uygun olması halinde Suriye’de verilen görevi belirlenen süreler içinde tamamlamayı hedeflediklerini ifade ederek, "Nobel Barış Ödülü’nün örgüte verilmesi özellikle Libya, Irak ve şimdi de Suriye gibi çok zor alanlarda çalışan ekibin moralini çok yükseltecek ve çabalarının takdir edildiği anlamına gelecek. Benim için de hoş bir sürpriz oldu” dedi
 
Anlaşmaya taraf ülkelerin kendilerine cömertçe destek olduklarını belirten Üzümcü, “Bu desteğin önümüzdeki günlerde de süreceğini ve herhangi bir kaynak sıkıntısı çekmeyeceğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
 
Üzümcü, kimyasal silahların yüzde 80’inin KSYÖ'nün denetiminde imha edildiğini, geri kalanının da önümüzdeki yıllarda imha edileceğini düşündüğünü söyleyerek, ilgili anlaşmaya taraf olmayan 6 ülke bulunduğunu hatırlattı.
 
Şu ana kadar KSYÖ'ye üye 189 ülke var. İsrail ve Mynamar, Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’ne imza atıp meclislerinde onaylamayan iki ülke olarak dikkat çekerken; Angola, Mısır, Kuzey Kore ve Güney Sudan bu belgeyi imzalamayan ülkeler konumunda.
 
Suriye de kısa süre önce örgüte üyelik başvurusunda bulunmuştu.
 
Avrupa Birliği KSYÖ'yü tebrik etti
 
Bu arada Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, 2013 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'nü tebrik etti.
 
Barroso, yazılı açıklamasında, "Nobel Barış Ödülü Komitesi'nin bu kararı, örgütün kimyasal silahların kullanımına engel olmada oynadığı önemli rolün güçlü bir şekilde tanınması anlamına gelmektedir. AB kimyasal silah stokunun imhasında yardıma kararlıdır" dedi.
 
Barroso, Suriye'de emsalsiz bir meydan okumayla karşı karşıya bulunan KSYÖ'ye destek verme taahhüdünde bulundu.

aa


Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,691 µs