En Sıcak Konular

Cizre'de esnaf isyanı

11 Ekim 2013 08:57 tsi
Şırnak’ın Cizre ilçesinde esnaf, terör örgütüne yakınlığıyla bilinen kişilerin, işyerlerini tek tek gezerek kepenk kapattırmasına isyan etti.

İlçe esnafı, yıllardır devlet baskısından şikâyet edenlerin bugün devletten on kat fazla baskı uyguladığını söylüyor. Vatandaşlardan H.A. “Bayram öncesi esnaftan ne isteniyor? Çeklerimiz, taksitlerimiz, borçlarımız var. Hiç mi Allah korkusu yok?” diye konuştu. O.C. ise üç gündür dükkânının kapalı olduğuna dikkat çekerek, “Evime bir şey götüremiyorum. Bu bir zulümdür.” dedi.

Teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın Suriye’den çıkarılmasının yıldönümü dolayısıyla terör örgütü PKK, kepenk kapatma çağrısında bulunuyordu. Örgütün çağrısı, Diyarbakır ve ilçelerinde karşılık bulmazken, 10 aydır sakin günler yaşayan Hakkâri, Yüksekova ve Silvan’da kepenkler kapatılmıştı. Esnafın korkudan işyerini açamadığı ilçeler arasında Şırnak Cizre de yer aldı.

3 günden beri Cizre’yi savaş alanına çeviren göstericilerin yoğun baskısı sürüyor. Şırnak’ın Cizre ilçesinde otogar kavşağı, Nusaybin Caddesi ve İdil yolu başta olmak üzere Cizre’de hayatı felç eden ve ilçe genelinde huzur bırakmayan göstericiler, önceki akşam yazılı bildiri dağıttı.

İlçede kapatılan kepenkler esnafı adeta bezdirdi. İsimlerini vermek istemeyen dükkan sahipleri olaylardan rahatsız olduklarını ifade ederek, bayram arifesinde bu tür olayları istemediklerini belirtti.

Esnaftan H.A., “Çeklerimiz, taksitlerimiz, borçlarımız var. İnsanların istihdam edileceği bir fabrika bile yok. Bunun için tek geçim kaynağımız olan günlük kazancımız da, kepenk kapattırma ve düzenlenen olaylar nedeniyle elimizden alınmak isteniyor. Bıktık bu gösterilerden ve anlamsız kepenk kapatma eylemlerinden.” dedi.

O.C. adındaki başka bir esnaf ise, tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Kepenk kapattırma eylemlerinden dolayı yaşadığımız mağduriyetin giderilmesini artık devletten beklemiyoruz. Bu sorunun çözümünü Cizre esnafından, Cizre halkından bekliyoruz. Toplumda kaos çıkarmak isteyen fitne odaklarına karşı artık ‘dur’ deme vakti gelmiştir. Esnaf olarak bilinçli bir şekilde BDP’nin kepenk kapattırmasıyla çok mağdur durumdayız. Neden kazancımız artmasını düşündüğümüz her bayram arefesinde kepenk kapattırıp gösteri yaparak halkı tedirgin ediyorlar?”

Esnaf A.D. de, bu tür eylemlerden bıktıklarını belirterek, bölge insanının artık huzur istediğini dile getirdi. A.D., “Bu bölge insanı üzerinden siyaset yapanlara sesleniyoruz. Bu bölge insanı üzerinde artık siyaset yapmayı bıraksınlar. Gitsinler haklarını Meclis’te arasınlar. Eylemlerin demokrasi ve barışla bağdaşmıyor olması eylemin amacını gölgelemektedir.” şeklinde konuştu. Habur İş Adamları Derneği (HABİAD) Başkanı Ali Bingöl de Cizre’de yaşanan olayları tasvip etmediklerini belirtti.

zaman




Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,881 µs