En Sıcak Konular

3. Uluslararası Balkan Konferansı başladı

11 Ekim 2013 08:31 tsi
İstanbul Üniversitesi ile Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nin ortaklaşa düzenlediği '3. Uluslararası Balkan Konferansı', Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da başladı.

Holiday Inn Hotel'de düzenlenen konferansa; Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Zelyko Komşiç, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ve birçok akademisyen katıldı.

‘Balkanların Ortak Tarihinde ve Çok Kültürlü Atmosferinde Bosna Hersek’ konulu konferansın açılış konuşmasını YÖK Başkanı Çetinsaya yaptı. Karşılıklı işbirliği ve entegrasyonun önemine vurgu yapan Çetinsaya, rekabetin yerine proje ve uluslararası akademik çalışmalara yoğunlaşılması gerektiğini ifade etti.

Çetinsaya, “Yükseköğrenim çok önemli. Uluslararasılaşma ve akademik bağlar kurmak çok önemli. Bunları elde etmek için devam eden bir mekanizmayı oluşturmamız lazım. Önünüze ‘Mevlana Exchange Programı’ isimli öyle bir mekanizmayı koyuyoruz. Bu program Erasmus programına benzemektedir. Öğrenci ve akademik personelin değişimi için tasarlandı. Bu proje kapsamında Bosna Hersek ile Türkiye’den birkaç üniversite arasında anlaşmalar imzalandı. Mevlana Exchange programının sonuçlarını artık bu akademik yılında görebileceğiz." dedi.

AMAÇ KÜLTÜRLERARASI İLİŞKİLERİ GÜÇLENDİRMEK

Açılışa katılan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de burada bir konuşma yaptı. “Küreselleşmenin hem olumlu hem de olumsuz etkilerini gördüğümüz ve tüm Dünya'da yaygın olarak hissettiğimiz günümüzde, ilişkiler ve işbirliklerinin her zamankinden daha önemli olduğunu farkındayız.” diyen Söylet, “Bu salonda bulunan birçok kişinin mensup olduğu yükseköğretimin en önemli hedeflerinden birisi, birbirini tanıyan, birbirini anlayan ve geleceğin dünyasını birlikte inşaat edecek olan gençleri yetiştirmektir. Temel amacımız kültürlerarası ilişkileri güçlendirmek ve farklı toplumlara, kültürlere hem beyni hem de yüreği açık dünya insanları yetiştirmek. Bunun için de aslında çok büyük çabalar sarf etmemize gerek yok. Çünkü yüz yıllar boyunca birlikte yaşadık. Ortak bir kültür mirasımız var. Bu da bize eşsiz bir ortak gelecek için bir perspektif sunuyor. Geçmişi geleceğe bağlayan en sağlam köprülerin bilim yoluyla inşaat edebileceğine yürekten inanıyorum.” şeklinde konuştu.

BOSNA HERKESE AİTTİR

Bosna Hersek'in Hırvat Cumhurbaşkanı üyesi Zelyko Komşiç ise yaptığı konuşmada, Bosna'nın herkese ait olduğunu söyledi. Komşiç, "Bizim toplumumuz şu anda ortak bir tarih ve üç seviyeli ortak bir kültür ile karşı karşıya gelmektedir. İlk seviyesi Bosna'nın içindedir, ikincisi Balkan bölgesinde olanıdır, üçüncüsü ise genel bir Avrupa fikridir. Bu özel çok kültürlü Boşnak, Hırvat, Sırp ve kendilerine ‘diğeri’ gibi hitap edilenler birlikte yaşamayı sürdürmeleri gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Uluslararası Balkan Konferansı’nın ilk ikisi daha önce Makedonya ve Arnavutluk’ta düzenlenmişti.

cihan

Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,110 µs