En Sıcak Konular

Alevi paketi üç boyutlu

11 Ekim 2013 08:18 tsi
Alevi paketi üç boyutlu İşte merak edilen tüm detaylar...

Hükümet cemevlerinin statüsü konusundaki tartışmalara son verecek düzenleme yapıyor. Hükümetin, demokratikleşme paketinden ayrı getirme kararı aldığı Alevi açılımının en önemli ayağı ve kamuoyunun da en çok tartıştığı "cemevlerinin statüsü ne olacak" sorusunun yanıtı bulundu.

Sabah'ta yer alan habere göre; Cemevleri ne kültür merkezi, ne ibadethane ne de inanç merkezi olacak. Buralar, Alevilerin yanı sıra toplumun tümü tarafından benimsendiği şekli ile "cemevi" olarak tanımlanacak. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ başkanlığında çalışmaları devam eden Alevi açılımı kapsamında en önemli tartışma cemevlerinin statüsü konusunda yaşandı. Alevilerin bir kısmı buralara ibadethane statüsü verilmesini isterken, bir kısmı karşı çıktı, bir kısmı ise "biz cemevini hiç tanımıyoruz" diye itiraz etti. Uzlaşma sağlanamayınca, Alevilere ilişkin düzenlemeyi demokratikleşme paketinden çıkaran hükümette, "Bir konsensüs sağlanmasını beklersek bir yere varamayacağız. Kürt sorunun olduğu gibi tarafların söylediklerini de dikkate alarak kendimiz bir düzenleme yapalım. Farklı bir bakış açısı getirelim" görüşü hakim oldu.

STATÜ CEMEVİ OLSUN


Çalışmalar kapsamında, cemevlerine "kültür merkezi", "inanç ve kültür merkezi", "ibadethane" gibi bir statü verilmesi üzerinde durulmuştu. Bunların hepsinden vazgeçildi. "Cemevleri için bir statü verilmesine gerek yok. Alevi vatandaşlar ve toplum zaten cemevlerini, cemevi olarak kabul etti. Alevi de, Sünni de artık bunu tartışmıyor. Üzerinde konsensus sağlanan bir ismi var. Cemevi, cemevi olarak kalsın" kararı verildi.

MAAŞ, FATURA ÖDENECEK

Çalışmanın ikinci aşamasında, devletin, cemevlerinin yapımı için arsa sağlanması, elektrik, su masraflarının karşılanması ve her cemevine iki personel için maaş ödemesi de benimsendi. Maaş ödenecek kişiler dedeler ile Alevilerin süpürgeci dediği cem ayinlerini organize eden kişi olacak.

ÖDEMEYE FORMÜL ARANIYOR

Cemevlerine arsa sağlanması konusunda bir sorun bulunmuyor. Hükümet, belediyelerin zaten cemevleri için yer gösterdiğini ya da İmar Yasası'nda yapılacak küçük bir değişiklik ile bunun aşılabileceğini düşünüyor. Sorun cemevlerine ödemeler için nasıl kaynak aktarılacağı. Hükümet kamu yararına kurulacak vakıflar üzerinden kaynak aktarma formülü üzerind6e durmuştu. Ancak bunun mümkün olmadığı, hiçbir kamu yararına vakfa devletin para aktarmadığı ortaya çıktı. Hükümet, hangi düzenlemeyle nasıl kaynak aktarılacağı üzerinde formül geliştirince, Alevilere yönelik paket kamuoyuna açıklanacak ve düzenleme Meclis'e gönderilecek.

 



Bu haber 1,031 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,174 µs