En Sıcak Konular

'Mağdurlar değil mağrurlar yargılandı'

10 Ekim 2013 14:23 tsi
'Mağdurlar değil mağrurlar yargılandı' Eski Türkiye'nin sahibi olarak görenler, artık kendilerini o konumda göremeyecekler.

TRT Haber kanalında yayınlanan Açı programının bu haftaki bölümünde Balyoz davasında Yargıtay'ın verdiği karar masaya yatırıldı. Prof. Dr. Çağrı Erhan'ın moderatörlüğünde, Prof. Dr. Sedat Laçiner  ve Prof. Dr. Talip Küçükcan Yargıtay kararını değerlendirdi. Programdan satır başları şöyle: 

Sedat Laçiner:

Türkiye'de ilk defa bir darbe girişimi siviller tarafından yargılandı. Mağdurları değil mağrurları yargılandı. Bu açıdan Türkiye için büyük bir adımdır. Türkiye'nin sivilleşmesinde çok önemlidir. İlk defa T.C mahkemeleri bir darbe girişiminden sonuç çıkarıyor. Eski Türkiye'nin sahibi olarak görenler, artık kendilerini o konumda göremeyecekler. Bu dava sadece bir yargı konusu olmanın ötesinde, siyasi ve toplumsal sonuçlar olan, Türkiye'de bir kültürün oluşmasına katkı verecek bir konudur. Ondan dolayı bazı grupların siyasi duruş aldığını görüyoruz. Yargıtay dairesi orada alınan kararların tamamına yakını onamış oldu. Mahkemenin özünü değiştirecek hiçbir karar yok. Delileri, suçlamaları kabul ediyor, verilen cezaları az çok kabul ediyor. Bu karar yargılama sürecinin sonudur. İnfaz aşamasına geçilmiştir. Verilen karar kesindir. Anayasa Mahkemesine başvurulabilir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine sonra gidilebilir. Ama Türkiye'de yargı kanalını tamamen bitirmemiş olmak ile infazın başlaması arasında fark var. Yargıtay'ın vermiş olduğu karar buradaki bir çok sanık için cezalandırma sürecinin başlaması demektir. Türkiye'nin en şeffaf, kamuoyunun gözü önünde gerçekleşen davalarından biridir Balyoz. Ne Ergenekon'un ne de Balyoz'un uzun sürdüğü kanaatinde değilim. Böylesine grift, yüzlerce sanığın dahil olduğu, bu kadar çok delilin bulunduğu ve sanıkların da davayı sürekli uzatmak için belirli stratejileri izlediği dava olduğunu düşünürseniz, ben bu davanın uzun olduğu kanaatinde değilim.

Talip Küçükcan:

Askerin işlediği herhangi bir suç geçmişte, hiçbir zaman sivil mahkemede yargılanamıyordu. Özellikle asker olanlar herhangi bir suça bulaştıklarında sivil mahkemelerin yetkisi yoktu. Böyle bir anomali vardı. Türkiye öyle bir noktaya geldi ki, ilk defa sivil bir mahkeme darbe girişimini yargıladı. Türkiye'de dokunulmazlar tabiri artık işlemiyor. Şimdi artık dokunulmaya başlandı. Demokratikleşme paketi nasıl demokrasimizi bir çıta yukarı çektiyse, Türkiye'nin sivilleşmesi açısıdnan Balyoz Davası'nın sonucu çok önemlidir. Siyasi etkilerine bakmamız lazım. Böyle bir dava ne ifade eder? Bütün bu düzene baktığımzıda egemnlik hiç milletin olamıyordu, hep kurucu iradeyi belirlediklerini söyleyen insanların elinde oluyordu. Halkı tehdit olarak gören bir kitle vardı. Bunlar siyaset üzerinde hep dizayn yaptılar. Bu dava önemli bir caydırıcılıktır. Geç kalmış bir süreçtir. Şimdi TÜrkiye değişti.



Bu haber 818 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,101 µs