En Sıcak Konular

''Akıl hastaneleri'' tarihe karıştı

10 Ekim 2013 12:33 tsi
Psikiyatri hastalarının toplumdan tecrit edilerek yatılı tedavi edildiği ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin yerini Toplum Ruh Sağlığı Merkezleri aldı.

Türkiye'deki 75 merkezden biri olan Dr. Nafiz Körez Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde kapılarını Anodulu Ajansı'na açtı.
 
Sağlık Bakanlığınca hayata geçirilen projeyle artık ağır ruh sağlığı problemi olan hastalar, "depo" olarak nitelendirilen yatılı ruh ve sinir hastalıkları hastaneleri yerine toplum temelli ruh sağlığı merkezlerinde takip edilmeye başlandı.
 
Dr. Nafiz Körez Devlet Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlusu psikiyatri uzmanı Dr. Demet Özen Yalçın, yeni modelle ilgili bilgi verdi.
 
Yalçın, sürekli tedaviye ihtiyaç duyan şizofreni ve bipolar bozukluk gibi psikiyatri hastalarının tedavilerinin, takiplerinin yapılması, bakım ve ihtiyaçlarının giderilmesi ve rehabilite edilmesi için açılan TRSM'lerin hastanelere bağlı birimler olarak faaliyet gösterdiğini belirtti.
 
TRSM'lerde birer psikiyatrist, psikolog ve sosyal hizmet uzmanı ile hemşirelerin çalıştığını anlatan Yalçın, "Bu merkezlerin amacı hastaların ayaktan takibini sağlamak. Buraya hastalar sabah gelip akşam gider, gün içinde çeşitli aktivitelerde bulunur. Halk eğitim merkezleriyle kurslarımız var. Resim, müzik, takı ve el sanatları kursları veriliyor. Böylece hastaların sosyal yaşam becerileri artıyor" diye konuştu.
 
Yatılı ruh ve sinir hastalıkları hastanelerinin artık "akut" yataklı hastaneler haline geldiğini kaydeden Yalçın, "Hastanın yatması gereken depo hastane modelinden toplum temelli sisteme geçtik. Burada hastalarımız hayata karışabildiği bir ortamda takip ve tedavi ediliyor" diye konuştu.
 
Evlere ziyaret
 
Merkeze her gün gidip gelemeyen hastaların gezici ekiplerce evlerine gidildiğini ifade eden Yalçın, bu hastaları birer psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hemşirenin düzenli aralıklarla ziyaret ettiğini söyledi.
 
Dr. Yalçın, ülkede 81 ilde toplam 236 toplum ruh sağlığı merkezinin açılmasının planlanlandığını, bugüne kadar 56 ilde 75 TRSM kurulduğunu, bunlardan üçünün Ankara'da faaliyet gösterdiğini söyledi.
 
Dünya Ruh Sağlığı Günü
 
Dünya Ruh Sağlığı Federasyonunun projesi olarak başlayan Dünya Ruh Sağlığı Günü, ruh  sağlığı ve hastalıklarının toplumda  farkındalığını ve  anlaşılırlığını artırmak amacıyla 1992  yılından  bu yana  her yıl 10 Ekimde  düzenleniyor.

aa

 

Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,352 µs