En Sıcak Konular

11 muvazzaf paşaya ihraç

10 Ekim 2013 08:46 tsi
11 muvazzaf paşaya ihraç Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Balyoz kararını kesinleştirmesinin ardından gözler bundan sonra olacaklara çevrildi.

Balyoz kararının kesinleşmesinin ardından emekli ve muvazzaf tüm sanıkların rütbesi sökülecek. Aralarında 11 generalin de olduğu 100’den fazla muvazzaf sanık TSK’dan ihraç edilecek.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin Balyoz kararını kesinleştirmesinin ardından gözler bundan sonra olacaklara çevrildi. Karara Yargıtay Başsavcılığının itiraz hakkı var. Kararın kesinleşmesinin ardından TSK’da muvazzaf konumdaki aralarında 11 generalin de bulunduğu sanıkların hepsi TSK’dan atılacak. Tüm sanıkların rütbeleri sökülecek ve ‘er’ statüsüne düşürülecek.

Başsavcılık 1 ayda itiraz edebilir

Star'da yer alan habere göre; 9. Ceza Dairesinin kararına, Yargıtay Başsavcılığının resen veya sanık avukatlarının istemi üzerine 30 gün içerisinde itiraz hakkı bulunuyor. Ancak, tebliğnamedeki talepleri neredeyse karşılanan Başsavcılığın itiraz etmeyeceği belirtiliyor. Başsavcılık, itiraz etmezse Balyoz kararı kesinleşecek. Yargıtay’ın 88 sanık hakkında verdiği bozma kararına, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi direnirse son kararı Yargıtay Ceza Genel Kurulu verecek.

Rütbeler de kılıçlar da alınacak

Kararın kesinleşmesinin ardından Orgeneralinden astsubayına kadar tüm rütbelerdeki asker sanıkların rütbeleri sökülecek, hepsi ‘er’ rütbesine düşürülecek. Görevleri esnasında aldıkları devlet üstün hizmet madalyaları, nişanları ve altın kaplı kılıçları geri alınacak. Kendileri ve yakın akrabaları Orduevi gibi askeri tesislerden faydalanamayacaklar.

11 muvazzaf paşaya ihraç

Ceza alan muvazzaf paşalar Korg. Turgut Atman, Kora. Deniz Cora, Tümgeneraller Bülent Kocababuç, Gürbüz Kaya, Tüma. Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğamiraller Abdullah Gavremoğlu, Şafak Yürekli, Fahri Can Yıldırım ve Ali Sadi Ünsal ile Tuğgeneraller Kubilay Baloğlu ve Mehmet Eldem ile 100’den fazla muvazzaf Albay ve alt rütbedeki sanık TSK’dan ihraç edilecek. Muvazzaflar, emeklilik hakkı kazanmış ise emekli maaşı ve ikramiye alacak. Emeklilik hakkı kazanamayanlar sadece tazminatı alacak.

Alan’ın vekilliği düşecek

MHP Milletvekili Engin Alan hakkındaki kararın kesinleşmesiyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı kararı, gereğinin yapılması için TBMM’ye gönderecek. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Alan hakkındaki kararı Meclis Genel Kurulu’nda okuttuğu takdirde Alan’ın milletvekilliği resmen düşmüş olacak. Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen “Tartışmasız bir şekilde Engin Alan’ın milletvekilliği düşer. Karar Meclis Başkanlığına bildirilecektir. Prosedür tamamlandıktan sonra mahkeme, infaz savcılığı tarafından Meclis Başkanlığına bildirildiği anda Engin Alan bakımından milletvekilliği sıfatının bittiğini söyleyebilirim” dedi.

AYM ve AİHM’e götürebilirler

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Bu kararın kesinleşmesi için usül içerisinde yapılması gerekenler var. Tashih yoluna gidilebilir. Burada da karar değişmezse iç hukuk bakımından hüküm kesinleşmiş olur. Bundan sonra Anayasa Mankemesi’ne ve AİHM’e müracaat hakları da vardır.



Bu haber 970 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,322 µs