En Sıcak Konular

Kasada eğitim yolculuğundan Meclis Başkanlığı’na

9 Ağustos 2007 20:35 tsi
Kasada eğitim yolculuğundan Meclis Başkanlığı’na 
AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan, TBMM’nin 24. başkanı oldu. Köksal Toptan, 450 oy alarak 1950-60 yılları arasında en yüksek oy oranıyla seçilen Refik Koraltan’ın rekorunu da kırdı.

TBMM Genel Kurulunda yapılan ilk tur oylamaya 535 milletvekili katıldı. 450 oy alan AK Parti Zonguldak Milletvekili Toptan, yeni Meclis başkanı seçilirken, diğer aday MHP Antalya Milletvekili Tunca Toskay 74 oy aldı, 7 oy boş çıktı, 4 oy da geçersiz sayıldı.
     
Toptan, Meclisin yeni başkanı olarak 2 yasama yılı görev yapacak. TBMM İçtüzüğüne göre, Meclis başkanlığı için bir yasama döneminde iki kez seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi 2, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yasama yılı oluyor. Ancak 23. Dönem parlamentosu için yapılan seçimde milletvekilleri 1 Ekimden önce işbaşı yaptığı için ilk yasama yılı 2 ay süreceğinden yeni seçilecek Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı üyeleri sadece 1 yıl 2 ay görevde bulunacak.
     
Daha sonraki dönem ise 3 yıldan daha uzun sürecek.
    
TOPTAN’A REKOR OY

 
1950-60 yılları arasında en yüksek oy oranıyla seçilen Refik Koraltan’ın rekorunu Toptan kırdı. Bu güne kadar, Cumhuriyet tarihinde en yüksek oyu alarak Meclis Başkanı Köksal Toptan aldı. Toptan 1. turda 450 oy alarak Meclis Başkanı oldu.
    
    
TORUN SEVİNCİNİ PAYLAŞTI

     
Köksal Toptan, sonuçların açıklanmamısını ardından Meclis kürsüsünden milletvekillerine hitaben bir teşekkür konuşması yaptı.
     
TBMM’nin büyük olma özelliklerini taşıyan bir Meclis olduğunun altını çizen Toptan, “Polatlı’dan top seslerinin duyulduğu günlerde bile inanç, azim ve kararlılığından hiçbir şey kaybetmemiş olan bu yüce kurum, geride kalan 87 yılda şanlı geçmişine, yakışır işler yapmıştır" dedi.
     
Toptan şöyle dedi:
     
“Yeni başlayan 23. dönemde de, bu gayretin kuruluş günlerinin heyecan ve inancı içerisinde sürdüreceğine inanıyorum. Bunu yaparken, hiç kuşku yok ki, hem cumhuriyetimizin temel değerlerine daha sıkı sarılmaya devam edecek, hem de son 100 senenin sihirli gelişmesi olan demokrasiyi Türkiye’miz adına daha ileri hedeflere götürmek insan hak ve özgürlükleri alanının yüceltilmesini sağlamak 84 yıllık cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmak olacaktır."
     
    
OKULA KAMYONLA GİTMİŞTİ

     
AKP’nin TBMM Başkanlığı için aday gösterdiği Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan’ın lise yıllarında okula kamyon kasasında gittiği belirtildi. Mehmet Çelikel Lisesi’nde Toptan çiftiyle aynı dönemde okuyan emekli öğretmen Tekin Gürkan, “Kendileri o zamanın şartlarında üstü açık kasalı kamyonlarla okula geliyorlardı. O zorluklarla biz okuduk'' dedi. Köksal Toptan’ın Zonguldak’ta eğitim gördüğü Mehmet Çelikel Lisesi’nde büyük bir mutluluk ve gurur yaşanıyor.
     
1938 yılında Mehmet Çelikel tarafından 7 ayda 120 bin liraya yaptırılan ve Türkiye’nin ilk bağış okulu olan Mehmet Çelikel Lisesi’nde, milletvekili, bakan, başbakan çıkarırken şimdi de 1959-1962 dönemlerinde okuyan Köksal Toptan’ın TBMM Başkanı adaylığına gösterilmesinin heyecanı yaşanıyor.
     
     
LİSEYİ ‘İYİ’, EŞİ ‘PEKİYİ’ İLE BİTİRDİ

     
İlkokulu ve ortaokulu pekiyi derecesiyle bitiren Köksal Toptan, eşi Saime Toptan’la birlikte Mehmet Çelikel Lisesi’nde 1959-1962 yılları arasında eğitim gördü. 1961-62 mezunu olan Toptan, 1987 okul numarasıyla toplam 104 puanla iyi dereceyle mezun olurken, dersleri ise şu notlarla geçti:
     
Türkçe 8, Türk dili ve edebayatı 9, Felsefe 9, Tarih 10, Coğrafya 7, Cebir 8, Astronomi 8, Fizik 9, Kimya 6, Yabancı Dil (Fransızca) 9, Beden Eğitimi 10, Sanat tarihi 8, Askerlik 6.
     
Saime Toptan’ın ise eşi Köksal Toptan’a oranla daha başarılı olduğu anlaşıldı. Saime Toptan, 1673 okul numarasıyla öğrenim görürken, toplam 113 toplam puanla pekiyi derecesiyle mezun oldu, ders notları ise şöyle:
     
Türkçe 7, Türk Dili ve Edebiyatı 8, Felsefe 9, Tarih 10, Coğrafya 8, Cebir 8, Astronomi 8, Fizik 9, Kimya 7, Yabancı Dil (Fransızca) 10, Beden Eğitimi 10, Askerlik 9, Sosyal Tarihi 10.
     
Mehmet Çelikel Lisesi Müdürü yaşındaki Kamuran Kuşhan, okullarından mezun olan Köksal Toptan’ın isminin Meclis Başkanlığı için geçmesinin son derece gurur verici olduğunu belirterek, “Köksal Toptan bey, 1959-1962 yılları arasında okumuş, çalışkan bir öğrenciymiş. Edebiyat kolu öğrencisi olan Toptan özellikle sosyal derslerde de başarılı bir öğrenciydi. Eşi Saime Toptan’la birlikte Mehmet Çelikel hayranı bir politikacıydı. Meclis Başkanı olması halinde başarılı olacağına inanıyorum'' dedi.
     
     
KAMYON KASASI YOLCULUĞUNDAN MECLİS BAŞKANLIĞI’NA

     
Saime-Köksal Toptan çiftiyle aynı dönemlerde okuyan emekli öğretmen 64 yaşındaki Tekin Gürkan, Toptan çiftinin 3 yıl boyunca üstü açık kamyonlarla yolculuk yaparak okula geldiğini belirterek, şunları söyledi:
      
“Köksal beyle o zamanlar fazla samimi olmamamıza rağmen hepimiz birbirimizi tanıyorduk. Daha çalışkan, olgun ve sosyal yönü dafa fazla olan bir insandı. Edebiyat kolu öğrencisiydi ve etkinlikleri de vardı. Saime hanım da edebiyat öğrencisiydi ve daha etkindi. İkisi de Kilimli Beldesi’nde komşulardı ve aynı yerden okula geliyorlardı. O dönemlerde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ait kamyonlar vardı. Servis kamyonlarıydı. Kendileri o zamanın şartlarında üstü açık kasalı kamyonlarla yolculuk edip okula geliyorlardı. O zorluklarla biz okuduk. O zamanlar bizim öğretmen kadromuzda çok iyi idi. İkisi de okulu başarıyla bitirmişlerdi.''
     
     
‘SAYGILI BİR ÖĞRENCİYDİ’

     
Okuduğu dönemde Köksal Toptan’ın beden eğitimi öğretmenliğini yapan Can Polat Pamay, öğrencisinin Meclis Başkanlığı için aday gösterilmesine son derece sevindiğini belirterek, “Çok iyi bir öğrenciydi, çok okuyordu, saygılıydı. Öğrenciliğinin son dönemlerine doğru yavaş yavaş siyasete başlamıştı. Liseyi bitirdikten sonra siyasete atıldığı artık ortaya çıkmıştı. Ondan sonrasını da artık bütün Türkiye biliyor. Muazzam bir siyasetçi, dürüst bir siyasetçi, olumlu bir siyasetçi olarak, Zonguldak çocuğu olarak kendisiyle tekrar tekrar iftihar ediyorum'' diye konuştu.
     
Bu arada Köksal Toptan’ın Milli Eğitim Bakanlığı döneminde öğrenim gördüğü liseye kapalı spor salonu yaptırmıştı.
     
     
LİSE, MİLLETVEKİLİ, BAKAN VE BAŞBAKAN ÇIKARDI

     
Türkiye’nin ilk bağış okulu olan Mehmet Çelikel Lisesi’nden ünlü siyasiler, gazeteciler ve doktorlar çıktı. Eğitim öğretim yılına başladığı günden bugüne kadar yaklaşık 15 bin mezun veren Mehmet Çelikel Lisesi’nde öğrenim görmüşler arasında, Köksal Toptan, eski Dışişleri Bakanı Mümtaz Soysal, eski bakanlar Güneş Müftüoğlu ve Hasan Akyol, eski Başbakanlardan Yıldırım Akbulut, gazeteciler Hikmet Bila, Fikret Bila, Teoman Erel, Muzaffer Soysal, Kurtul Altuğ, Prof.Dr. Mehmet Haberal ve Prof.Dr. Türkan Küçükali gibi ünlüler bulunuyor.

milliyet



Bu haber 700 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,274 µs