En Sıcak Konular

Erdoğan, Antonov 158 uçağını inceleyecek

9 Ekim 2013 21:36 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Havalimanı'nda Ukrayna'nın ürettiği Antonov 158 uçağını inceleyecek.

Ankara'ya bir ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç ile Başbakanlık Merkez Bina'da görüşen Erdoğan'ın, bu akşam ayrılacak Yanukoviç ile havalimanına giderek Antonon 158 uçağını inceleyecek.

Açıklama, konuk devlet başkanı Yanukoviç'ten geldi. İkili ve heyetlerarası görüşmelerin ardından düzenledikleri basın toplantısında konuşan Yanukoviç, “Bugün sayın dostumla beraber Ankara Havalimanı'nda Antonov 158 uçağına bakmış olacağız. Antonov'un ürettiği bütün uçak modellerine bakma fırsatı bulabiliriz. Ortaklaşa yapabileceğimiz uçak yapımı zannediyorum ikili ilişkilerimizde geleceği büyük olan bir konudur.” dedi.

Ukrayna ve Türkiye arasında Ukrayna Devlet Başkanı Victor Yanukoviç ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey (YDSK) Toplantıları sona erdi. Başbakanlık Merkez Bina'da önce ikili bir görüşme gerçekleştiren ardından da YDSK toplantılarına başkanlık eden Yanukoviç ve Erdoğan, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan, iki ülke arasında anlaşmaların imzalanmasının ardından yaptığı açıklamada iki ülke arasındaki vize muafiyeti konusuna değindi. Erdoğan, “Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren vize muafiyeti anlaşması ile 30 günden 60 güne çıkması her iki tarafça da kabul görmüş halklarımızın memnniyetni de artırmıştır.” dedi.

HEDEF SERBEST TİCARET ANLAŞMASI VE 20 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ

Görüşmelerde iki ülke için yeni bir hedef tayin ettiklerini belirten Erdoğan, “O da serbest ticaret anlaşması sağlamak. Bunu geçekleştirirsek 2015 sonuna kadar 20 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşabiliriz.” dedi.

Türkiye ve Ukrayna'yı birbirine yakınlaştıran önemli bazı unsurlar olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu önemli unsurlardan biri de Stalin döneminde Kırım'dan zorla göç ettirilen Kırım Tatarlarını atayurtlarına dönüş sürecinde işbirliğidir. Bugün de değerli dostumla bunları görüştük. Ukrayna'nın tarihi bir haksızlığın düzeltilmesindeki iyi niyetli yapıcı çabalarını Türkiye olarak takdirle karşılıyoruz. Kırım Tatarları iki üke arasında bir dostluk köprüsü, işbirliği alanı olmuştur. Bundan sonra da böyle olmaya devam edecektir.” dedi. Erdoğan, ayrıca “Bugün 8 maddelik anlaşma paketini imza altına aldık. Bölgesel ve uluslararası meselelere bakış açılarımızın önemli ölçüde örtüştüğünü memnuniyetle müşahade ettik.” diye ekledi.

Konuk Devlet Başkanı Yanukoviç ise “Zaman ilerliyor hem de çok hızlı ilerliyor. 2003'te Erdoğan ile statejik ortaklık ilan etmeye karar verdik ve ilk anlaşmaları imzaladık. O zamandan bu yana birçok bakanlar değişti farklı zamanlar geçti. Ama Ukrayna ile Türkiye arasındaki ilişkiler çok yoğundu hep. Ama biz hep ileriye doğru gidiyorduk. Bugünkü toplantıda ne yaptıklarımıza baktık gerçekten kazançlarımız olduğunu gördük. Bizim ortaklığımız sadece laf değildir, hiç de laf değildir ama somut işlerdir.” dedi.

İki ülke arasındaki vize muafiyetinin 60 güne ulaştığını belirten Yanukoviç, “Ukrayna tarafı 30 gün ama sanırım bu dengesizliği gidereceğiz.” dedi. Bu sırada Erdoğan “60 gün sözü almıştık.” diye hatırlatması üzerine de “O konuda ilerliyoruz.” diye ekledi.

Yanukoviç, iki ülke arasında imzalanması hedeflenen Serbest Ticaret Anlaşması konusunda ise, “Tabiki serbest ticaret anlaşması ile ilgili olarak bütün çalışmalarımız AB ile sürdürdüğümüz benzer çalışmalarla koordineli bir şekilde gerçekleşmeli. Bu sene kasım ayı sonunda AB ile benzer bir anlaşma imzlamayı hedefliyoruz. Biz eğer AB ile oraklık anlaşmasını imzlayacaksak o zaman Türkiye ile olduğu gibi AB'nin de ortağı olacağız.” şeklinde konuştu.

Yanukoviç, uçak konusuna ise şunlara değindi: “Bugün sayın dostumla beraber Ankara Havalimanı'nda Antonov 158 uçağına bakmış olacağız. Biz bundan sonra da devam edebiliriz. Antonov'un ürettiği bütün uçak modellerine bakma fırsatı bulabiliriz. Ortaklaşa yapabileceğimiz uçak yapımı zannediyorum ikili ilişkilerimizde geleceği büyük olan bir konudur.”

'ERDOĞAN İLE MAKSİMALİSTİZ'


Yanukoviç, Ukraynalı bir gazetecinin görüşmeye ilişkin bir sorusu üzerine ise şöyle konuştu: “Sayın başbakan ile ikimiz maksimalistiz. Biz her zaman fazlasını isteriz. Mümkün olduğunca en fazla ve çoku yerine getirmek isteriz. Ama imkanlarımıza dayanarak hareket etmek zorundayız. Onun için sizinle samimi olmak isterim ama aynı zamanda gerçeği söylemek isterim. Son birkaç yıl içerisinde bizim katettiğimiz mesafe hem uzun hem çok verimli bir şekilde geçen mesafedir. Onun için biz başarılarımızdan memnunuz.”

Erdoğan da aynı soruya “Çok farklı alanlarda ikili ve heyetlerarası görüşmeyi yaptık. Aslında biz adeta iki eş başkanlı bakanlar kurulu topladık bugün. Bakanlarımızı kendi aralarında görüşmelerini yaptılar. Geleceğe yönelik planlamalarını yaptılar. Bunun sekretaryası dışişleri bakanlarımızı tarafından yürütülecek. Karadeniz'deki iki kıyıdaş ülke olarak birçok değişik alanlardaki çalışmalarımızı farklı bir şekilde geleceğe taşıyacağız. Temennim odur ki 2015 sonunda 20 milyon doları yakalamış olalım. Tabi ekonomik boyutun yanında eğitimde turizm önemli adımları atıyoruz atacağız.” şeklinde cevap verdi.

cihan

Bu haber 733 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,018 µs