En Sıcak Konular

Barzani'ye gelir kapısına Genelkurmay'dan ret

9 Ağustos 2007 20:20 tsi
Barzani'ye gelir kapısına Genelkurmay'dan ret Türkiye'nin daha önce IKDP bölgesini by-pass ederek, Irak içindeki güzergahı Türkmen bölgesinden geçecek olan Ovaköy'de sınır kapısı açılması istemine karşı çıkan Barzani'nin, Habur'a bitişik ikinci bir kapı açılması önerisini de Ankara geri çevirdi.

İkinci kapıyı, "Barzani'ye yeni bir gelir kaynağı olacak" gerekçesiyle Genelkurmay istemedi.

Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin önceki günkü Ankara ziyaretinde iki ülke arasındaki ticaretin daha artırılması ve özellikle de işadamlarının işlerini kolaylaştırmak için karşılıklı iki yeni başkonsolosluk açılmasında ise mutabık kalındı. Buna göre Türkiye, Irak'ın güneyindeki Basra'da, Irak'ta Gaziantep'te birer başkonsolosluk açacak.

Türkiye, Irak Kürdistan bölgesel yönetiminin, Habur'un hemen bitişiğinde ikinci bir sınır kapısı açılması önerisini geri çevirdi. Türkiye'nin bu tutumunda Genelkurmay Başkanlığı'nın önemli rol oynadığı öğrenildi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, önceki gün Ankara'ya yaptığı ziyarette, Irak Kürdistan Demokratik Parti (IKDP) lideri Mesud Barzani'nin, açılmasına büyük önem verdiği Habur'un yanında ikinci kapı açılmasıyla ilgili nabız yoklamaya çalıştı. Ancak Türk tarafı bu teklifi duymazdan geldi.

Türkiye'nin daha önce IKDP bölgesini by-pass ederek, Irak içindeki güzergahı Türkmen bölgesinden geçecek olan Ovaköy'de sınır kapısı açılması istemine de Barzani karşı çıkmıştı. Önceki günkü görüşmelere katılan bir yetkili, "Habur sınır kapısı yenilendi. Şu anda tam kapasite çalışıyor. İkinci bir sınır kapısına ihtiyaç yok" derken, Genelkurmay Başkanlığı'nın da Dışişleri Bakanlığı ile yaptığı koordinasyon toplantılarında, Türkiye'ye yönelik tehditkar açıklamalarda bulunan ve PKK'ya lojistik destek sağlayan Barzani'nin eline yeni bir gelir fırsatı verilmesine karşı olduğu yönünde görüş belirttiği öğrenildi.

BASRA VE GAZİANTEP'E KONSOLOSLUK

Türkiye ve Irak, özellikle ekonomik potansiyeli daha da ileriye götürmek için karşılıklı iki yeni başkonsolosluk açmada da mutabık kaldı. Buna göre Türkiye, Irak'ın petrol kaynaklarının işletilmesi ve ihracatında merkezi konumunda bulunan ülkenin güneyinde Basra'da, Bağdat yönetimi de buna karşılık Irak'la yapılan ticarette önemli yer tutan Gaziantep'te bir başkonsolosluk açacak.

hürriyet



Bu haber 423 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,115 µs