En Sıcak Konular

Üniversitelere Teknokent ültimatomu

9 Ekim 2013 16:56 tsi
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım'dan üniversitelere uyarı...

 Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından düzenlenen "2023'e Doğru: Atılım İçin Bilişim Konferansı"ndaki konuşmasında, uygulamaların, düzenlemelerin ve kurumların çok çok önünde gittiği bir sektörden, bir yaşam alanından bahsettiklerini söyledi.

Bilginin ülkelerin kalkınması için en önemli itici güç olduğunu vurgulayan Yıldırım, dünyada bir değişim yaşandığını eskiden doğudan batıya olan göçün, şimdi batıdan doğuya döndüğünü ifade etti. Yıldırım, "Türkiy'ye uğramadan bu yolculuğu yapmak mümkün değil. Aşağısı deniz yukarısı buz. Mutlaka bu göç Türkiye'den geçmek zorunda" diye konuştu.

"Türkiye yeni bir atılımın arifesinde"

Türkiye'nin yeni bir atılımın arifesinde olduğunu vurgulayan Yıldırım, Türkiye'nin altyapıyı oluşturduğunu, artık insan sermayesine daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirtti.

Genç nüfusa rağmen yetişmiş iş gücü bulmakta zorluklar yaşandığına dikkati çeken Yıldırım, "Ar-Ge mühendisi, yazılımcı, programcı arayan var, biz de arıyoruz, bulamıyoruz. Burada bir yanlış var. Bilişimde öne gideceğiz ama 'hadi buyur iş başı' dediğimizde adam yok. Bu çok önemli. Demek ki hala eğitim tarafında ciddi bir çalışmaya ihtiyacımız var" dedi.

"Uçuk projeler istiyoruz"

Ar-Ge'nin bir zihinsel dönüşüm işi olduğunu vurgulayan Yıldırım, verilen bir imkandan başarı sağlanamayınca Türkiye'nin de içinde bulunduğu bazı ülkelerde insanların yerin dibine sokulduğunu söyledi. Yıldırım, bu anlayışın terk edilmesi gerektiğini, arkadan gelenlerin cesaretinin kırılacağını, o zaman bir yere varılamayacağını belirtti.

Her yıl en az 2 kere proje alacaklarını dile getiren Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önerilen Ar-Ge projeleri beklediğimin dışında daha klasik projelerdi. Ben daha uçuk projeler bekliyordum. Ufku sınırlandırılmış projeler geldi. Mevcut üzerinde iyileştirme yapmayı esas alan projeler geldi. Biz istiyoruz ki yeni birşey olsun, uçuk olsun, başkalarnın hiç düşünmediği birşey olsun. Benim için o Ar-Ge projesi daha makbul ama bu bir öğrenme süreci. Bundan sonraki dönemlerde bunları da göreceğiz."

Üniversitelere teknokent eleştirisi

Üniversilerdeki teknokent uygulamalarını eleştiren Yıldırım, şunları kaydetti:
"Üniversiteler, mübarekler, burayı sanki 7 yıldızlı otel gibi arsa, oda satmaya başladılar. Olmadı ki. Üniversite bunu yaparsa, 15 avrodan, 22 avrodan yer satarsa bu iş Ar-Ge olmaz, bu iş ticaret olur. Üniversitenin işi ticaret değil, üniversitenin işi geliştirmedir, araştırmadır. Bırakın ticareti sokaktaki tüccar yapsın. Sizin ne ihtiyacınız var? Devlet veriyor bütçenizi, ihtiyaçlarınızı karşılıyor. Efendim döner sermaye oluşturalım, buradan seyahatler yapalım, maaşlara ilaveler yapalım. Tamam eyvallah ama ölçüyü, ayarı da kaçırmayalım. Ne yapacağız? Ben size olacağı söyleyeyim, teknoparkların üniversitelerle ilişkilendirilmesine son vereceğiz. Eğer böyle devam ederlerse bu da yakındır."

Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,545 µs