En Sıcak Konular

Davutoğlu'ndan kritik açıklama

9 Ekim 2013 12:52 tsi
Davutoğlu'ndan kritik açıklama Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yarım asrı geçen Kıbrıs sorununda ‘çok kritik’ bir aşamaya gelindiğini belirtti.

Davutoğlu, "Kritik bir eşikteyiz. Eğer güçlü bir siyasi irade sergilenirse Kıbrıs’ta uzun zamandır hazırlanan barış imkânı doğar." dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nabi çalışma kahvaltısında bir araya geldi. Bakanlıktaki görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen iki bakan, başta Kıbrıs olmak üzere gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. İki tarafın temsilcileri Kıbrıs’ta görüşürken kendilerinin bundan sonra atılacak adımlar noktasında önemli istişarelerde bulunduklarını kaydeden Ahmet Davutoğlu, "Kıbrıs müzakereleri çok kritik bir aşamaya geldi. Beklentilerin ardından şu ana kadar anlamlı bir müzakere başlayamamıştı. BM Genel Kurulu’nda Rum ve Türk müzakerecilerin karşılıklı olarak Atina ve Ankara’yı ziyaretleri konusunda mutabık kalmıştık. Bu, son 50-60 yıllık kriz döneminde ilk defa KKTC temsilcisinin Atina’yı, Güney Kıbrıs Yönetimin temsilcisinin de Ankara’yı ziyareti, önemli psikolojik bir eşiğin aşılmasını sağladı." şeklinde konuştu.

4 Kasım tarihinde Ada’daki iki liderin bir araya gelmesinin planlandığını ifade eden Davutoğlu, bu ayı Kasım’da yapılacak liderler görüşmesine yoğun bir hazırlık ayı olarak değerlendireceklerini kaydetti. Görüşmeler öncesinde kendisinin de Ada’ya gideceğini ifade eden Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Kritik bir eşikteyiz. Eğer güçlü bir siyasi irade sergilenirse Kıbrıs’ta uzun zamandır arzulanan barış imkânı doğar." sözlerine yer verdi.

ADA’DA PLANLI ÇÖZÜM PAKETİ İÇİN REFERANDUM
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Özdil Nami ise Kıbrıs Türk halkının 50 yıldır Kıbrıs sorunu ile yaşadığına dikkat çekerek, "Hiç hak etmediği bir statüye mahkum edildi. Bunu aşmanın bu konuyu bitirmenin zamanı geldi. Kıbrıs Türk halkı artık dünya ile bütünleşmeli.’’ sözlerine yer verdi. Mart 2014 tarihini bir hedef olarak koyduklarını ifade eden Nami, kapsamlı çözümle ilgili Ada’da referandum gerçekleştireceklerini kaydetti. Kapsamlı çözümü mutlaka hayata geçirmek istediklerini kaydeden KKTC Dışişleri Bakanı ‘‘Müzakerelerde oldukça önemli ilerlemeler kaydedilmiştir. Bunların üzerine yeni yakınlaşmaları inşa ederek, sene sonuna kadar kapsamlı çözüm planını her iki tarafın da mutlaka oluşturması gerekir. Ondan sonraki bir iki ayda da kapsamlı çözüm planını kendi halklarına anlatarak mreferanduma gitmeleri gerekir. Bu iş artık 50 yılı aşmamalıdır." dedi. Bu sürecin atıl kalması durumunda da Dışişleri Bakanı Nami, dünyanın durup Kıbrıs’ta artık ne yapmalı sorusuna farklı bir cevap üretmesi gerektiğini kaydetti.

cihan
 

Bu haber 829 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,821 µs