En Sıcak Konular

''Kıbrıs'ta 7 bin Yunan askeri var''

9 Ağustos 2007 19:46 tsi
''Kıbrıs'ta 7 bin Yunan askeri var''

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, ABD Kongresi'nin alt kanadı olan Temsilciler Meclisi’ne sunulan, Türk askerinin Kıbrıs'tan çekilmesi yönündeki yasa tasarısının belli çıkar gruplarına hitap ettiğini belirtti. Bilman Yunanistan'ın Rum ke

Bilman düzenlediği haftalık basını bilgilendirme toplantısında, ABD Kongresi’nde "Kıbrıs'tan Türk askerinin çekilmesi yönünde bir tasarı hazırlığı olduğu" yönündeki haberlerin hatırlatılması ve bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, belli bir çıkar grubunun lobi çalışmaları çerçevesinde zaman zaman bu tür karar tasarılarının ABD Kongresi’ne sunulduğunu belirtti.
 
Sözcü, bunun geçmişte de olduğunu ve bu tasarıların hepsinin "kadük kaldığını" ifade ederek, "Kongre’nin kapanmasının son günlerinde böyle alelacele karar tasarıları sunuluyor. Bunlar belli çıkar gruplarına hitap eden şeylerdir" diye konuştu.
 
Yunan askerleri Rum ordusunda
 
Bilman, “Türkiye KKTC'de uluslararası anlaşmalardan kaynaklanan meşru hakları çerçevesinde askeri birlik bulundurmaktadır. Tabii bu karar tasarılarını sunan değerli Kongre üyelerinin adada 7 binden fazla Yunan askerinin bulunduğunu ve esasen 1960 Anlaşmalarına göre yasadışı olması gereken Kıbrıs Rum tarafının ordusunda subay, astsubay seviyesinde Yunan askerlerinin de görev yaptığını herhalde bilmeleri gerekir" dedi.
 
Batı Trakya Türk azınlığı
 
Bilman, Yunanistan'da kabul edilen basın kanunu konusunda birgirişimin olup olmadığı yönündeki soru üzerine de bu çerçevedeki değerlendirmelerin halen sürdüğünü belirterek, konunun Batı Trakya Türk azınlığını yakından ilgilendirdiğini söyledi.
 
Batı Trakya Türk azınlığının en yüksek istişare organı niteliğinde olan “Azınlık Danışma Kurulu"nun, 2 Ağustos 2007 tarihinde bu konuda açıklama yaptığını hatırlatan Bilman, kurulun açıklamasında "bu kanunun 1923 Lozan Anlaşması’na göre ana dili Türkçe olan azınlığı yakından ilgilendirdiğini ve Türkçe yayın yapan azınlık radyolarının faaliyetlerinin devamı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirttiğini" ifade etti.
 
Bilman ayrıca, danışma kurulunun "AB normlarına ve diğer uluslararası standartlara uymayan ve basın özgürlüğünü kısıtlayan bu kanunun tekrar gözden geçirilmesini talep ettiğini" belirtti.
 
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) basın özgürlüğü temsilcisinin de bu konuda benzer bir açıklama yaptığını bildiren Bilman, "Bir AB üyesi olan Yunanistan'da kabul edilen Yunan Medya Lisans Kanunu’nun, Batı Trakya Türk azınlığının ikili ve çok taraflı anlaşmalardan kaynaklanan hak ve özgürlükleri bağlamında yeni bir ihlal vesilesi oluşturmaması gerektiğini düşünüyoruz. Yunan makamları nezdinde girişimler yapılmaktadır" diye konuştu.

cnntürk



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    15,025 µs