En Sıcak Konular

Taşnaklar yine 'Sevr' dedi

9 Ağustos 2007 19:15 tsi
Taşnaklar yine 'Sevr' dedi    

Taşnaklar, ilişkilerin normalleşmesi için Sevr Antlaşması'nı uygulamak gerektiğini ileri sürdü.

Ermenistan'daki koalisyon hükümetinde üç bakanla temsil edilen aşırı milliyetçi Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnaklar), Ankara ile Erivan arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin yolunun Sevr Antlaşması'nı uygulamaktan geçtiğini ileri sürdü.

Taşnak Siyasi Direktörü Kiro Manoyan, önceki gün Erivan'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin bağımsızlığını kazandığı günden bu yana Ermenistan'la diplomatik ilişki kurmayı reddederek düşmanca bir tutum sergilediğini ileri sürdü. Manoyan, "Halbuki Sevr ilkelerine bağlı kalarak ilişkileri normalleştirmemiz mümkün. Aslında, Türkiye de Sevr'in bir şekilde işe yarayacağının farkında" dedi.

Türk ordusunu suçladı

Aşırı milliyetçi politikacı, iki ülke arasındaki ilişkilerin kötü olmasının sorumlusunun Türkiye'deki milliyetçilerle ordu olduğunu iddia etti ve "Gölge hükümet gibi çalışan milliyetçiler iktidarın elini kolunu bağlıyor. Türk siyasetindeki bu tablo değişmedikçe, ordu ile hükümet arasındaki iktidar kavgası sürdükçe ve iplerin kimin elinde olduğu kesinleşmedikçe Ermeni-Türk ilişkileri düzelmez" dedi. Ankara'nın hiçbir koşulda Ermenistan'la diplomatik ilişki kurmayı düşünmediğini savunan Manoyan, her şeye rağmen Türkiye'de Ermenistan sınırının açılmasını isteyen çevrelerin bulunduğunu söyledi.

10 Ağustos 1920'de Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Sevr Antlaşması Türk topraklarının parçalanmasını öngörüyordu. Hiçbir zaman uygulanamayan antlaşmanın hükümleri arasında Van, Erzurum ve Bitlis gibi kentlerin Ermenilere verilmesi de bulunuyordu.

Ermeni Devrimci Federasyonu, Ermenistan'da 12 Mayıs'ta yapılan parlamento seçimlerinde barajı aşarak parlamentoya giren beş parti arasında yer aldı. Parti, oyların yüzde 13'ünü alarak seçimleri üçüncü sırada tamamladı ve 131 üyeli parlamentoya 17 temsilcisini soktu.

Parti, seçimlerin ardından önce yeni koalisyona girmeyeceğini açıkladı; ancak daha sonra çalışma, eğitim ve tarım bakanlıklarını üstlendi.

1890 yılında kurulan partinin iç siyasetteki etkisi, yüzde 13'lük oy oranına karşın hayli yüksek. Yurtdışında çok sayıda temsilciliği bulunan partinin Ermeni diasporası ile yakın ilişki içinde olduğu biliniyor.

aktifhaber



Bu haber 439 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,948 µs