En Sıcak Konular

Davutoğlu Doktrini: Ne kadar çok kart varsa...

7 Ekim 2013 10:18 tsi
Davutoğlu Doktrini: Ne kadar çok kart varsa... Türkiye'yi 'söz sahibi' yapan kartlar neler?

Yeni yayın dönemini tebrik etmek için Türkiye gazetesini ziyaret eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önemli açıklamalarda bulunmuş. Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

- [Suriye'de] Meşru muhalefet güç kaybettiğinde oradaki 120 bin insanın akrabaları, önünde bir ufuk görmediği zaman radikalleşiyor. Radikallerin ortaya çıkmasında iki sebep çok etkiliydi. Birincisi, Suriye'deki hapishanelerden mahkûmlar çıkartıldı. İkincisi de, Irak'ta Ebu Gureyb Hapishanesi şüpheli bir şekilde basıldı ve binlerce insan oradan kaçtı. Ebu Gureyb bizim kontrolümüzde mi?"

- Çözüm süreci başlayınca, PYD bayrak açtığında, içerideki Ergenekoncular, Kuzey Suriye diye bir haritayı çıkardılar. Derik'ten, Nusaybin'den Lazkiye'ye kadar bir Kürt kuşağı varmış gibi bir algı oluşturarak anti-Kürt bir etki oluşturmak istediler.

- İran-ABD'yle angajman yaparsa, Türkiye zararlı çıkar' diyorlar. Hâlbuki aynı yazarlar, biz Tahran üzerinden angajmanı yaptığımızda da yine 'Türkiye zararlı çıkacak' demişlerdi. Türkiye neden zararlı çıksın? İran, ABD'yle angajman yaparsa biz çok memnun oluruz.

- Suriye olayı bize konvansiyonel ordu düzenlemesinin ulusal güvenliği temin etmesi konusunda birtakım eksikler olduğunu gösterdi. 

- Dışarıda risk almazsak, içeride daha rahat ederiz zannediyorlar. Aksine elinizde ne kadar çok kart varsa, içeride kendinizi o kadar güçlü hissederseniz. Mesela, Somali'de bu kadar etkili olduğunuzda, küresel anlamda birçok yerde söz sahibi oluyorsunuz.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun bu açıklamaları bir takım soruları da beraberinde getiriyor.

1- Irak'ta yaşanan hapishane baskınları ve yüzlerce El Kaide militanının bu baskınlar sonucu firar etmesi, bugün Türkiye'yi tehdit ettiği söylenen Suriye sınırındaki El Kaide oluşumuna belli ki katkı sunmuş. Davutoğlu'nun "şüpheli" kavramını kullanması, hapishane "baskınlarının" arkasındaki gücü merak ettiriyor.

2- Davutoğlu Kuzey Suriye'de "Kürt kuşağı" algısı oluşturuldu diyor. Peki bahsettiği anti-Kürt etki haritalar üzerinden oluşturulabiliyorsa, yani toplumsal psikoloji görsel yollarla etkilenmeye açıksa, New York Times'da yayınlanan Yeni Ortadoğu haritası nasıl bir algı oluşturmak istiyor?

3- Davutoğlu, İran ile ABD arasındaki angajmanın Türkiye'yi sevindereceğini söyledikten sonra bunu ekonomik sebeplere bağlıyor. Peki dünyaya açılan bir İran'ın bölgede Türkiye ile rekabet edeceği alanlar neler olur diye sorsak...

4- Türkiye'nin konvansiyonel askeri gücü her zaman dış politikada öne çıkartılan maddelerin başında gelmiştir. Fakat görünen o ki, artık yeterli gelmiyor... Davutoğlu Türkiye'nin askeri modernizasyonunda yeni bir döneme geçildiğini açıkça belirtmiş oluyor. Bu karar, askeri modernizasyonumuzda Mavi Marmara öncesine kadar önemli bir yer işgal etmiş İsrail'i nasıl etkileyecek?

iyibilgi.com özel



Bu haber 5,528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,509 µs