En Sıcak Konular

PKK’yı besleyen Raniya’yı ‘Birleşmiş Milletler' yarattı!

9 Ağustos 2007 17:06 tsi
PKK’yı besleyen Raniya’yı ‘Birleşmiş Milletler' yarattı! Irak Başbakanı Maliki’ye verilen ‘yenilenmiş Kırmızı dosya’, PKK faaliyetleri ile ilgili kritik bilgiler içeriyordu. Bunlardan biri de terörist PKK’yı ‘besleyen’ ana yardımın Raniya Köyü’nden gittiği. İyibilgi çok

Irak Başbakanı Nuri el Maliki’ye verilen kırmızı PKK dosyası özel istihbarat bilgileri içeriyor elbette. Bunların-doğal olarak-ancak bir kısmı basına yansıdı. Yansıyanlar içinde tek cümlelik bir bilgi ilgi çekiciydi.

Terörist PKK’yı bölgedeki “Raniya Köyü” besliyordu! Peki ama bu köy nerede ve PKK bağlantısı nereden geliyor? Daha önce adı hiç duyulmayan bu köy ve çecresi nasıl oluşturuldu?

Birkaç yıml öncesime kadar bu köyde Kürt nüfus yoktu! Şimdi nereden geldiler?

Uluslararası örgütler kim?

Raniya Köyü, Süleymaniye’nin İran sınırına yakın bir yerleşim birimi. Burada bir kroç yıl öncesine kadar Kürt nüfusu bulunmuyordu. Daha doğrusu bulunan Kürt nüfusu savaş Kürt grupların çekişmesi yüzünden bölgeyi terk etmişti.

Peki nereye gitmişlerdi? Bu sorunun yanıtı daha ilginç. Çünkü bu bölgeden Kürt nüfusu sadece bölgeyi değil, ülkeyi de terk ederek İran’a geçmişti.

Bölgede Barzani ve Talabani hakimiyeti kurulup, Irak’ın diğer bölgelerine göre huzur sağlanınca, bölgeyi Kürtleştirme planını başlatan Kürt liderler, Raniya Kasabası’nın halkının da dönmesi için planlar yapmaya başladılar.

Ancak sayıları binlerce aile olarak tanımlanan bu kadarlık nüfusun İran’dan Raniya ve yakın başka bölgelere dönmesi hem uluslar arası bir organizasyon hem de hallice para gerektiriyordu.

Taşınmaları için gerekli para bir yana bu aileler zaten fakirdi ve bunlara da para verilmesi gerekiyordu. Ama bu organizasyon ve maddi külfet Barzani ve Talabani’nin boyunu aşıyordu.

Maksat insan hakları olsun!

İşte bu noktada iyibilgi’nin ortaya atacağı iddia devreye girdi. Bu mültecilerin bölgeye dönüşünü organize etmek için devreye Uluslararası  Kurtarma Komitesi (International Rescue Committee-IRC) ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UN office of the UN High Commissioner for Refugees-UNHCR) girdi.

Bakın ondan sonra ne oldu? Bu uluslar arası örgütler İran’ın bölgeye yakın bir sınır  (Haj Omran) kapısından-sonra ikincisininde açılması için girişimler de bulundular-bölgeye göç etmiş 5000’den fazla Kürt ailenin bölgeye taşınmasına imkan sağladılar.
Üstelik bununla da kalınmadı. Her aileye evet her aileye 1000 dolar ödediler ve bölgede kendilerine araziler verdiler. Raniya Köyü işte böyle oluşturuldu ve kontrolü Barzani’ye bırakıldı.

Yani bu köyün kontrolü tamamen Barzani’nin elinde. Bir yandan bölgenin Kürtleştirilmesi sağlandı ve bir yandan da terörist PKK-ve burası da ilginç; İran’a saldıran PJAK’ın-‘beslenme’ merkezi oldu.

www.iyibilgi.com

 



Bu haber 1,087 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,259 µs