En Sıcak Konular

Hazine Bakanı Lew uyarılarda bulundu

4 Ekim 2013 21:54 tsi
ABD Hazine Bakanı Jack Lew, 17 Ekim’de sona erecek olan borçlanma limiti ile ilgili Kongre'yi uyardı.

Medya kuruluşlarına yazdığı bir makale ile olayın ciddiyetini anlatan Bakan Lew, şuan Kongre’deki bütçe krizi ile ilgili tartışmaların dünyanın en güçlü ekonomisine sahip ABD’de yaşandığına inanmadığını kaydetti.

ABD’nin borçlanma limitinin 17 Ekim’e kadar arttırılmaması halinde ekonomin zor bir sürece gireceği ve hükümetin vatandaşına karşı sorumluluklarını yerine getiremeyeceği uyarısında bulunan Hazine Bakanı Lew, “Şayet ABD borcunu zamanında ödemezse, yardıma muhtaç yaşlı, çocuk, gaziler, yatırımcılar, hastanede çalışan doktorlar dahil olmak üzere bütün Amerikalılar bundan etkilenecektir.” ifadelerini kullandı.

Bu konuda gücün Kongre’de olduğunu hatırlatan Lew, “Kongre, hükümetin mali yükümlülükleri yerine getirmesinin yolunu açabilir. Ülkemiz 200 yıldan fazladır mali yükümlülüklerini yerine getiriyor. Biz inanç ve kredimizin arkasında duran bir milletiz. İnsanımızı Kongre yüzünden borcunu ödeyemiyor pozisyonuna düşürmemeliyiz.” diye konuştu

Yazısında borç tavanın uzatılmasının hükümete yeni harcama yetkisi ve bütçe açığını azaltmaya yönelik olmadığına dikkat çeken Hazine bakanı, bunun hükümetin sadece vatandaşlara, işletmelere ve yatırımcılara karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi anlamına geldiğini dile getirdi. Lew, hükümetin borçlanma limitinin artılmasının dışında başka kaynağa sahip olmadığını, bu nedenle Kongre’nin büyük sorumluluk içerisinde olduğunu vurguladı.

Hazine Bakanı Lew, bazı çevrelerin hükümeti zor durumda bırakıp, sadece belli borçların ödenmesini, gündeme getirdiğini belirterek, “Gıda yardımına muhtaç çocuk, gazilere verilen destek ve hastanelere yapılan yardımlar arasında tercihte bulunamayız." diye konuştu.

Lew, Kongre’nin aksi şekilde hareket etmesi halinde, emeklilik yatırımları da dahil olmak üzere borsanın altüst olabileceğini ve Amerikalıların yeni alacakları ev, araba ve iş yeri için daha fazla para ödemek zorunda kalacağını dile getirdi.

Hazine bakanı, ABD Başkanı Barack Obama’nın harcamaları kısma ve bütçe açığını aşağı çekmek için mantıklı çözüm fikirlerine hazır olduğunu ama hükümetin yapması gereken taahhütleri yerine getirme konusunda müzakere yapmayacağını hatırlattı.

Bakan, son olarak Kongre’nin tarih boyunca bu sorumluluğunu yerine getirdiğini ifade ederek, “Şimdi tekrar yapmak gerekir” ifadelerine yer verdi.

ABD’de krize dönüşen borç tavanı, kongre tarafından kararlaştırılan, federal hükümetin yasal olarak ne kadar borçlanabileceğini belirleyen sınır. ABD’de borçlanma limitinin 17 Ekim’e kadar artırılamaması, hükümeti fiilen borçlarını ödeyemez duruma düşürecek. Bunun da ekonomide yeni problemlere sebep olacağına kesin gözüyle bakılıyor.

cihan

Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,809 µs