En Sıcak Konular

Büyük Koalisyon'un kapısı aralandı

4 Ekim 2013 18:23 tsi
Almanya'da Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), Büyük Koalisyon için müzakerelerin ilk görüşmesini yaptı.

Partilerin genel başkanları ve kurmaylarının katıldığı görüşmeden sonra partilerin genel sekreterlerinin, “Fikirlerimizin örtüştüğü noktalar çok” demeleri dikkat çekti. Bir sonraki görüşme tarihi 14 Ekim olarak belirlendi.

Almanya'da genel seçimlerden yaklaşık iki hafta sonra koalisyon müzakerelerin ilk raundu başladı. Seçimin galibi Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU), ilk görüşmesini Sosyal Demokrat Birlik Parti (SPD) ile nötr bir mekanda yaptı. Alman Parlamenterler Cemiyeti binasında gerçekleşen görüşmeye parti başkanları Angela Merkel (CDU), Horst Seehofer (CSU) ve Sigmar Gabriel'in (SPD) kurmaylarından oluşan 7'er kişilik heyetle geldi. Yaklaşık üç saat süren ilk görüşmeden sonra partilerin Genel Sekreterleri açıklamada bulundu.

SPD Genel Sekreteri Andrea Nahles, federal, eyalet ve belediye bütçelerini içeren maliye politikaları, vergi politikaları ve diğer konuları ele aldıklarını aktardı. Görüşmenin içeriğini kamuya paylaşılmayacağını belirten Nahles'in “Ortak noktaların çok olduğu görüldü.” demesi dikkat çekti.

Nahles'ten sonra kameraların karşısına geçen CDU Genel Sekreteri Hermann Gröhe ve CSU Genel Sekreteri Alexander Dobrindt de görüşmenin olumlu geçtiğini açıkladı. Gröhe, “güzel ve yapıcı” bir görüşmeden bahsetti. Dobrindt ise ilk görüşmede tarafların ortak konuları ele alındığını, farklılıklar diğer görüşmede konuşulacağını aktardı. Bir sonraki görüşmenin tarihi 14 Ekim olarak belirlendi.

Merkel, Seehofer ve Gabriel görüşme yerinden bir açıklama yapmadan ayrılırken, CSU'lu Federal Ulaştırma Bakanı Peter Ramsauer aracına binerken, “Görüşme güzel ve kısaydı” demesi de dikkatlerden kaçmadı.

Toplam 21 CDU, CSU ve SPD'li siyasetçinin katıldığı toplantıda Büyük Koalisyon sinyalleri verilmiş oldu. SPD bu konudaki kararı parti tabanına oylatacağını açıklamıştı. Birlik Partileri ve SPD'nin yönetimi anlaşsa da parti tabanının aksi oy kullanma ihtimali de bulunuyorç

Diğer taraftan Birlik Partileri önümüzdeki Perşembe günü Yeşiller'le müzakere yapacak. Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, daha önce müzakerelerin paralel yürütülmesine karşı olduğunu söylemişti.

cihan



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs