En Sıcak Konular

Kuzu'dan muhalefete ''yarı başkanlık'' çağrısı

4 Ekim 2013 13:27 tsi
Kuzu'dan muhalefete ''yarı başkanlık'' çağrısı
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Kuzu, muhalefete ''yarı başkanlık'' çağrısında bulundu.

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, "Mevcut Anayasa'da bir değişiklik olabilir mi, bence olmalı; çünkü 2014'te Cumhurbaşkanı'nı halk seçecek. Böyle olunca fiili bir yarı başkanlık modeline gidiyor Türkiye. Muhalefete buradan sesleniyorum. Gelin yarı başkanlık modelinin esasını oluşturan bir değişiklik yapalım, bu 5-6 maddeyle biter" dedi.
 
Kuzu, AA muhabirine, yeni anayasa çalışmalarının ağır gittiğini, 2 yıldır ciddi anlamda hiçbir sonuç alınamadığını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, üzerinde anlaşılan 60 meddenin TBMM'den geçirilmesini önerdiğini ancak muhalefetin buna sıcak bakmadığını hatırlatan Kuzu, "Böyle olunca yeni bir Anayasa yapma ümidi zayıfladı. Çıkmamış canda ümit vardır derler ama gene de çok fazla benim ümidim yok" değerlendirmesinde bulundu.
 
Gelecek yıl iki seçim yapılacağını ve yeni anayasa çalışmalarının nedenle kesintiye uğrayabileceğini belirten Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Ancak yeni bir değişiklik, mevcut Anayasa'da bir değişiklik olabilir mi? Bence olmalı. Çünkü 2014'te cumhurbaşkanını halk seçecek. Böyle olunca fiili bir yarı başkanlık modeline gidiyor Türkiye. Muhalefete buradan sizin aracılığınızla sesleniyorum. Gelin yarı başkanlık modelinin esasını oluşturan bir değişiklik yapalım, bu 5-6 maddeyle biter. Yanına da demokrasiyle alakalı birkaç şey konabilir, 10-15 maddelik bir mini paket yapılabilir."
 
Aksi halde bir kolisyon hükümeti döneminde cumhurbaşkanıyla başbakan arasında birtakım sıkıntılar yaşanabileceğine işaret eden Kuzu, "Yüzde 20 ile başbakan olan bir kişinin karşısında belki yüzde 80 ile halktan destek almış bir cumhurbaşkanı olacak, 4 kat daha temsil gücü bulunacak. İster istemez müdahale eder, o etmezse millet zorlar. O bakımdan sistemin adını koyalım minareyi düzeltelim" ifadesini kullandı.
 
İdeallerinin ve tekliflerinin başkanlık modeli olduğunu ifade eden Kuzu, "Ama şu şartlarda pek gözükmüyor" dedi.
 

Bu haber 624 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,884 µs