En Sıcak Konular

İmamın vaazı ülkücüleri kızdırdı

9 Ağustos 2007 16:14 tsi
DENİZLİ'nin Çivril İlçesi'nde, görev yaptığı Merkez Yeni Cami'nin duvarlarını sarı- lacivert renklere boyatarak Galatasaylı taraftarların tepkisini çeken İmam Muhammet Çörekçi, bu kez de verdiği vaazla MHP'lileri suçladığı gerekçesiyle ülkücülerin tep

9 yıllık imim Muhammet Çörekçi, en son görev yeri olan Çivril Sofu Camii'den, 18 Aralık 2003 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Avusturya'nın başkenti Viyana yakınlarındaki ATİB Dorbirn Anadolu Camii'ne geçici görevle görevlendirildi. Yıllık iznini geçirmek için yaz aylarında memleketi Çivril'e gelen İmam Muhammet Çörekçi, 3 Ağustos 2007 tarihinde, halen kadrosunun bulunduğu Sofu Camii'nde Cuma Namazı sırasında, merkezi sistemle vaaz verdi. Çivril'in belde ve köylerindeki camilerde de dinlenen vaazında Çörekçi, iddiaya göre ‘ülkücülüğün kavram olduğunu, kavramlara inanılmaması gerektiğini, ülkücülerin ezana saygı duymayıp, bacak bacak üstüne atıp oturduklarını, Türkçe sempozyum düzenleyenlere karşı olduklarını ve yüksek sesle müzik dinlediklerini’ söyledi. Çörekçi'nin ayrıca ülkücüleri kastederek, “Onlar aleme nizam vermek yerine, kendilerine nizam versin” dediği belirtildi. Çörekçi'nin vaazında kendilerini suçlaması ülkücüleri kızdırdı. Cemaatin bir bölümü bulundukları camilerdeki imamlarla tartıştı.

MHP'DEN SUÇ DUYURUSU

İmam Çörekçi'nin, vaazında ülkücülere hakaret ettiğini ileri süren MHP Çivril İlçe Başkanı Mustafa İnce, Kaymakamlığa ve Savcılığa suç duyurusunda bulundu. İnce, savcılığa verdiği dilekçesinde, Çörekçi'nin vaazının siyasi propagandaya döndüğünü ileri sürerek şöyle dedi:
“Ülkücüler, Milli Görüşçüler ve Nizami Amelciler'i isim vererek, CHP'yi de isim vermeden eleştirip, suçladı. Cemaat, sağduyulu davranmasaydı, olaylar çıkabilirdi. Araştırmalarımız sonucunda, imamın Denizli Müftülüğü'nden izin almadan vaaz verdiğini öğrendik. Vaaz kürsüsünü işgal eden imam Muhammet Çörekçi'nin AKP sempatizanı olduğunu hepimiz biliyoruz. Yıllık iznini de, milletvekili genel seçimleri sürecinde kullanmıştır. İmam, Allah'ın ‘Mabedim’ dediği camisine, siyaset sokmaktan en ufak bir ar duymamıştır.”

ÜLKÜCÜLER TEPKİLİ

Çivrilli Ülkücüler imam Muhammet Çörekçi'nin vaazının ilçede infial yarattığını söyledi. Esnaf Ömer Sevinç, “Cuma Namazı'nda imam, ülkücülere çirkin suçlamalarda bulundu. İmamlar, birleştirici olmalıdır. Ancak vaazı veren imam, siyasi propaganda yaparak, kutuplaşma yaratmaya çalıştı. Sağduyulu davranıp namazımızı kılıp, camiden ayrıldık. Fakat, başka camilerde tartışmalar yaşanmış” diye konuştu.
Çivril Ülkü Ocakları Temsilcisi Murat Ceylan ise, “İmam, söylemleriyle insanlarımızı birbirine düşürmek istiyor. Sadece ülkücülere değil, CHP, Nizami Alemciler ve Milli Görüşçüler'e de sözlü saldırılarda bulundu. Bu işin peşini bırakmayacağız. Ülkücüler tepkili. Camiler, siyaset yeri değildir. İnsanlara dinimiz güzel anlatılmalıdır” diyerek, tepkisini dile getirdi.

MÜFTÜLÜK İNCELEME BAŞLATACAK

İnce'nin şikayeti üzerine, Çivril Cumhuriyet Savcılığı ve Kaymakamlık İmam Muhammet Çörekçi hakkında soruşturma başlatırken, Denizli İl Müftü Vekili İbrahim Keser de olayı araştıracaklarını söyledi. Müftü Vekili Keser konuyla ilgili şunları söyledi:
“Ortada ciddi iddialar var. İmam vaazında, ilk edindiğimiz bilgilere göre iddia edilen açıklamaları yapmış. Kendisi, Avusturya'ya geçici görevlendirmeyle gitti. Görev süresi Aralık'ta dolacak. Çivril'e giderek, cemaatle bizzat kendim de görüşeceğim. Olayı, en ince detaylarına kadar araştırıp, imamın vaazını inceleyeceğiz. Muhammet Çörekçi'nin kadrosu Çivril'de olduğundan vaaz vermesi doğaldır ama, iddialar doğruysa siyasi söylemlerde bulunması ise doğru değildir, gereken yapılacaktır.”

Hürriyet

 



Bu haber 395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,209 µs