En Sıcak Konular

Bankalara BDDK şoku

4 Ekim 2013 10:25 tsi
Gelirine bakmaksızın 'herkese kart herkese kredi' dönemi sona eriyor. BDDK, bankalara yönelik 'radikal' adımlara hazırlanıyor.

BDDK Başkanı Mukim Öztekin, tüketicileri bankalar karşısında korumak için dünya örneklerini incelediklerini, iyi örnekleri Türkiye'ye getirme konusunda kararlı olduklarını söyledi.

 Öztekin, "Güney Afrika'da yoksul, geliri düşük vatandaşlara kredi kullandıran, kredi kartı veren bankalar, borç ödenmeyince bu kişilere icra gönderemiyor. Bununla bankaların her önüne gelene kredi kullandırması ya da kredi kartı vermesi önleniyor. Biz de dünyadaki iyi örnekleri Türkiye'ye getirme konusunda kararlıyız" dedi.

Hürriyet'in haberine göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, bankaların tüketici dostu olmaları için bir dizi adım attıklarını, önümüzdeki süreçte de bunların devamının geleceğini söyledi. Kredili mevduat hesapları, faiz dışı alınan işlem ücretleri gibi konularda tüketicilere ek maliyet bindiren bankaları cezalandırdıklarını anlatan Öztekin, "Öyle 5 lira 10 liralık kart aidatlarıyla değil büyük meblağlar tutan işlerle uğraşıyoruz" dedi.

Yoksul vatandaşlara kredi ve kredi kartı veren bankalara da sürpriz hazırladıklarını açıkladı.

Başkan Öztekin, tüketicileri bankalar karşısında korumak için dünyanın çeşitli ülkelerindeki uygulamaları incelediklerini söyledi. Güney Afrika'da tüketiciyi koruma amaçlı uygulanan yöntemi anlatan Öztekin, "Örneğin bu ülkede yoksul, geliri düşük vatandaşlara kredi kartı veren, kredi kullandıran bankalar, borç ödenmeyince bu kişilere icra gönderemiyor. Böylece bankaların her önüne gelene kredi kullandırması ya da kredi kartı vermesi önleniyor. Bankaların daha seçici olmaları sağlanıyor. Biz de dünyadaki iyi örnekleri Türkiye'ye getirme konusunda kararlıyız" dedi.



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,451 µs