En Sıcak Konular

Seçim yeni sistemle yapılsa sonuç nasıl olacaktı?

4 Ekim 2013 09:05 tsi
Seçim yeni sistemle yapılsa sonuç nasıl olacaktı?
Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan pakette yer alan seçim sistemlerinden biri olan yüzde 5 baraj ve daraltılmış seçim bölgesine ilişkin coğrafi yakınlıklar ve nüfus projeksiyonlarını da dikkate alınarak bir simülasyon hazırlandı.

Daraltılmış bölge simülasyonları seçimlerde MHP'nin milletvekili sayısında düşüş yaşayacağını ortaya koyarken, Ak Parti ve CHP'nin milletvekili sayısında büyük bir değişiklik olmayacağını gösterdi.

Milliyet, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından hafta başında açıklanan demokratikleşme paketinde yer alan seçim sistemlerinden biri olan yüzde 5 baraj ve daraltılmış seçim bölgesine ilişkin coğrafi yakınlıklar ve nüfus projeksiyonlarını da dikkate alarak simülasyon hazırladı. 2011 seçim sonuçları dikkate alınarak hazırlanan simülasyona göre, Ak Parti milletvekili sayısını 350'ye çıkaracak, BDP ise daha düşük oy almasına karşın MHP'den daha fazla milletvekili çıkarmış olacak.
Simülasyona göre, 19 seçim çevresine ayrılan İstanbul'da 87 milletvekilinin 57'sini Ak Parti, 30'unun ise CHP kazanacak. MHP ve BDP ise bu kentte milletvekili çıkaramayacak. MHP, Balıkesir, Bursa gibi kentlerde de önceki sisteme oranla daha az milletvekili çıkarabilecek.

 


 



İstanbul'da 19 bölge
 
Daraltılmış bölgeye yönelik Milliyet'in hazırladığı simülasyon İstanbul'u 3, 4 ve 5 milletvekili çıkarabilecek şekilde 19 bölgeye bölüyor. Hazırlanan simülasyona göre Ak Parti İstanbul'da 57, CHP ise 30 milletvekili çıkarabiliyor. 2011 seçimlerinde İstanbul'da 7 milletvekili çıkarabilen MHP ve 3 milletvekili çıkaran BDP'nin milletvekilleri de Ak Parti ve CHP arasında bölüşülüyor.

Simülasyona göre CHP, bu kentte bir önceki seçimlere göre 2, Ak Parti ise 9 milletvekili daha fazla çıkarabiliyor. Simülasyonun İstanbul'u böldüğü 19 bölge ve bu bölgelerde partilerin çıkardığı milletvekilleri şöyle:

 * Kadıköy: CHP 3, Ak Parti 1
 * Üsküdar-Beykoz: Ak Parti 3, CHP 2
 * Ümraniye-Çekmeköy: Ak Parti 4, CHP 1
 * Şile-Pendik-Tuzla: Ak Parti 4, CHP 1
 * Adalar-Maltepe-Sancaktepe: Ak Parti 3, CHP 2
 * Sultanbeyli: Ak Parti 3, CHP 1
 * Kartal: Ak Parti 2, CHP 1
 * Kağıthane-Şişli: Ak Parti 3,CHP 2
 * Beşiktaş-Sarıyer-Beyoğlu: CHP 3, Ak Parti 2
 * Fatih-Eyüp: Ak Parti 3, CHP 2
 * Arnavutköy-Büyükçekmece-Silivri-Çatalça-Beylikdüzü: Ak Parti 3, CHP 2
 * Küçükçekmece: Ak Parti 3, CHP 2
 * Bağcılar: Ak Parti 4, CHP 1
 * Sultangazi-Başakşehir: Ak Parti 3, CHP 1
 * Gaziosmanpaşa-Bayrampaşa: Ak Parti 4, CHP 1
 * Esenler-Güngören: Ak Parti 4, CHP 1
 * Bahçelievler: Ak Parti 3, CHP 1
 * Avcılar-Esenyurt: Ak Parti 3, CHP 2
 * Bakırköy-Zeytinburnu: Ak Parti 2, CHP 1
 
Ankara'da Ak Parti önde
 
Simülasyonun 7 bölgeye ayırdığı Ankara'da ise Ak Parti 18, CHP 11 ve MHP 3 vekil çıkartıyor. Parlamentoda Ak Parti 17, CHP 10 ve MHP 4 Ankaralı milletvekili ile temsil ediliyor. YSK, son seçim döneminden bu yana Ankara'nın milletvekili sayısını bir artırma kararı almıştı.
 
İzmir'de de iki parti
 
Simülasyona göre İzmir'de de MHP vekil çıkaramıyor. İzmir'deki milletvekilleri ise 14'ü CHP ve 12'si Ak Parti şeklinde dağıtılıyor.

CHP Anadolu'da eriyor
 
Simülasyona göre CHP, halen milletvekili çıkarabildiği Konya, Kayseri, Kahramanmaraş, Malatya ve Sakarya'daki milletvekillerini ise Ak Parti'ye kaptırıyor. Ancak CHP, büyük kentlerden kazandığı vekilliklerle 135 milletvekiline ulaşıyor.

MHP 4. parti
 
Simülasyon, MHP'nin milletvekili çıkarabildiği bazı yerlerde milletvekili çıkaramayacağını, daha fazla milletvekili çıkardığı yerlerde ise bu sayının düşeceğini gözler önüne seriyor. Bu nedenle halen parlamentoda 52 milletvekiliyle temsil edilen MHP vekil sayısını 30'a düşürüyor.
 
Simülasyon, BDP'nin Adana ve İstanbul'da vekil çıkaramayacağını, buna karşın Diyarbakır ve Mardin'de milletvekilli sayısını artıracağını gösteriyor. BDP 35'e çıkararak parlamentodaki 3. parti oluyor.
 



Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs