En Sıcak Konular

Bir’e bir kopyaladı

4 Ekim 2013 08:34 tsi
Bir’e bir kopyaladı 28 Şubat post modern darbesinin mimarlarından dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in 12 Eylül darbesini model aldığı belirlendi.

12 Eylül’de Bayrak Harekat Planı’nın başında 2. Başkan Saltık vardı, plan Harekat Daire’de hazırlanıp uygulandı. Çevik Bir de BÇG’yi İstihbarat Daire yerine Harekat Daire’de kurup kendisi başına geçti.

28 ŞUBAT’TA, YAVERİ OLDUĞU 12 EYLÜL’ÜN SİSTEMİNİ UYGULADI
 
Star'da yer alan habere göre; 28 Şubat post modern darbesinin mimarlarından dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir’in 12 Eylül darbesini model aldığı belirlendi. Postmodern darbenin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı’nın, “Batı Çalışma Grubu’nu, Genelkurmay İstihbarat Daire Başkanlığı’nın altında kur” talimatına rağmen Org. Bir’in, BÇG’yi Genelkurmay Harekât Daire Başkanlığı’nın emrine verdiği belirlendi.
 
Bir, Evren’in yaverliğini yapmıştı
 
12 Eylül askeri darbesini gerçekleştiren Kenan Evren’in de yaverliğini yapan Bir’in,12 Eylül darbesinin kaynağı Bayrak Harekât Planı’nın (BHP) da Genelkurmay Harekât Dairesi’nde hazırlandığını düşünerek bu talimatı yerine getirmediği ortaya çıktı. Bir’in bu hareketinin, 28 Şubat’ta 12 Eylül modelini uygulamak istediği yorumlarına neden oldu.
 
Darbecilerin ‘özel kart’ ayrıcalığı
 
Öte yandan milyonlarca kişiyi fişleyen BÇG’nin, 28 Şubat sürecinde Karargâh’taki merkezine giriş çıkışlar için BHP’nin hazırlandığı Genelkurmay Harekât Dairesi’nde olduğu gibi ‘özel personel’ kimlik kartları hazırlandığı belirlendi. BÇG’deki görevlendirmeler de tıpkı BHP’de olduğu gibi Genelkurmay Harekât Başkanlığı ile ‘J’ başkanlıkları olarak adlandırılan Karargah’taki daireler tarafından yapıldı. Görevlendirilen personel, özel giriş kartı olmadan Genelkurmay Komuta Kontrol Merkezi’ne alınmadı. BHP Kriz Masası Kurulu’nda da kimlik kartı uygulaması yapılmış kimlik kartı olmayan personel kurula girememişti.
 
İkisinin de başında 2. Başkan vardı
 
Bayrak Harekat Planı, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Haydar Saltık tarafından uygulamaya konulurken, BÇG de yine 28 Şubat sürecinin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir tarafından yönetilmişti. Her iki harekat tarzında da bütün belgelerin altında, ‘Genelkurmay Başkanı emriyle’ Saltık’ın ve Bir’in imzası yer almıştı. Bir’in böylece 12 Eylül’deki sistemi 28 Şubat’ta da uygulamaya çalıştığı ifade edildi.
 
Bir’le Saner’in çekişmesi
 

BÇG’nin dönemin İstihbarat Daire Başkanı emekli Korgeneral Çetin Saner’e verilmemesinin bir diğer nedeninin de Çevik Bir ile Saner arasındaki çekişmeden kaynaklandığı kaydedildi. 28 Şubat soruşturması kapsamında tutuklanarak Sincan Cezaevi’ne gönderilen iki isim, cezaevi revirinde birbirine girmişti. Bir’e, “Senin saçmalıkların yüzünden buradayız” diye bağıran Çetin Saner, Bir’e yumruk atmıştı.

 

Bu haber 825 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,698 µs