En Sıcak Konular

Şartlar daha çarpıcı hale geldi

3 Ekim 2013 23:52 tsi
Şartlar daha çarpıcı hale geldi Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Suriye Tezkeresi'nin kabul edildiği geçen yıl ile bugünkü şartların farklı olduğunu söyledi.

 Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Suriye Tezkeresi'nin kabul edildiği geçen yıl ile bugünkü şartların farklı olduğunu, bu yılın sığınmacı sayısı, can kaybı, kaçakçılığın artması, kimyasal silah tehdidi açısından daha çarpıcı hale geldiğini ifade etti.

TBMM Genel Kurulu'nda Suriye Tezkeresi görüşmeleri sırasında söz alan ve Suriye politikası nedeniyle Türkiye'nin dışlandığına ilişkin eleştirilere yanıt veren Yılmaz, Türkiye'nin, Suriye ile ilgili olan bütün politik süreçlerin tam merkezinde olduğunu vurguladı.

"Masum insan öldürenlerin hepsi terörör örgütü"

"Masum insanı öldüren; adı El-Kaide olsun, adı El-Nusra olsun, adı PKK olsun, adı ne olursa olsun hepsi terör örgütüdür" ifadelerini kullanan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Biz Beşar Esed'in yanında da olmadık, Beşar Esed'in yanına gidenlere rehberlik de etmedik. Eğer Beşar Esed'in yanında durursanız kimin kimyasal silah kullandığını görmezsiniz. Biz savaş istemiyoruz, mevcut savaşın durdurulmasını istiyoruz."

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Irak tezkeresinin de en kısa sürede Meclis'e geleceğini söyledi.

MHP'li Türkeş

MHP Grubu adına söz alan Tuğrul Türkeş, "MHP, milli savunma mekanizmalarımızı etkinleştirmek namına ve hükümetin bu maksadı aşmaması kaydıyla (tezkereye) destek vermektedir" dedi.

CHP'li Loğoğlu

CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu ise "Suriye politikasını değiştirmesini beklediğimiz Hükümet, tam tersine, karşımıza bir savaş tezkeresiyle çıkma pişkinliğini gösterebilmektedir" ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Bozkır

Oturumda söz alan TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı, AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, "Önümüzdeki dönemde, Türkiye'nin Suriye'den kaçmak zorunda kalan kardeşlerimize kucak açan bu insanca tutumunu ve onlara sağladığı imkanları öven dünya ülkelerinin, artık sadece söylemlerini değil, yükü paylaşmaya yönelik katkılarını da ortaya koymalarını bekliyoruz" dedi.

BDP'li Baluken

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de tezkere üzerinde grubu adına yaptığı konuşmada, "Kendi vatandaşını Reyhanlı, Öncüpınar, Akçakale'de koruyamayan AKP Hükümeti, TİGEM arazileri üzerinde kurduğu güvenlik koridorlarıyla El Kaide ve El Nusra çetelerini bugüne kadar başarıyla korumaya devam ediyor" ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Vural

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise "Bu tezkere, iflas etmiş AKP dış politikasının sonucudur. Stratejik batağın içine girdiğimizi ortaya koymaktadır" ifadelerini kullandı.

CHP'li Korutürk

Şahsı adına söz alan CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk de "Dış politikamız çok vahim bir noktada. Dışişlerinde 40 yıla yakın çalıştık ama şu hali hiç görmedik" şeklinde konuştu.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından CHP İstanbul Milletvetkili Mahmut Tanal, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'dan söz istedi.

Bahçekapılı, İçtüzüğe göre söz vermesinin mümkün olmadığını kaydetti.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de Bahçekapılı'ya itirazda bulundu.

Bahçekapılı, "Takdir yetkimi kullanıyorum ve söz vermiyorum, lütfen yerinize geçin" dedi ve tezkereyi okutmaya başladı. Bu durumu CHP'li milletvekileri, sıralara vurarak protesto etti.

Tezkerenin okutulmasının ardından, oylamadan önce, Hamzaçebi, Bahçekapılı'nın tutumu hakkında usul tartışması açılmasını istedi.

Usul tartışması üzerine söz alan Hamzaçebi, "Sayın Bahçekapılı, AK Parti Grup Başkanvekiliyken tutunduğu partizan tutumu divana taşımıştır. Bu kürsüye yazık olmuştur. Kendisi o kürsüye yakışmamaktadır. Sayın Mehmet Sağlam'ı saygıyla, şükranla anıyorum, onun demokratik tutumunu özlediğimizi ifade ediyorum" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise "Sayın Bahçekapılı'nın iki günlük başkanvekilliği uygulamaları, İçtüğüze harfiyen uyduğunu göstermektedir. O makama hakkıyla yakışmıştır, başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada, Suriye Tezkeresi Genel Kurul'da kabul edildi.

Bahçekapılı, sıradaki tasarı ve tekliflerde hükümet ve komisyonun yerine oturmaması üzerine, birleşimi, 8 Ekim Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

 

Bu haber 675 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,916 µs