En Sıcak Konular

Kimyasal kullanılan kasabaya gıda ambargosu

3 Ekim 2013 16:55 tsi
Suriye yönetimi, Şam'ın Madhamiye kasabasına gıda akışını kesti, insanlar, zeytin ve ağaç yaprakları ile beslenmek zorunda kalıyor...

Suriye hükümet güçleri Ağustos ayında kimyasal silahlarla vurulan banliyölerden Madhamiye'ye gıda girişini kesti. Bölge halkının zeytin, asma yaprakları ve bulabildiği diğer temel gıdaları toplamaya başladığı bildiriliyor. Kasabanın etrafı rejim güçleri tarafından kuşatılmış durumda.

Wall Street Journal (WSJ)'da yer alan habere göre Şam'ın merkezine yaklaşık 11 kilometre uzaklıktaki Madhamiya'ya medya mensuplarının girişine izin verilmiyor. WSJ, muhabirinin bölgeye girebilen tek basın mensubu olduğunu açıkladı.

WSJ muhabirinin konuştuğu 24 yaşındaki rejim yanlısı bir paramiliter, kasabanın birkaç yüz metre ilerideki diğer tarafında bulunan muhalifler ve destekçilerini kastederek "Bizi öldürmek için beslenmelerine izin vermeyeceğiz," dedi. Paramiliter, "Bırakın biraz açlıktan kıvransınlar, teslim olsunlar ve mahkemeye çıkarılsınlar," şeklinde konuştu.

Kasaba Nisan ayından bu yana hükümet güçleri tarafından kuşatılmış durumda. Ancak bölge sakinleri 21 Ağustos'ta sarin gazıyla yapılan kimyasal saldırıdan bu yana baskının arttığını söylüyor. 26 Ağustos'ta kasabaya gelen Birleşmiş Milletler müfettişlerinin geçen ay yayınladığı raporla da doğrulanan kimyasal saldırı, aktivistlere göre kasabanın muhaliflerin elindeki tarafında 80 kişinin ölümüne neden oldu. Aynı saldırı sonucunda Şam'ın doğu banliyölerinde bin 300'den fazla insan hayatını kaybetti.

Suriye ordusundan yetkililer Madhamiya'daki kuşatmayı doğrularken bu bölgede yaşayanların "teröristler ve onları destekleyenler" olduğunu iddia etti.

Muhaliflerin elindeki alanda yaşayan ve Skype üzerinden ulaşılan bir muhalif aktivist bölgedeki durumun çok kötü olduğunu, insanların çevrede buldukları, zeytin, asma yaprağı, nane, incir gibi yiyeceklerle yaşadığını söyledi.

20'li yaşlarındaki, ismini vermek istemeyen bir aktivist ise bölge halkının kış için sakladığı tüm buğday ve erzakı bitirdiğini söyledi. Aktivist ve diğer bölge sakinleri ayrıca, elektrik ve telefon hatlarının çoğunun aylardan bu yana kesik olduğunu, derin kuyulardaki suyun da yakında tükeneceğini belirtti.

Aktivistler, muhalif savaşçılar dahil bazı bölge sakinlerinin uydu bağlantısı sağlayan cihazlar sayesinde hala internet bağlantısı sağlayabildiğini, elektrik için günde birkaç saat jeneratör kullandıklarını ve araçların akülerinden yararlandıklarını söyledi.

İki ay öncesine kadar Madhamiya'da sıkışıp kalan bölge sakinlerinin zor durumuna kayıtsız kalamayanlar Şam ve Kuneytire arasındaki kasabanın yanından kıvrılan otoyoldan arabayla geçerken Moadhamiya'ya doğru alışveriş torbaları atıyordu. Birçok bölge sakini vurulma tehlikesine rağmen açık araziye düşen bu torbaları gidip alıyordu.

Ancak iki ay önce otoyolun bu bölümü rejim güçlerince kapatıldı ve buraya giren herkesin vurulacağı söylendi.

Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,655 µs