En Sıcak Konular

Mehmet Şimşek'ten önemli sinyal: Gül aday olmayabilir

9 Ağustos 2007 15:33 tsi
Mehmet Şimşek'ten önemli sinyal: Gül aday olmayabilir Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda uzlaşma sağlanacağı kanaatinin hakim olduğu piyasalarda, Abdullah Gül'ün son dakikada adaylıktan çekileceği kanaati hakim.

Milletvekili yemin töreninin ardından siyasette gündem yeniden cumhurbaşkanlığı seçimine kilitlenirken, piyasalarda ise Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün aday olmayacağı fikri ağırlık kazanıyor. Özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim sonrası yaptığı açıklamalarda uzlaşmaya önem vereceklerinin altını sıkça çizmesi, Gül'ün cumhurbaşkanlığına aday olmayacağı şeklinde yorumlanıyor. Birçok piyasa aktörü, Gül'ün aday olmayacağı görüşünde.

Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda bir sorun beklemediğini belirten Finans Yatırım Hazine Yönetmeni Burak Somer piyasaların Gül'ün aday olmayacağı kanaatinde olduğunu ve bunu fiyatladığını söyledi. Somer, Gül'ün son dakikada adaylıktan çekileceğini, üzerinde uzlaşma sağlanacak bir ismin aday olacağını vurguladı. Erdoğan'ın "uzlaşma arayacağı" yönündeki açıklamalarını hatırlatan Dündas Ünlü Menkul Değerler Genel Müdürü Atilla Köksal da yapılan açıklamalardan Abdullah Gül'ün aday olmayacağı kanaati taşıdığını söyledi. Tamamen dışarıya endeksli olan piyasaların, içeriye yönelik bir kaygı taşımadığını vurgulayan Köksal, "Piyasalardaki genel kanaat de Gül'ün aday olmayacağı yönünde. Gerek hisse senedi gerekse para piyasalarındaka görüntü de bir kaygı almadığını gösteriyor" dedi.

'UZLAŞI OLUR' KANAATİ

Cumhurbaşkanlığına ilişkin piyasalarda bir tedirginliğin olmadığını belirten Ak Yatırım Genel Müdürü Berrin Önder ise seçimlerden Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tek başına büyük bir oy alarak çıkması sonrasında cumhurbaşkanlığı seçiminin pürüzsüz halledileceği yönünde genel bir kanının olduğunu söyledi. Gül'ün aday olup olmayacağı konusunda piyasada net bir kanaattin öne çıkmadığına dikkat çeken Önder, "Piyasa ikiye ayrılmış durumda. Bir kısım insanlar Gül'ün aday olacağını düşünüyor, başka bir kesim ise üzerinde uzlaşılacak bir ismin tespit edileceğini düşünüyor. Ancak her koşulda da piyasada bir sorun yaşanmayacağı kanaati hakim olduğu için bir tedirginlik yok" dedi. Önder, Gül'ün aday olması durumunda dahi bir sorun beklenmemesinin nedenini ise şöyle tanımladı: "Çünkü MHP Meclis'e girip seçimlere katılacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı seçimi için gerekli 367 sayısı yakalanacağı için Gül adaylığını koysa bile sorun yaşanmayacağı düşünülüyor."

YABANCI DA SORUN BEKLEMİYOR

Piyasanın yüzde 70'inin elinde tutan yabancıların cumhurbaşkanlığı seçiminde bir sorun beklemediğini belirten HSBC Yatırım Genel Müdürü Ahmet Erelçin de, bu nedenle cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin bir riskin fiyatlara yansıtılmadığını söyledi. Erelçin, "Yabancılar, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin halkın yüzde 86'sının katıldığı bir seçimden güçlü çıkması ve MHP'nin meclise gireceğini söylemesiyle cumhurbaşkanı seçimi için gerekli olan 367 koşulunun sağlanacağına inanıyor. Dolayısıyla yabancı yatırımcılar cumhurbaşkanı seçimini bir risk olarak görmüyor" dedi.

MEHMET ŞİMŞEK'TEN MESAJ

Diğer yandan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Merill Lynch'ten transfer ettiği ve piyasalarda ekonomi bakanlığına getirilmesine kesin gözle bakılan Mehmet Şimşek'in de gerek seçim öncesi, gerekse seçim sonrasında yabancı yatırımcılara cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşmaya önem vereceklerini ve bir sorun yaşanmayacağını söylediği konuşuluyor. İsminin açıklanmasını istemeyen bir fon yöneticisi, Şimşek'in ilk Türkiye'ye geldiği dönemde yabancı yatırımcılarla yaptığı telekonferansda çok bariz bir şekilde "Cumhurbaşkanlığı seçiminde uzlaşacağız, merak etmeyin" mesajı verdiğini söyledi. Bu konferanslarda Gül'ün aday olmayacağı sinyalini aldıklarını belirten sözkonusu yönetici, Şimşek'in daha sonraki dönemlerde yaptığı görüşmelerde de "uzlaşma olacağı" sinyalini güçlü bir şekilde verdiğini ancak Gül'ün aday olup olmayacağı konusunda çok net bir renk vermediğinin altını çizdi. Yönetici, "Özellikle seçim sonrasında, Şimşek o ya da bu şekilde bir uzlaşı olacak mesajına devam etti. Geçen hafta yaptığı telekonferansda ise Gül'ün aday olabileceği, ancak böyle bir durumda bile sorun yaşanmayacağı türünde açıklamalar yaptı" dedi.

SİYASİLERİN TELEKONFERANSI AK PARTİ İLE BAŞLADI

Yabancı yatırımcıların telekonferansla bilgilendirilmesi veya sorularının cevaplanması uzun zamandır kullanılan bir yöntem, ancak geçmişte bu işi daha çok ekonomi bürokratları yapardı. Hatta müsteşar veya Merkez Bankası başkanları bu tür bilgilendirmelere çok nadiren katılırdı. Siyasilerin yabancı yatırımcıyla bu tür ilişkileri AK Parti döneminde başladı. Eski üst düzey bir bürokrat, daha önce yabancı yatırımcılarla telekonferansı bürokratların yaptığını ve siyaset konuşulmadığını, teknik ekonomik bilgiler verildiğini ancak AK parti döneminde durumun değiştiğini söyledi. Özellikle Egemen Bağış, Şaban Dişli gibi AK Parti'nin yabancı yatırımcı ilişkisini kuran danışman milletvekillerinin yoğun bir şekilde yabancı yatırımcılarla telekonferans yaptığını belirten sözkonusu yetkili, "Eskiden yabancılar Türkiye'ye geldiklerinde bürokrat veya bakanlarla konuşabilirdi. Ancak yabancıların bastırmasının da etkisiyle AK Parti telekonferanslarla bilgilendirmeyi çok önemsedi. Hatta yabancıya daha önce bilgi veriliyor. Yani yerli yatırımcılar yabancıdan çok daha az bilgiye sahipler" dedi. 

Referans



Bu haber 338 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,114 µs