En Sıcak Konular

ABD'yi güvenlik korkusu sardı

3 Ekim 2013 11:40 tsi
Amerikan hükümetinin kepenk kapatmasıyla birlikte yaklaşık 800 bin federal hükümet çalışanı ücretsiz izne çıktı. Bu durum ülkede güvenlik tartışması yarattı.

Cumhuriyetçiler'in kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin bütçe kesintilerini önlemek için, Başkan Barack Obama'nın sağlık alanında düzenleyeceği reformları bir yıl erteleme kararı almasının ardından, hükümetin federal harcamaları kısmak için kepenk kapatmasının ardından ABD'yi 'güvenlik' kaygısı sardı.

Amerikan hükümetinin kepenk kapatmasıyla birlikte yaklaşık 800 bin federal hükümet çalışanının ücretsiz izne çıkarılmasına neden olan krizde, 72 bin 'sivil istihbarat' görevlisinin zorunlu olarak ücretsiz izne yollanması, ABD'nin özellikle 11 Eylül 2001'den bu yana 'yumuşak karnı' olan güvenlik konusunu yeniden ön plana çıkardı.

Amerikan Senatosu İstihbarat Komitesi Üyesi Senatör Dianne Feinstein, Amerika'nın 'sivil istihbarat' görevlilerine ödeme yapamaz duruma düşmesiyle, başta El-Kaide olmak üzere tüm terör örgütleri için daha açık bir hedef haline geldiğini söyledi. Feinstein, "Işıkların kapatılmasıyla birlikte, bize istihbaratı sağlayan, bunları inceleyen ve gerekli birimlere uyarıları yapan insanlar işlerinden uzaklaştırıldı. Şu anda, tüm Amerikalıların hayatı riske atılıyor" diye konuştu.
  
ABD'nin derdi dünyayı gerdi 

ABD'de, 'hükümetin kepenk kapatması' tüm dünyada da özellikle ekonomik anlamda gerilime yol açtı. Amerikan federal hükümetinin kepenk kapatmasına, başta Çin, Fransa, Avrupa Birliği, (AB), Avrupa Merkez Bankası,  olmak üzere tüm dünyadan tepki yağmaya başladı. Yapılan açıklamalarda, ABD'de üçüncü gününe giren 'hükümetin kepenk kapatmak' zorunda kaldığı krizin, dünya ekonomisini altüst etmesinden duyulan endişeler dile getirildi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Maria Draghi, Amerikan hükümetinin kepenk indirmesinin süresinin çok uzayacak gibi görünmediğini, ancak uzaması durumunda, yeni yeni toparlanmaya başlayan Avrupa ekonomisine darbe vuracağını söyledi. ABD'nin borçlu olduğu ülkeler arasında başı çeken Çin de, ABD'de yaşanan durumun bir an önce sona ermesi gerektiği yönünde açıklamalar yaptı. Başkan Obama, Çarşamba günü Temsilciler Meclisindeki Cumhuriyetçi milletvekilleri ile 'hükümet krizi' konusunu konuşmak için bir araya geldi ancak uzlaşma sağlanamadı. 

Kepenk kapatmanın etkisi yayılıyor

ABD hükümetinin federal harcamalarda kısıntıya gitmeye karar vermesi, ülke genelinde yavaş yavaş etkisini göstermeye ve federal hükümet personeli boyutlarını aşmaya başladı. Başta helikopter olmak üzere askeri donanım araçları üreten, Connecticut eyaletinde kurulu Sikorsky Havacılık, 2000 çalışanını ücretsiz izine çıkaracağını duyurdu.

Ülkede krizin sürmesi durumunda, aldığı kararı önümüzdeki Pazartesi günü uygulamaya başlayacağını belirten Sikorsky Havacılık, "Hükümetin kepenk kapatmasının bir sonucu olarak, daha önce bir anlaşmaya varılmazsa, Pazartesi gününden başlayarak 2000 çalışanımızı ücretsiz izine çıkarmak zorundayız" açıklamasını yaptı. Yoğun olarak ABD ordusu için helikopter üretimi yapan Sikorsky firması ABD Temsilciler Meclisi ile Beyaz Saray'ın uzlaşamamasının, üretimlerine büyük bir darbe vurduğuna değinerek, "Üretim ve dağıtımlarımız, Savuma Bakanlığı, Savunma Anlaşması Başkanlığı gibi kurumların onayı olmadan yapılamıyor. Bu kurumlarda çalışan kişiler de ücretsiz izine çıkarıldığı için üretim ve dağıtım yapamıyoruz" dedi Sikorsky, ABD'deki krizin gelecek haftaya sarkması durumunda 1000 kişiyi daha ücretsiz izine çıkaracağını açıkladı.   

cnnturk


Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,905 µs