En Sıcak Konular

Seçim sisteminde ilk tercih...

3 Ekim 2013 08:50 tsi
Seçim sisteminde ilk tercih... Seçim barajında 3 alternatifi tartışmaya açan AK Parti de konu üzerinde çalışıyor.

İktidar partisinde tercihin, seçim barajının yüzde 5'e indirildiği daraltılmış bölgeden yana olduğu belirtiliyor.
 
Sabah'ta yer alan habere göre; AK Parti, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı seçim barajı önerilerinde muhalefetin eteğindeki taşı dökmesini beklerken kendi kararını vermeye hazırlanıyor. Seçim barajı konusunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın gönlünün seçim barajının tamamen kaldırılmasından yana olduğu öğrenildi. Ancak seçim barajının kaldırılmasının siyasi partileri ikinci plana iteceği ve parti disiplinine zarar vereceği gerekçeleri nedeniyle Türkiye'de uygulanabilirliğinin olmadığı değerlendiriliyor. Bu yüzden AK Parti yönetiminin Erdoğan'ın açıkladığı ikinci seçenek olan yüzde 5 barajlı daraltılmış bölge sistemi üzerinde yoğunlaştığı öğrenildi.

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan demokratikleşme paketinde en dikkat çekici maddelerden biri seçim barajına ilişkin öneri olmuştu. Erdoğan AK Parti'nin önerilerini yüzde 10 seçim barajının mevcut haliyle kalması, seçim barajının yüzde 5'e düşürülerek daraltılmış bölge seçim sistemi uygulanması, seçim barajının tamamen kaldırılması ve dar bölge seçim sistemi uygulanması olarak açıklamıştı.

AK Parti kaynakları Başbakan Erdoğan'ın üçüncü seçenekte yer alan seçim barajının tamamen kaldırılmasını istediğini ancak Türkiye'nin buna hazır olmaması nedeniyle ikinci seçenek olan seçim barajının yüzde 5'li daraltılmış bölge uygulamasına sıcak baktığını belirtti. Bu modelden milletvekili sayısı 5 ve üzerinde olan illerin etkileneceği, bu sayının da 15 ili geçmeyeceği belirtiliyor.

AK Parti kaynakları bu sistemin gelmesi durumunda kendi partilerinin ve MHP'nin milletvekili sayısının düşük oranda etkileneceğini, CHP'nin milletvekili sayısında azalma olurken, BDP'nin milletvekili sayısının ise etkilenmeyeceği görüşünü dile getirdi.
 

Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,150 µs