iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

Gül Erdoğan’a nasıl çalım attı?

9 Ağustos 2007 14:02 tsi
Gül Erdoğan’a nasıl çalım attı? İyibilgi Köşk seçimlerini yazar Ömer lütfü Mete ile konuştu. İşte Mete’nin ilginç açıklamaları… iyibilgi özel

Ömer Lütfü Mete:

Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olmayacak.
Etkili dış dinamikler Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasını istemiyor.
Dış dinamikler de Erdoğan’ın kararı üzerinde etkili olacak.
Gül o ince çağrıyı anlamazdan geliyor. Kendi Genel Başkanına iyi bir çalım atıyor.
Erdoğan’ın üstündeki iç ve dış basınç galip gelebilir. Basınç vefayı yenebilir.
Gül aday gösterilmezse sineye çekecektir.

Artık Meclis Başkanı sorunumuz kalmadı. Köksal Toptan bugün seçiliyor. Sırada Cumhurbaşkanlığı meselesi var. Basında ise Gül aday olacak mı olmayacak mı diye de kesif bir tartışma… Sizce Abdullah Gül aday olacak mı?

Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olmayacak gibi geliyor bana. Şartlar şu anda lehine… Aday olma ihtimali var ancak olmama ihtimali daha yüksek. Elbette Abdullah Gül ile ilgili kişisel bir sorunum yok. Başörtüsü ile ilgili de sorun yok. Ancak olmayacak gibi… Sebebi de şu. Sadece iç dinamiklerden kaynaklanmıyor… Etkili dış dinamikler de Abdullah Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasını istemiyor. Olmama ihtimali yüze 51 diye düşünüyorum.

Köksal Toptan gibi merkez sağın ılımlı bir isminin Meclis Başkanı olmasının Cumhurbaşkanlığına iki yansıması olabilir deniyor: 1) Ilımlı bir ismin Meclis Başkanı olmasıyla Başbakanlık, Meclis Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı arasında denge kuruldu. Artık Gül Cumhurbaşkanı olabilir. 2) Toptan’ın Meclis Başkanı olması Erdoğan’ın uzlaşı stratejisinin bir parçası. Erdoğan Köşk için de aynı yolu izleyecek ve Gül aday olmayacak. Bu gözle baktığınızda…

Başbakanın böyle düşündüğünü sanmıyorum. Yani bir taviz verdim, şimdi de artık Gül’ü Cumhurbaşkanı yapabilirim diye düşündüğünü farz etmiyorum. Erdoğan Gül’ün adaylığına karşı sessizliğini koruyor. Siyaseten çok haklı sebeplerle… Köşkte inisiyatif kullanacak bir isim Gül. Ancak Erdoğan’ın karalarına itiraz etmeyecek bir isme ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Ayrıca Gül’ün Cumhurbaşkanı olmasını istemeyen dış dinamikler de Erdoğan’ın kararı üzerinde etkili olacaktır… Bu Erdoğan için can sıkıcı bir durum. Arkadaşına vefasızlık etmek istemeyecektir. Ancak dışarıdan ve içeriden gelen basınç oldukça yüksek. Siyaset bu ve Erdoğan son noktada bu basınca dayanamayabilir.

Bu dış dinamikler kim efendim?

Amerika’nın Gül’ü istemediğini düşünüyorum. Gül’ün döneminde tezkere reddedilmişti. Bu hesabı tutmuyor olabilir Amerika ancak Gül’den hoşlanmıyor.

Gül’ün aday olmamasına ideolojik olarak karşı çıkanlar elbette var, ancak başörtüsünden rahatsız olmayacağı açık olan kimi muhafazakar isimler de “Türkiye’de daha fazla gerilim istemiyoruz” gerekçesiyle Gül’ün adaylığına karşı çıkıyor. Gül neden aday olmasın? Kaygılarında haklılık payı var mı?

Gül’ün aday olması ciddi sorunlar yaratabilir. Erdoğan’ı bu kadar zorladığına bakılırsa iç ve dış baskının yüksek olduğuna inanıyorum. Genel başkan olarak benim vefa göstermem lazım buyursun çıksın diyecek ama öyle görünüyor ki çekilsin çok iyi olur demeye getiriyor. Ancak Gül o ince çağrıyı anlamazdan gelerek ısrarlı oluyor. Bence saygın bir tavırla yapmıyor bunu. Kendi Genel Başkanına iyi bir çalım atıyor. Bu noktada şunu tekrar vurgulayalım: Erdoğan yine de vefasızlık yapmayacaktır. Ama basınç yüksek ve söylediğim gibi Erdoğan’ın üstündeki iç ve dış basınç galip gelebilir. Basınç vefayı yenebilir.

Bu parti içinde rahatsızlık yaratabilir mi?

Parti içinde de yara açmaz gibi geliyor bana. Şu bir gerçek: AK Parti eşittir Erdoğan. Siyasi bereketin tüm payının Erdoğan’a ait olduğunu düşünüyorum ben. Bu yüzden sorun çıkmaz gibi geliyor.

Parti içinde sorun yaratmaz diyorsunuz… Gül’ün köşk’ten vazgeçmediği yönünde verdiği güçlü işaret ve Erdoğan’ın suskunluğu… Basında bu durum “ayrışma” olarak yorumlanıyor. Sizce bu süreç iki lider arasında sorun yarattı mı?

Arada ince bir ayrışma var. Fakat Gül’ün bu ayrışmadan dolayı tavır koyabilecek bir siyasi kimlik olduğuna inanmıyorum. Bence sineye çekecektir.

www.iyibilgi.com



Bu haber 2,076 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,009 µs