En Sıcak Konular

Hakkari'den demokratikleşme pakedine destek

30 Eylül 2013 16:06 tsi
Hakkari Baro Başkanı Bayazit: "Pakette, siyasette olağan yolların açılması açısından önemli değişiklikler mevcut. Çözüm sürecine yönelik en ufak bir adımda bölge halkı heyecanlanıyor"

Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası (HATSO) Başkanı Servet Taş, Demokratikleşme Paketi'ne ilişkin, "Anadilde propaganda hakkı çok olumlu bir adımdır. Özellikle Kürtçede kullanılan x,q ve w harflerinin serbest edilmesini de olumlu buluyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "Demokratikleşme Paketi", özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

HATSO Başkanı Servet Taş da oda yönetimiyle takip ettiği Başbakan Erdoğan'ın açıklamalarının ardından AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Demokratikleşme Paketi'ni olumlu ancak yetersiz bulduklarını belirten Taş, demokrasinin, ülke yönetimlerinde önemli bir rejim olduğunu belirterek, bölgede uzun yıllardır devam eden olayların son 8 aydan bu yana yaşanmadığını anımsattı.

Türkiye'nin, Ortadoğu'da önemli bir konumda olduğuna değinen Taş, Ortadoğu'da lider bir ülke konumuna gelmek için demokrasinin geliştirilmesi ve domakratikleşme paketlerinin peş peşe sıralanması gerektiğini söyledi.

Taş, anadilde propaganda hakkının olumlu bir adım olduğunu bildirerek, şöyle konuştu:

"Özellikle Kürtçede kullanılan x,q ve w harflerinin serbest edilmesini de olumlu buluyoruz. Özel okullarda anadilde eğitimin serbest edilmesi maddesi bence yeterli değildir. Anadilde eğitimin devlet destekli olması gerekiyor. Bunlar şu an için yeterli değil ancak olumlu adımlardır. Bir sonraki paketi bekleyelim belki çok daha olumlu adımlar atılır. Biliyorsunuz sürecin kalıcı bir barışa ulaşması için çoğulcu, eşitlikçi ve özgürlükçü bir demokrasiyi bütün kurumlarıyla oluşturmanın ve buna içtenlik kazandırmanın kaçınılmaz olduğunu vurguluyoruz. Halkın beklentisi de bu yönde. Demokratikleşme yönünde atılacak adımların barış sürüceni de ilerleteceğini bekliyoruz. Halkın beklentisi demokrasidir. Demokrasi her şeyin çözümüdür."

Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen, dernek olarak bugüne kadar hükümet tarafından yapılan bütün demokratikleşme paketlerinin bu ülkeye ve millete daha huzurlu ve iyi bir ortam hazırlayacağına inandıklarını dile getirdi.

Bunun devam etmesinin doğru olacağını anlatan Şen, "Şu an konuşulan barış sürecinin de daha sağlıklı yürüyebilmesi için bu paketlerin daha sıklıkla devam etmesi gerekiyor. Başbakan Erdoğan'ın bugün açıklamış olduğu Demokratikleşme Paketi'nde ciddi eksiklikler olduğu gibi beklentileri karşılamayacak da bir paket olduğunu söylemek durumundayız. Pakette olumlu maddeler de var" diye konuştu.

Hakkari Baro Başkanı Kutbettin Bayazit da bölge halkının uzun zamandır "Demokratikleşme Paketi"ni heyecanla beklediğine dikkati çekerek, öğrenci andının kaldırılacak olmasının Türkiye'nin demokrasisi açısından önemli bir adım olduğunu savundu.

Köy isimlerinin iade edilmesini de olumlu bulduklarını açıklayan Bayazit, şunları kaydetti:

"Pakette, siyasette olağan yolların açılması açısından önemli değişiklikler mevcut. Çözüm sürecine yönelik en ufak bir adımda bölge halkı heyecanlanıyor. Bu açıdan özellikle andımzın okullarda kaldırılması bölge halkı için çok anlam ifade ediyor. Bu çok olumlu bir gelişme. Aynı zamanda seçim barajına yönelik açıklama da bizleri çok heyecanlandırdı. Siyasi partilerin hazine yardımından pay almaları yine çok önemli konu başlıklarıdır. Bölgenin çözüm sürecine yönelik çok beklentisi var."

Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,614 µs