En Sıcak Konular

''Hayal kırıklığına uğradım''

30 Eylül 2013 13:39 tsi
''Hayal kırıklığına uğradım'' Dışişleri Bakanı Davutoğlu, BMGK'nın Suriye'ye ilişkin kararının "insani duruma ilişkin bir referans" içermediğini, bu nedenle büyük hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'ye ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı hakkında, "Metni gördüğümde, sığınmacılara veya komşu ülkelerdeki insani duruma ilişkin herhangi bir referans olmadığını gördüğümde büyük hayal kırıklığına uğradım" dedi.
 
Davutoğlu, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) 64. İcra Komitesi Toplantısı sırasında İsviçre'nin Cenevre şehrinde düzenlenen “Suriyeli Sığınmacılara Evsahipliği Yapan Ülkelerle Dayanışma ve Yük Paylaşımı” başlıklı Yüksek Düzeyli Toplantıya katılarak konuşma yaptı.
 
Suriye'deki durumun her geçen gün daha da kötüleştiğine işaret eden Davutoğlu, insani felaketin komşu ülkelerin kendi kapasiteleri ile başa çıkabileceğinin ötesine geçtiğini, kolektif bir yaklaşım ve ortak hareket gerektirdiğini belirtti.
 
Türkiye'nin Suriye ile 911 kilometrelik bir sınırı paylaştığına dikkati çeken Davutoğlu, bu sınırın I. Dünya Savaşı'ndan sonra yapay bir şekilde çizildiğini ve yerleşim yerlerini ve aileleri ikiye böldüğünü söyledi.
 
Davutoğlu, "Atılan her mermi, patlayan her bomba sadece kulaklarımızda değil, kalplerimizde ve zihinlerimizde de yankılanıyor" diye konuştu.
 
İki ülkedeki yerleşim yerlerinin birbirine çok yakın olduğuna işaret eden Davutoğlu, "Karşı taraftaki vahşetleri doğrudan kendi gözlerimizle görebiliyoruz" ifadesini kullandı.
 
Çatışmanın başlangıcından beri Türkiye'nin ülkelerinde şiddetten kaçan Suriyeliler için açık kapı politikası izlediğine işaret eden Davutoğlu, Türkiye'nin uluslararası sığınmacı yasalarına uygun bir biçimde, gelen Suriyelilere herhangi bir ayrım yapmaksızın geçici barınma sağladığını anlattı.
 
Çatışmanın gittikçe şiddetlenmesi ile zaman içinde Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılarla ilgili bazı verileri de paylaşan Davutoğlu, şu anda ülkede kimyasal silahların kullanılması gibi başka bir sorunla karşı karşıya olunduğuna dikkati çekti.
 
BM Güvenlik Konseyi kararı
 
Cenevre'de varılan çerçeve anlaşmayı ve geçen hafta New York'ta benimsenen BM Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşıladıklarını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:
 
"Fakat burada bizim hayal kırıklığımızı ifade etmek istiyorum. Bu kararda insani duruma ilişkin bir tane bile referans yok. BM Güvenlik Konseyi'ndeki ve diğer üye ülkelerden pek çok muhatabımla görüştüm ve onlardan insani duruma ilişkin bir referansta bulunmalarını istedim. Tedbir ya da başka bir şey değil, BM Güvenlik Konseyi kararında basit bir referans. Metni gördüğümde, sığınmacılara veya komşu ülkelerdeki insani duruma ilişkin herhangi bir referans olmadığını gördüğümde büyük hayal kırıklığına uğradım."
 
Muhataplarıyla görüştüğünde, muhataplarının kendisine sığınmacılarla ilgili yeni bir karar çıkacağını belirttiklerini ifade eden Davutoğlu, "Bunu yapacaklarını umuyoruz. Eğer yapılmazsa gelecek nesil BM Güvenlik Konseyi'ne ve BM'nin bütün kurumlarına 2,5 yıldan beri Suriye'deki insani trajediye nasıl sessiz kaldıklarını soracak" diye konuştu.

aa


Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,489 µs