En Sıcak Konular

Maliki'den PKK için af talebi!

9 Ağustos 2007 10:37 tsi
Maliki'den PKK için af talebi! Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin Başbakan Tayyip Erdoğan ile imzaladığı anlaşmaya PKK'lılar için genel af maddesi koydurmak istediği ortaya çıktı.

Ankara ziyaretinde Kuzey Irak'taki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkanı Mesud Barzani tarafından yakın markaja alınan Irak'ın Şii kökenli Başbakanı Nuri El Maliki'nin Türkiye'nin imzalamak istediği güvenlik anlaşmasına PKK'lılar için 'genel af' maddesi koydurmak istediği ortaya çıktı.
Irak heyeti, Türkiye'nin bu isteği resmi görüşmeler öncesi reddetmesi ve 'teröristlerin iadesi' ile 'ortak harekât' gibi somut unsurlarda ısrar etmesi üzerine anlaşmayı imzalamadı. İmzalanan ortak bildiride atıf yapılan Türkiye-Irak arasında imzalanmış eski ikili anlaşmalarını Bağdat kabul ederse Türkiye'nin Irak içinde 75 km'lik güvenlik kuşağı gündeme gelebilir. Ama hem Bağdat hem de Kürtler bu anlaşmaları da BM Güvenlik Konseyi'nin terörle mücadeleye dair kararlarını da uygulamıyor.

'Saddam dönemi bitti'

Türkiye'yi ziyareti sırasında koalisyon hükümeti sallantıda olan ve Kürt grupların desteğine ihtiyaç duyan Maliki ile güvenlik anlaşmasının neden imzalanmadığı büyük ölçüde netleşti. Edinilen bilgiye göre, ziyaret öncesi Barzani'nin anlaşmayla ilgili itirazlarını alan Maliki, sözcüsü Ali el-Debbağ'ı da önceden Ankara'ya göndererek anlaşmada yer almasını istedikleri unsurları iletti. Türk Dışişleri'ne 'Saddam dönemi kapandı. Eski anlaşmaları bırakıp, yeni Irak'la yeni anlaşmalar üzerinde çalışmalısınız' mesajını veren Debbağ, PKK'lılar için 'genel af' ve 'yeniden yargılanma' öngören bir anlaşma yapılmasını önerdi. Türkiye öneriyi ciddiye almayacağı yanıtını verip yeni anlaşmada teröristlerin yakalanması, yargılanması ve iadesine ilişkin kesin hükümler bulunmasında ısrarcı oldu.
Maliki ile Ankara'ya gelen ve ayrı görüşmeler yapan Irak'ın terörle mücadele koordinatörü Şirvan El Vaili de iki ülke arasındaki mevcut anlaşmaların hükümlerinin Türk ordusunun sınır ötesi operasyonu, Irak'ta güvenlik kuşağı oluşturması ve PKK'lıların doğrudan teslimine olanak sağladığına dikkat çekip bunu kabul edemeyeceklerini iletti. Debbağ, yeni Bağdat hükümetinin, Kürt yönetiminin isteklerini dikkate almak zorunda olduğunu ima etti. Türkiye geri adım atmayınca taraflar, anlaşma yerine ortak bildiri yayımlamak zorunda kaldı. Türk diplomatik kaynaklar, Saddam dönemi anlaşmalarıyla BM kararlarının da merkezi Irak hükümetince kabul edildiğini duyuran ortak bildirinin PKK ile mücadelede Türkiye'yi rahatlatacağı savında. Ancak, bunun Barzani'yi ne kadar bağlayacağı soruları yanıtsız.

Anlaşmaların anlamı

Ortak bildiride atıf yapılan anlaşmalardan ilki 1926 tarihli Ankara anlaşması. Anlaşma, 'bir ya da birkaç silahlı kişinin eşkıyalık veya yağma hazırlığında olması halinde Türkiye'nin Irak'ta 75 km. derinliğinde bir güvenlik kuşağı oluşturabileceğini' hükme bağlıyor. Anlaşmadaki bu maddenin hükmü 10 yılla sınırlı tutulduğundan, taraflar arasındaki 1946 dostluk anlaşmasına bir protokol eklenerek 10 yıl sınırı kaldırılmış.

Ayrıca Türkiye ile Irak arasında 1989 tarihli hukuki ve adli işbirliği sözleşmesi de var. Türkiye, suçluların iadesini öngören bu sözleşme gereğince, Interpol kırmızı bülteni ile aranan tüm terör örgütü
üyelerinin bilgilerini içeren bir listeyi Irak yönetimine iletti.

Radikal



Bu haber 220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,603 µs