En Sıcak Konular

CHP, Türkiye'nin Çin'le anlaşmasına karşı çıktı

30 Eylül 2013 12:31 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Çin Halk Cumhuriyeti ile hava savunma sistemi konusunda yapılan anlaşmanın, Türkiye'yi NATO'dan uzaklaştıracağını savundu.

Loğoğlu, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, partisinin Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran ile birlikte yaptığı ABD ziyaretini değerlendirdi.

Washington'daki temaslarına değinen Loğoğlu, "Bir önceki gidişimizde daha çok 'AKP ne yapıyor? Bu konuda ne düşünüyorsunuz?' sorusu ağırlıklıydı ama bu sefer 'CHP iktidarda olsa şu konularda ne yapardı?' konusu gündemdeydi" dedi. Loğoğlu, CHP'ye yönelik ilginin, "iktidara talip, iktidar şansı olan bir siyasi partinin ne yapmak istediğini öğrenme" arzusu olduğunu ifade etti.

Faruk Loğoğlu, AK Parti'nin, özellikle insan hakları konusundaki eksiklerinin, ABD yönetiminde ciddi rahatsızlıklara yol açtığı intibasını edindiklerini belirterek, "Ama şu da bir gerçek; iş başında bir AKP iktidarı var. ABD'nin bölge itibariyle Türkiye'den beklentileri var. Onun için tüm bu sıkıntılara rağmen AKP iktidarından kopma gibi bir tavırları da yok" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Kasım ayında yapılmasını umut ettikleri ziyaretle ilgili zemin yoklaması da yaptıklarını anlatan Loğoğlu, bu konuda da genel bir görüş birliği olduğunu ifade etti.

New York'taki temaslarının da Sosyalist Enternasyonal bağlamında olduğunu kaydeden Loğoğlu, şunları söyledi:

"Orada bizim ön plana çıkardığımız konu, Sosyalist Enternasyonal'in Suriye konusunda daha aktif bir rol alması oldu. Biz, 'Sosyalist Enternasyonal, Suriye konusunda belirli aralıklarla bildiri yayımlamanın ötesine geçsin. Sosyalist Enternasyonal Başkanı olarak BM Genel Sekreteri'nin Suriye Özel Temsilcisi ile görüşme yap. Suriye rejimi ve muhalefeti ile görüş. Sosyalist Enternasyonal bünyesinde Suriye Çalışma Grubu'nu faaliyete geçir' dedik."

Lübnan'da kaçırılan pilotlar

Lübnan'da kaçırılan pilotlara değinen Loğoğlu, yaklaşık iki aydır pilotların rehin tutulduğunu ve kurtarılması yönünde yapılan çalışmalarla ilgili herhangi bir açıklama da gelmediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, 'İran bu konuda bize yardım edecek' yönünde bir açıklamasının olduğunu belirten Loğoğlu, "Bu, Türkiye'nin bu konuda başarması gerekeni kendi başına başaramadığının itirafıdır. Sanki artık başkalarından medet umar hale gelmiş bir Türkiye Cumhuriyeti var" diye konuştu.

Hükümetin, her iki pilotun ailelerine de 'sesinizi çıkarmayın' telkini yaptığını savunan Loğoğlu, bu yaklaşımın yanlış olduğunu ifade etti.

"Türkiye'yi NATO'dan uzaklaştırır"

Uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde, Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firması ile sözleşme görüşmelerine başlanmasını da değerlendiren Loğoğlu, şöyle konuştu:

"Çin ile hava savunma sistemi konusunda yapılan anlaşma, Türkiye'yi NATO'dan uzaklaştırır. Başta ABD olmak üzere NATO müttefiklerinden tepkiler gelmeye başladı. Söz konusu Çin şirketi ABD tarafından yaptırımlar listesine alınmış. Türkiye bir NATO üyesidir.

Bu iktidar döneminde Türkiye-AB ilişkileri kopma noktasına geldi. Şimdi bu anlaşmayla, Türkiye AB'den ne ölçüde uzaklaştıysa aynı etki NATO için de olacaktır."

aa

Bu haber 645 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,865 µs