En Sıcak Konular

Greenpeace gönüllü deniz koruyucuları arıyor

9 Ağustos 2007 10:25 tsi
Greenpeace gönüllü deniz koruyucuları arıyor Greenpeace Türkiye Ofisi, denizleri korumak ve tehditlere karşı savunabilmek için herkesi, yaz tatili, iş seyahati ya da balık tutmaya gittiği sırada birer gönüllü “deniz koruyucusu” olmaya davet ediyor.

Greenpeace’in web sitesinden derlenen bilgilere göre, Greenpeace, denizleri korumak ve tehditlere karşı savunabilmek için bireysel olarak yapabilecek çok şey olduğunu vurguluyor.

Yaz tatili, iş seyahati ya da günlük yaşamın bir anında herkesin karşısına çıkabilen ve denizlerdeki yaşamı riske atan onlarca örneğin varolduğuna işaret eden Greenpeace, “deniz koruyucusu” denetim mekanizması oluşturmayı da hedefliyor.

Greenpeace Türkiye Ofisi, hazırladığı rehberle, gönüllü “deniz koruyucusu” olmak isteyenlere yapabilecekleri hakkında da bilgiler veriyor.

Greenpeace gönüllü “deniz koruyucusu”nun, tatilini geçirdiği otelde ya da balık tutmaya gittiği bir kıyıda denize atık boşaltıldığına tanık olması durumunda, bunu fotoğraf veya video ile belgelemeye, Çevre ve Orman Bakanlığına başvurmaya çağrıyor.

Greenpeace, gönüllü “deniz koruyucusu”nun bir olumsuzlukla karşılaştığında, eğer köy veya kasaba gibi küçük beldede ise jandarmaya da bildirimde bulunabileceğini, denizde bir kirlilik söz konusu olduğunda ise bunun Sahil Güvenlik Komutanlığının “www.sgk.tsk.mil.tr” adresine veya “Alo 158” ihbar hattına bildirebileceğini de vurguluyor.

Ayrıca balıkçılıkla ilgili herhangi bir şikayette bulunulacaksa tespit ve bilgi toplamanın önemli olduğunu vurgulayan Greenpeace, yasak bölgede veya zamanda, trol kullanan bir tekneyi ya da denizde bir deniz memelisine zarar veren birinin de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sahil Güvenlik ve deniz polisine bildirilmesi gerektiğini ifade ediyor.

DÜNYANIN EN KİRLİ DENİZLERİNDEN BİRİ DE AKDENİZ
Greenpeace, Akdeniz’in dünyanın en kirli denizlerinden biri haline geldiğini de anımsatarak, şu görüşlere yer veriyor:
“Akdeniz, dünya denizlerinin ancak yüzde 0,7’sini oluşturmasına karşın, dünyadaki denizden petrol taşımacılığının yüzde 20’sine, dünyadaki denizsel petrol kirliliğinin de yüzde 17’sine sahip. Akdeniz’in petrol kirliliği dışında, deniz kirliliğine yol açan faaliyetler arasında; deniz araçlarından boşaltılan sintine ve atık suları, kara kökenli kirleticilerin yani evsel ve endüstriyel atıkların denize boşaltımı, nehirler ile taşınan kirlilik ve bu yolla tarım ilaçlarının denize karışması sorunları var. Akdeniz, dünyanın en kirli denizlerinden biri haline gelmiş durumdadır.”

Bu arada Greenpeace Akdeniz İletişim Sorumlusu Yeşim Aslan da yaptığı açıklamada, Greenpeace Türkiye Ofisi’nin yaklaşık 3 bin gönüllü deniz koruyucusu bulunduğuna işaret ederek, herkesi birer deniz koruyucusu yapmak istediklerini söyledi.

NTVMSNBC



Bu haber 265 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,493 µs