En Sıcak Konular

Yunan bankasına veto muamması

9 Ağustos 2007 10:07 tsi
BDDK, Alternatifbank’ın yüzde 50’sinin Yunan Alpha Bank’a satışına izin vermedi. Ankara Alpha Bank’a vetonun ardında bir casus-luk iddiasının yattığı söylentisi ile çalkalanıyor.

İddiaya göre Yunan Alpha Bank’ın Abank’ı satın alma işlemiyle ilgili BDDK veto kararı verdi. Veto kararının gerekçesi ise Bankalar Kanunu’nun 8. maddesi… Bu madde şöyle özetleniyor: “Devletin sırlarının açığa vurulmaması ve ortaklık yapısının şeffaflığı….”

YÖNETİMDE YUNAN İSTİHBARAT BAŞKANI

Güvenlik gerekçesiyle Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan bilgi istenmesi üzerine olay şöyle gelişti: MİT, Alpha Bank’ın yönetim kurulunda Apostolides’in bulunduğunu bildirdi.

TERÖRİST APO’YA YARDIM İDDİASI

Bu bilgi Ankara kulislerine düştükten sonra bir başka iddia daha ortaya atıldı. Buna göre; Yunan eski istihbarat başkanı görevde olduğu dönemde terörist Apo’ya destek vermiş.

MÜTHİŞ İDDİA

Bu sabahtan itibaren medyaya düşen müthiş iddianın BDDK tarafından doğrulanıp doğrulanmayacağı merak konusu oldu.

Önceki gün akşam saatlerinde İMKB bülteninde yer alan BDDK kararında bir gerekçeye yer verilmediği görüldü. Ancak BDDK konuyla ilgili dün bir açıklama yaparak, Alpha Bank’ın Bankacılık Kanunu’nun 8. maddesinde tanımlanan sahiplikle ilgili şartların tamamını aynı anda karşılamadığını, iznin de bu yüzden verilmediğini bildirdi. BDDK’dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

Şeffaflık ilkesi mi?

“Kurumumuza yapılan hisse devir izin başvuruları; Alpha Bank A.E.’nin başvurusunda olduğu gibi, (5411 sayılı) Bankacılık Kanunu’nun (8. ve 18. maddeleri) ile Bankaların İzne Tabi İşlemleri ile Dolaylı Pay Sahipliğine İlişkin Yönetmelik çerçevesinde titizlikle değerlendirilmektedir. Bu kapsamda mevzuatta öngörülen her türlü bilgi ve belge ilgili alıcıdan temin edilerek, detaylı bir incelemeye tabi tutulmaktadır. Ayrıca, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da konuya ilişkin görüş, değerlendirme ve ilave bilgi talep edilebilmektedir. Temin edilen bilgiler kanunun 8. maddesi çerçevesinde değerlendirmeye alınmakta ve Kurul tarafından kanunun 1. maddesi çerçevesinde finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması amacı gözetilmek suretiyle, nihai karar verilmektedir. Kurul tarafından bu bağlamda yapılan değerlendirme neticesinde, Alpha Bank A.E’nin (5411 sayılı) Bankacılık Kanunu’nun 8. maddesinde belirtilen şartların tamamını aynı anda karşılamadığı dikkate alınarak, ABank ile Alternatif Finansal Kiralama A.Ş.’deki söz konusu hisse devirlerine izin verilmemiştir.”

BDDK kararının, kanunun 8. maddesinde yer alan “Tüzel kişi olması halinde risk grubu ile birlikte ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması” şartına dayandırıldığı öğrenildi. Alpha Bank’ın sözkonusu 8. maddede sayılan “gerekli mali güç ve itibara sahip olmak” şartını karşıladığı ifade edildi.

Üslup uyarısı yaptı

Öte yandan söz konusu kararla ilgili Anadolu Grubu Başkanı Tuncay Özilhan’ın “Galiba Alpha Bank ile ilgili bir şey buldular. Saçma sapan bir sebepleri vardır herhalde” sözlerine BDDK’dan tepki geldi. Dünkü açıklamada BDDK, “...konuyla ilgili taraflardan yaptıkları açıklamalarda sektör mensuplarına yakışan üslup içinde bulunmaları beklenmektedir” ifadesini kullandı.

Yunan Alpha Bank ile Anadolu Grubu 23 Kasım 2006’da ortak bir holding kurarak, ABank’ın yüzde 94’ünü devralmak üzere anlaşmıştı. Holdingde Anadolu Grubu ile Alpha Bank’ın eşit oranda temsil edilmesi planlanıyordu. Alternatif Finansal Kiralama’nın yüzde 95’i de bu holdinge devredilecekti.

Alpha Bank bütün onaylar alındıktan sonra 242.3 milyon dolar ödeme yapacaktı.

Özilhan: BDDK kararının sebebini anlayamadım

BDDK’nIn ABank hisselerinin Yunanistan’ın ikinci büyük bankası olan Alpha Bank’a satışına onay vermemesini değerlendiren Anadolu Grubu ve ABank’ın patronu Tuncay Özilhan, “BDDK’ya müracaatı Alpha Bank yaptı. Red cevabıyla ilgili yazı Alpha Bank’ın temsilcisine gitmiş. Neden böyle bir karar alındığını bilmiyorum ama sebebini de merak ediyorum. Sebebini bilmediğim bir konuda hiçbir yorum yapmak istemiyorum” dedi.

Alpha Bank’ın BDDK ile konuşacağını kaydeden Özilhan, “Koskoca dünya çapında banka. Neden izin alamadığını merak edecektir. Neden diye soracaktır elbet. Biz de konuşacağız ama inanın aklıma hiçbir sebep gelmiyor. Rusya’ya gideceğim. Döndükten sonra konuşacağım. Arkadaşlarımız da bu hafta çalışacak ve döndüğümde bakacağız duruma” dedi.

Alpha: İşbirliği sürüyor

Öte yandan ABank’ın devriyle ilgili haber Yunan bankasının hisselerinin işlem gördüğü Atina Borsası’na gönderilirken, Atina Haber Ajansı (ANA), Alpha Bank’ın bu karardan sonra atacakları adımları Anadolu Grubu ile birlikte belirleyeceğini açıkladığını duyurdu.

‘Biz iznimizi yazılı aldık Ziraat’i etkilemez’

BDDK’nIn kararıyla dün Ziraat Bankası’nın Atina ve Gümülcine’de açmayı planladığı şubelerle ilgili bir risk yaratıp yaratmayacağı da gündeme geldi. Ancak bu konuda bir sorun olmayacağı ifade edildi. Ziraat Bankası, geçtiğimiz aylarda bu ülkede şube açmak için başvurmuş, Ziraat’in beklediği izin de Yunanistan Merkez Bankası tarafından “yazılı” olarak verilmişti.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar konuyla ilgili, “Biz izni yazılı olarak aldık. Bizimle ilgili herhangi bir olumsuzluk yok” diye konuştu.

Kararın açıklanmasının ardından Hazine Müsteşarlığı’nın Ziraat Bankası’nın Yunanistan’da şube açması girişimle ilgili telaşlandığı, Yunanistan Merkez Bankası’ndan gelen iznin yazılı onay olması üzerine rahatladığı belirtiliyor.

8’inci madde ne diyor?

Yasaya göre, bankanın yönetim kuruluna ya da denetim komitesine üye belirleme imtiyazı veren payların devri, tesisi Kurul’un onayına tabi bulunuyor. Aynı yasaya göre devirde ilgili bankanın nitelikli ortaklarının da yasanın 8. madesinde tarif edilen “kurucularda aranan şartlar” hükümlerini taşıması gerekiyor. Bu şartlar ise şöyle sıralanıyor:

Müflis olmama, konkordato ilan etmemiş olma, iflasın erteletmesi kararı verilmiş olmaması.

Fona devredilmiş olan bankalarda nitelikli paya sahip olmaması veya kontrolü elinde bulundurmaması.

Gerekli mali güç ve itibara sahip bulunması.

İşin gerektirdiği dürüstlük ve yeterliliğe sahip olması.

Tüzel kişi olması halinde risk grubu ile birlikte ortaklık yapısının şeffaf ve açık olması.

Vatan
 



Bu haber 304 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,858 µs