En Sıcak Konular

''Suriye'den göç eden petrol'' için büyük yarış

30 Eylül 2013 11:39 tsi
''Suriye'den göç eden petrol'' için büyük yarış Güneydoğu’da çözüm süreciyle birlikte 30 yıl sonra petrol arama çalışmaları hızlanıyor.

Bakanlıktan 4 yıllık petrol arama ruhsatı alan Arp Petrol, Şırnak, Midyat ve Nusaybin’i kapsayan 400 kilometrekarelik alanda ‘Suriye’den göç eden petrolü’ aramaya başladı.

Güneydoğu’da çözüm süreciyle birlikte başlayan hareketlilik enerji yatırımcılarını da harekete geçirdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan 4 yıllık petrol arama ruhsatı alan Arp Petrol, Şırnak, Midyat ve Nusaybin’i kapsayan 400 kilometrekarelik alanda ‘Suriye’den göç eden petrolü’ aramaya başladı. Suriye’deki petrolün uzantılarını kovaladıklarını söyleyen AR Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Arslan, “Bölgede kapatılan kuyuları yeni teknolojiyle yeniden inceliyoruz. Bu sahada bir devrim yaratmayı amaçlıyoruz. Çalışmalar sonunda ‘burada petrol yok’ ezberini bozacağız” dedi.

ZENGİN YATAKLAR VAR

Hürriyet'te yer alan habere göre; hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören AR Tarım’ın yüzde 99.9 iştiraki olan ARP Petrol, sahada sismik arama ve fizibilite çalışmalarına başladı. Araştırmanın ilk sonuçlarına göre bölgede zengin petrol yataklarına rastlandı. Toplam 49 bin 486 hektar olan sahadaki farklı noktalarda yapılan çalışmalardan petrol işaretleri alındı. Bu gelişmenin ardından önümüzdeki günlerde doğrudan sondaja başlanması planlanıyor.

RAPORLAR İNCELENDİ

30 yıl önce birçok kuyunun “petrol bulamadık” gerekçesiyle kapatıldığını belirten Arslan, “Sahayı terk eden şirket ‘Petrol vardı da beceriksizlikten terk ettim’ diyemez. Personel yetersizliği, proses yapılmaması ve birşeyler gözden kaçtığı için kuyular kapatıldı. 1958’den beri tutulan tüm raporları inceledik. Teknolojinin eski olması ve güvenlik sorunları nedeniyle bölgede aktivite olmamış” dedi. Eski data teknolojisiyle yapılan çalışmaları yeniden yorumladıklarını kaydeden Arslan, bölgede yapılan çalışmalarla ilgili de açıklamalar yaptı.

Çok zengin yataklar var

AR Tarım, yapılan çalışmalarla Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlıyor. ARP Petrol 7 Haziran’da 4 petrol arama ruhsat başvurusunda bulundu. Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne petrol arama ruhsatı için 3 Nisan’da yapılan başvuru olumlu bulundu. Bu ruhsatla şirket bölgede 4 yıl boyunca petrol arama hakkına sahip oldu. Ruhsat sahası Türkiye’nin zengin doğalgaz ve petrol yataklarının bulunduğu Şırnak, Nusaybin ve Midyat’ı kapsıyor. Şirket bölgeye toplam 15 milyon lira yatırım yapmayı planlıyor.

Bölgede 30 yıl önce kuyular kapatılmış

“YERALTINI daha net gösteren, adeta fotoğrafını çeken sistemlerle çalışıyoruz. Sınırın öbür tarafında birçok aktif kuyu var. Bu tarafta neden petrol olmasın? Petrolün Suriye’de oluşup bize doğru göç ettiğini düşünüyoruz. Orada petrol üreten zonun Türkiye’deki uzantıları üzerinde çalışıyoruz. Suriye’deki petrolün ve doğalgazın uzantılarını kovalıyoruz. Bundan 30 yıl önce bölgedeki siyasi olaylar nedeniyle açılan kuyular kapatılmış. Şimdi çözüm süreciyle birlikte gece yarılarına kadar çalışıyoruz. Bu saha bize mükemmel derecede ümit veriyor. Petrolden müthiş derecede ümitliyiz.”



Bu haber 1,245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,076 µs