En Sıcak Konular

Kadınlara çok önemli kahve uyarısı

30 Eylül 2013 10:16 tsi
Kadınlara çok önemli kahve uyarısı Gerek kariyer yapma isteği gerekse çeşitli nedenler dolayısıyla gebelik yaşı erteleniyor. Ancak yaş ilerledikçe çocuk sahibi olmak zorlaşıyor. Anne olmayı zorlaştıran etkenlerin başında kadının yaşı gelirken, onu kahve ve sigara içimi takip ediyor.

Uzmanlara göre, 2000'li yılların başlamasıyla 6 milyarın üzerine çıkan dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 9'u kısırlık problemiyle karşı karşıya. Tüm dünyada 75 milyon kadınsa kısırlık sorunu nedeniyle tedavi görmek için çeşitli kliniklere başvuruyor. Son yıllarda laboratuvar ve klinik uygulamalardaki gelişmelere rağmen başarı yüzde 60'ları geçmiyor. Üreme tedavilerinin masaya yatırıldığı, 4. Üreme Tıbbı Derneği Kongresi'nde üremeyi güçleştiren çevresel etkenlerin başında sigara ve kahve tüketiminin geldiği belirtildi.

KADINLARA 35 YAŞ UYARISI

Kongrede konuşan Üreme Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Erol Tavmergen, çocuk sahibi olmak için tedavilerde başarı oranını etkileyen en önemli faktörün kadının yaşı olduğunu söylerken, 35 yaş üzerinde giderek hızlanan yumurta rezervi kapasitesinde azalmadan sözedilebileceğini ifade etti.

Prof. Tavmergen, kaliteli yumurta gelişimini bozduğu için sigardan sakınılmasının önemine dikkat çekerek, 'Tüp Bebek tedavisine başlayanların sigara ve kafeini kesmeleri olumlu gebelik sonuçları alınmasına yardım eder. Sigara kullanımı gebelik oranlarını yüzde 50'ler seviyesinde azaltıyor' şeklinde konuştu.

Menopoz için yeni umut

Tıbbın tüm alanlarını ilgilendiren kök hücre ve gen çalışmalarının değişim ve ilerleme vadettiğini ifade eden Prof. Dr. Tavmergen, 'Özellikle 40 yaş altı erken yumurtalık rezervi yetmezliği durumlarında genç yaşta çocuksuzluk sorunu yaşayan ve sosyal ve psikolojik baskı altında olan kadınların yüzü gülecek. Yakın bir gelecekte bu çalışmalar klinik uygulama için emniyetli sonuçlara ulaşacak gibi görünüyor. Kök hücre uygulamaları ile dejeneratif doku ve organ hastalıklarının tedavisinde büyük yol alınacağı aşikardır. Kök hücre uygulamaları ile ilgili yasal düzenlemeler ülkemizde de mevcut' şeklinde konuştu.

5 fincan ve üstü tehlikeli

Kahve tüketiminin gebelik oranlarını olumsuz yönde etkilediğini, günde 5 fincan ve üzeri kahve tüketen kadınlarda gebelik oranlarının yüzde 50 azaldığını söyleyen Prof. Dr. Tavmergen, 'Çeşitli çalışmalarda kahvenin gebelik oranlarına etkisi hakkında çeşitli spekülasyonlar vardı ancak son yıllar içerisindeki bazı çalışmalar günde 5 fincan üzeri kahve içmenin gebeliği sigara içimine yakın oranda azalttığını ortaya koyuyor' diye konuştu.

Yeni Şafak

Bu haber 1,054 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,303 µs