En Sıcak Konular

Siyasi gerginlikler gündemin ilk sırasında

30 Eylül 2013 10:14 tsi
Küresel piyasalarda siyasi gerginlikler gündemin ilk sırasına yükseldi.

Küresel piyasalarda, ABD ve İtalya'daki siyasi gelişmeler ve gerginlikler makroekonomik gösterge ve dinamiklerin ikinci plana düşmesine neden oldu.
 
ABD borç tavanı sorunu ve yeni mali yılın başlamasına bir gün kala bütçe konusunda Cumhuriyetçiler ile Demokratların bir anlaşmaya varamaması küresel piyasalarda tedirginliğe neden oluyor. İtalya'da ise geniş tabanlı koalisyon hükümetindeki Özgürlükçü Halk Partisi'ne mensup bakanlarının istifasını isteyen Silvio Berlusconi'nin yol açtığı krizle ilgili haber ve gelişmeler de avro/dolar paritesi başta olmak üzere Avrupa piyasalarını baskı altına alıyor.
 
Bu hafta yurt içi ve yurt dışında yoğun veri gündeminin olduğunu belirten analistler, siyasi belirsizlik ve krizlerin de gündemin üst sırasına çıkmasıyla piyasalarda kritik bir haftaya girildiğine dikkati çekiyor.
 
Geçen haftanın son işlem gününü yüzde 0,46 oranında düşüşle 15.258 puandan tamamlayan Dow Jones endeksi, böylece 11 Eylül'den beri yaptığı en düşük kapanışı gerçekleştirmiş oldu. Analistler, ABD'de bütçe konusunda Senato'da tarafların anlaşamamış olması ve borç tavanına yaklaşılmasının hükümetin iş yapamayacak noktaya yaklaşılmasına neden olduğunu ve bu hafta cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisinin de açıklanmayabileceği belirtiyor.
 
Avrupa tarafında, Almanya'da hükümet kurma çalışmalarından henüz bir sonuç alınamamış olması cuma günü DAX endeksinin günü yüzde 0,03 oranında düşüşle tamamlamasına neden olurken, hafta sonu İtalya siyasi krizinin ortaya çıkması sonrasında hisse senedi piyasalarının bu haftaya satış baskısıyla başlayabileceği tahmin ediliyor.
 
Yurt içinde ise bu hafta piyasaları yoğun bir gündem bekliyor. Bugün ağustos ayı dış ticaret istatistikleri ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklayacağı Demokratikleşme Paketi takip edilecek.
 
Bugün açıklanacak ağustos ayı dış ticaret açığına ilişkin olarak gerçekleştirilen AA Finans Beklenti Anketi'nde ekonomistlerin beklentisi 8,3 milyar dolar oldu. 14 ekonomistin katılımı ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin beklentileri en yüksek 9 milyar dolar, en düşük 7,5 milyar dolar aralığında yer aldı.
 
Analistler, BIST 100 endeksinin 77.000 puan seviyesindeki direnci kıramamasının ardından, küresel piyasalara paralel olarak düşüş eğilimine girdiğine dikkati çekerek, geçen haftayı 74.772 puandan kapatan endeks için 72.700 seviyelerinden geçen 50 günlük hareketli ortalamasının gündeme gelebileceğini kaydediyor.

trthaber





 

Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,969 µs