En Sıcak Konular

''Yeni bir oyun sahneliyor''

30 Eylül 2013 10:06 tsi
''Yeni bir oyun sahneliyor'' ''İsrail aşırı sağı ile ABD ve Avrupa'nın neoconları yeni bir cephe oluşturuyor...''

Yeni sürecin flaş gelişmesi İran-ABD yakınlaşması. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Muhammed Hatemi'den bu yana 'gülümseyen yüzü' ile öne çıkıyor. Sosyal medyayı etkin biçimde kullanıyor ve 'değişim' vurgusu işliyor. Ruhani ile Obama arasında yapılan ve 'hoda hafız' ifadesiyle son bulan görüşme, İran İslam Devrimi'nden bu yana iki ülke arasında (bilinen) en üst düzey diyalog oldu.

Şaşırtıcı bir durum. Hızlı gelişti ve pek kimse işlerin bu kadar kısa zamanda bu noktalara geleceğini düşünemedi. Dünya, iki ülkenin sürekli çatışma haline alışmışken, İran bu çatışmadan her zaman güç devşirmişken, ABD'nin İsrail'in verdiği provokatif yönlendirme ile İran'a saldırı yapması tartışılırken, Suriye krizinin zirvede olduğu bir zamanda bu yakınlaşma nasıl yorumlanacak?

Görünüşe bakılırsa ilk panikleyen İsrail olmuş. Benjamin Netanhayu alelacele ABD'ye gitme kararı almış. Obama'ya; 'Sen bu İran'ı tanımazsın. O ölümcül gülümsemenin altında başka şeyler var' diyerek gerçekleri söyleyecekmiş.. Bundan şunu anlıyoruz:

İsrail Obama'ya gerçekleri söylemekten öte, ABD'deki etkin çevrelerle birlikte 'çekidüzen' vermeye hazırlanıyor. Şimdiye kadar bunu hep başardı. Bakalım bu sefer sonuç ne olacak?

Ama biz, Netanyahu-Obama arasındaki Ruhani münazaasının sonuçlarını şimdiden görmeye başladık. Somali'den Kenya'ya, Nijerya'dan Pakistan'a ve Irak'a kadar bombalar ardı ardına patlamaya, terör örgütleri hızla sahneye çıkmaya, dünya yeni terör dalgasıyla imtihan edilmeye başlandı bile.

Obama'ya ve İran'la yakınlaşma isteyenlere şunu söylüyorlar: 'Siz bu işi bilmiyorsunuz. İslam tehlikesi diye bir şey var. 11 Eylül'den bu yana bu tehdit hiç azalmadı. Bırakın öyle diyalog, ılımlılık politikalarını. Batı ile Doğu ilişkileri bu çatışma üzerine kuruludur ve siz bunu değiştiremezsiniz.'

İşte yeni çatışma alanı budur. Öyleyse; 'İslam kendi içinde çatışacak' teorisini ortaya atanlar yeni bir oyun sahneliyor. İsrail aşırı sağı ile ABD ve Avrupa'nın neoconları yeni bir cephe oluşturuyor. Bu yönüyle Batı kendi içinde çatışma alanı oluşturuyor. Eskisi gibi topyekün mücadele yok ve saflar bölündü.

Peki İran ne yapmaya çalışıyor? Ruhani gerçekten İran'da şeffaflık ve yeniden yapılanma, Batı ile ilişkileri rayına oturtma, devrimin sert ilkelerini yumuşatma konusunda ciddi olabilir mi? Öyleyse buna İran'da Glasnost ve Perestrokia dönemi diyebilir miyiz?

Çok erken bir yorum bu. İran'ın kıvrak diplomasisini izleyenler, heyecanla bu işin sonunda neler göreceğimizi bekliyor. Tahran, bu diplomasiyle Irak işgalinden karlı çıktı. Afganistan işgalinden karlı çıktı. Batı'nın Sünni dünyaya yönelik bütün müdahalelerinden karlı çıktı. Şimdi aynı diplomasiyi Suriye'de test ediyor.

Önümüzdeki günlerde bu yakınlaşmanın doğuracağı tepki çok ciddi çatışma alanları oluşturacak. Buna hazır olmak gerekiyor. Şimdiden örgütler düzeyinde bu başlatıldı. ABD iç iktidar dinamiklerinin Obama'yı köşeye sıkıştırmaya dönük manevralarını uzun süredir izliyoruz. İran'la yakınlaşma bu baskıyı daha da artıracak. Üstelik o malum cephe, çatışmayı bizim bölgelerimize yayacak, bilinen 'korku' üzerinden Batı kamuoyunu zorlayacak.

İyi tarafı da var: ABD-İran yakınlaşması ile aynı dönemde Suriye'de kısmi bir yumuşama, Türkiye-İran-Irak arasında buzların eritilmesine dönük ciddi girişimler var.

Son üç yıldır, bölge ülkeleri arasındaki asgari yakınlıklar yok edildi. İkili ortaklıklar ve bölgesel organizasyonlar etkisizleştirildi. Şimdi bunları yeniden kurmak, şekillendirmek için olumlu bir ortam oluşuyor. Bu bir fırsat.. İran, Ruhani üzerinden ne planlıyor bilemeyiz ama söz konusu yakınlaşma böyle bir fırsat da sunuyor.

Fars ateşi ABD'yi dize getirebilir mi? Yoksa İran derin bir dönüşümü Ruhani üzerinden mi yaşayacak, bunu göreceğiz. Şimdilik bundan daha önemlisi, ılımlı havaya karşıt güçlerin bizim coğrafyamızı teröre boğmak için düğmeye bastıklarını görmek. Mezhep eksenli ayrışma ve düşmanlığın, Türkiye dahil bir çok ülkede sokaklara yansıması ile, bu terör dalgasını besleyenler arasındaki bağ da dikkatle düşünülmeli.

İbrahim Karagül / Yeni Şafak (ilgili kısım)



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,784 µs