En Sıcak Konular

Paketten bir sürpriz daha

30 Eylül 2013 08:22 tsi
Paketten bir sürpriz daha Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, gündemdeki konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Siyasi partilere eşbaşkanlık sistemini demokratikleşme paketiyle getireceklerini söyleyen Başbakan Yardımcısı Arınç “BDP’de var, ondan koyuyorsunuz diyenler olur. İhtiyaç vardı. İsteyen uygulamalı” dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Akşam’ı ziyaret ederek gündemdeki konularla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Arınç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın detaylarını bugün açıklayacağı demokratikleşme pakete siyasi partilerde eş başkanlık formülünü de ekleyeceklerini söyledi. Arınç’ın ziyaretinden satırbaşları şöyle:

PAKETLE OYLARIMIZ ARTTI

Demokratikleşme paketinin açıklanması aslında turnusol kâğıdı gibi olacak biraz da. Yani CHP bu güne kadar ne istiyorsa bundan sonra karşı çıkmak zorunda kalacak. MHP diyelim ki eskiden savunduğu bazı şeyleri bundan sonra görmezden gelecek. Biz hep atak oynadık. Ve biz AK Parti olarak ne zaman demokratik paketle gelsek aldığımız oy oranımız artıyor.  

İÇERİĞİ ‘SİYASET VİZYONU’NDA

Açıklanacak olanlar 1 yıl önce kongrenin öncesinde 63 maddelik ‘siyaset vizyonu’ diye yayımladığımız kitapta olanlar. Yani bugün Kılıçdaroğlu ‘Bir şey bilmiyorum’ diyorsa o onun cehaleti. Muhalefet paketi gözden düşürmek için PKK’nın çözüm süreciyle ilgili talepleri olarak bakıyor.

YARGIDA ÖZGÜRLÜK DÜZENLEMESİ

Eskiden terör örgütünün propagandasını yapmaya ceza veriliyordu. Geçen temmuz ayında biz örgüt propagandasını yapma unsuruna AİHM içtihadına göre şiddete ve suça yönlendiriyorsa ya da bu kasıtla yapılan bir propagandaysa onu suç saydık.
 
Mesela olacaklardan bir tanesi siyasi partilerde eş başkanlık formülünü yasaya koyacağız. Eş genel başkan sadece BDP’de var. Ne yapalım BDP’de varsa. Bundan sonra MHP isterse o da yapacak. Evet, ‘Sadece onlarda var, siz onlar talep ettiği için onu koyuyorsunuz’ diyecekler. O ayrı bir konu. Memnun olacaklarsa memnun olsunlar. Ama bazı dernekler, STK’lar için öyle bir ihtiyaç varsa ki öyle anlıyoruz bunlar uygulanabilmeli. 

BARAJ FORMÜLÜ VAR

 Yüzde 10’luk baraj kalkarsa hangi sistem gelmeli? Biz kendi simülasyonlarımızı yaptık. Bu tartışma tabii 10 sene sürecek değil. Örneğin 3 ay sonra diyeceğiz ki ‘biz bunu uygulayacağız’. Yüzde sıfır baraj ama dar bölge ya da yüzde 3 baraj ama daraltılmış bölge. Açıklayacağız.

İTİRAZ VAR AMA ERDOĞAN'A

Başkanlık sistemini de ortaya koymamız lazım. Tartışılsın, tabu olarak yaklaşılmasın. Dünyanın her yerinde kullanılan sistem neden diktatörlük olarak görülüyor. Başkanlık sistemine yöntem olarak karşı çıkılmıyor. Asıl mesele kimin başkan olacağı. Başbakan Erdoğan’ın başkan olmaması ile ilgili bir tartışma var. Türkiye’nin aklı başında tartışmalara ihtiyacı var.

VATANDAŞ HİSSEDİYOR

Demokratikleşme sürecinde önemli bir nokta da şu; süreç bitmiyor, devam ediyor. 2002’den sonra OHAL’i kaldırmakla başlayan demokratikleşme süreci ondan sonra anayasal değişiklikler, kanunlardaki düzenlemeler, yönetmelikler ve idari tedbirlerle bugüne kadar geldik. Öyle idari tedbirler var ki bunları gazeteler yazmıyor ama vatandaşlar günlük hayata bu yumuşamayı hissedebiliyorlar. Mesela RTÜK’ten yaptığınız yönetmelik değişiklikleri var.  29 radyo şu anda Arapça’dan Kırmançi’ye kadar yayın yapıyor. O bölgenin insanları daha önce İran televizyonuna ya da Ermeni televizyonuna bakardı. Ama şimdi insanımız kendi ana dilinde yayın yapabiliyor.

DHKP-C EYLEMLERİ SURİYE İLE BAĞLANTILI

DHKP-C yeni bir örgüt değil. Belki 30 yıldır vardır, bilemiyorum. Suriye olaylarıyla kısmen bağlantılı görüyorum. Bir taşeron örgüt olarak kullanıyor. En son Emniyet Müdürlüğü Polis Evi’ne yapılan saldırılarda da yine ortada. Yani PKK yeni bir nokta ilan edildiği üzere en azından saldırı ve silahlı eylem yapmaktan uzaklaştığına göre başka bir örgütün bunu üstlenmesi gerekiyor. Amaçlar bazen farklı olabilir bazen de uyuşabilir tabii. Ben bu eylemleri örgütün sesini duyurmak, gücünü ortaya koymak ve hükümeti yıpratmak olduğunu düşünüyorum.

Akşam
 



Bu haber 1,108 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,376 µs