En Sıcak Konular

Dün Özkök, bugün Birand yalvardı!

9 Ağustos 2007 09:59 tsi
Dün Özkök, bugün Birand yalvardı! Ertuğrul Özkök'ün dün Abdullah Gül'e Köşk'e çıkmaması için "yalvaran" yazısının ardından, bugün M. Ali Birand da benzer bir yazı kaleme aldı. İşte Birand'ın ağzından Gül'ün yaratacağı gerilimler:

Mehmet Ali Birand'ın yazısı:

Gül, neden aday olmasın?

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı adaylığı, en garanti sanıldığı bir sırada, birden bire belirsizliklerle doldu. Seçim kampanyasında meydanları dolduran, Cumhurbaşkanlığı adaylığı engellendiği için Ak Parti'ye (AKP) ekstra oy kazandıran Abdullah Gül'e itirazlar artıyor.
Medyaya sızan haberlere ve kulağı delik gazetecilerin yazdıklarına bakılırsa, Gül'ün adaylıktan fedakarlık etmesini isteyenlerin başında Başbakan geliyor.
Bu iddianın ne kadarı doğru belli değil. Ancak belli olan, çevresinin Başbakan'ın adını kullanarak bu söylentiyi yaymasıdır.
Erdoğan susuyor. "Gül ne isterse o olur" diyor ve anlaşılan el altından "vazgeç bu işten" mesajları yolluyor. AKP grubu da ikiye bölünmüş durumda. Bir bölümü Gül'ün tekrar aday olmamasını, diğer bir bölümü de aksine yoluna devam etmesini istiyor.
Gül'ün Çankaya'ya çıkıp çıkmaması konusunda, EVET ve HAYIR'cılar karşılıklı şu gerekçelerle tartışıyorlar.

1. Türban Köşk'e çıkacak

HAYIRCILAR: Hayrünnisa Gül'ün türbanı taşımasının, sembolik bir anlamı olduğu ve Türkiye'ye türbanın son derece normal sayılması gerektiği mesajı vereceğine dikkat çekenler, kamuoyunun dindarlığa ve türban taşımaya teşvik edileceğini vurguluyorlar. Aynı şekilde, Türkiye'yi dünyada temsil edecek bir kişinin türbanlı olması, ülkenin imajı açısından da yanlıştır.
EVETÇİLER: Türban kişisel bir tercihtir. Üstelik ülkede çoğunluk tarafından benimsenmiştir. Türban teşvik edilmediği, kullanılması zorunlu hale sokulmadığı sürece bir sakıncası yoktur. Bugün, eşi türbanlı biri Cumhurbaşkanı olur, yarın türbansız bir eş köşke çıkabilir.

2. Türban kışlaya girecek

HAYIRCILAR: Cumhurbaşkanı'nın eşi türbanıyla köşke çıktığı taktirde "kamusal alanda türban takılmaz" ilkesi bozulacak ve en önemlisi asker eşlerinin türban takması engellenemeyecek.
EVETÇİLER: Başbakan ve daha nice bakan eşi türbanlı dolaşmakta, devlet kurumlarına girip çıkmaktadırlar. Bu uygulama zaten güçlükle yaşatılmaktadır. Köşk'te bir first lady'nin türbanı ekstra bir zorluk yaratmaz. Asker eşlerine gelince; TSK'nın kesin ve katı kuralları vardır. Kişiler bu kuralları baştan kabullenerek mesleğe katılmaktadırlar. Bundan dolayı, Hayrünnisa Hanım kötü örnek olmaz.

3. Askerle gerilim çıkar

HAYIRCILAR: Askerler, Cumhurbaşkanı'nın türbanlı eşiyle birlikte vereceği davetlere, kutlama törenlerine katılmayacaklar, bir kesim laik dernek ve Sivil Toplum Örgütleri ve muhalefet de bu kampanyaya katılacak. Sonuçta, sürekli bir gerilim içinde yaşanacak, devletin en önemli kurumları birbirleriyle küskün kalacak.
EVETÇİLER: Yüzde 47'lik oy oranıyla ve eşinin türbanı nedeniyle çıkan tartışmalara konu edildiği bir seçimden çıkan Gül toplumdan vize almıştır. Demokratik sistemin temelinde milli irade yatıyorsa, ister asker, ister laik dernekler olsun, bu kararı kabul etmek zorundalar.

4. Gül'den iyi aday yok

EVETÇİLER: Abdullah Gül bugüne kadar gösterdiği uzlaşıcı tutumu, esnek yaklaşımı ve toplumun her kesimini kucaklayıcı politikasıyla büyük puan toplamıştır. Muhalifleri dahi sempati beslediklerini saklamazlar.
Gül Çankaya'da, bir AKP'li gibi değil, sözü dinlenen bir Cumhurbaşkanı görevi yapacak ve AKP'nin kimi zaman bozulabilecek dengelerine ince ayar getirebilecektir.
Gül'ün farklı düşünenlere (Orhan Pamuk'tan, DTP'lilere kadar) anlayışla bakışı, Köşk'ün ülkenin tüm kesimlere açılmasını sağlayacaktır.
Gül'ün Avrupa Birliği projesine verdiği önem, başkentleri dolaşıp, Türkiye'nin tam üyeliğine büyük ivme kazandıracaktır.
Gül'ün uluslararası camiadaki prestiji, 7 yıldır kapalı duran Çankaya'nın kapılarını açacak ve dış dünya ile ilişkilere büyük bir hareket getirecektir.
HAYIRCILAR: Bu konularda Gül'den daha etkin bir Cumhurbaşkanı adayı bulunamayacağını söylüyor ve yukarıdaki kalitelere hak veriyorlar.

SONUÇ:
Yukarda, Gül'ün adaylığına EVET diyenler ile HAYIR'cıların gerekçelerini özetle okudunuz. Kim ne derse desin, yine de son söz Erdoğan'ın olacak. Başbakan'ın da, Gül'ün ısrarı durumunda itiraz etmeyeceği, direnmeyeceği biliniyor.
Anlayacağınız, sonuç, olağanüstü yeni bir değişim yaşanmazsa şimdiden belli...

mabirand@e-kolay.net

Posta



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,740 µs