En Sıcak Konular

Demokrasi savaşı için Milliyet'i sildirdi

29 Eylül 2013 14:29 tsi
CHP'li babasının kendisine verdiği Milliyet ismini ırkçı bulduğu için sildirip Asya yaptı. Milliyet hanımın mücadelesine ablası Hürriyet ortak oldu.

Ankara'da CHP'li bir aileden gelen 54 yaşındaki sivil toplum gönüllüsü Milliyet Alpat, İsmet İnönü aşığı olan babasının kendisine verdiği ismini ırkçı bulduğu için mahkeme kararıyla değiştirdi. 26 Eylül'de nüfus cüzdanına “Asya” ismini yazdıran Alpat, büyük bir ağırlıktan kurtulduğunu söyledi.  
Asya Alpat, isminin serüvenini ve aldığı kararın sebebini şöyle anlattı: “Ben koyu CHP'li bir aileden geliyorum. Evimizde Adnan Menderes'in idamı kutlanır, ölüm yıldönümleri sevinçle karşılanırdı. Hukukçu olan ve parti içerisinde görevler alan babam, CHP hayranlığından dolayı bana Milliyet, ablama Hürriyet, iki erkek kardeşime de İsmet ve İnönü ismini verdi. Bizi de kendi ideolojisine uygun olarak yetiştirmeye çalıştı. 12 Eylül darbesi döneminde gözaltına alındım. İşkenceye maruz kaldım. Ablam Hürriyet, avukatlığımı yapıyordu. Yeni doğan kızımı emzirmem için yetkililerden güçlükle izin alıyordu. Bebeğimi küçük bir aralıktan uzatıyorlar, emzirmem bittikten sonra kucaklamama, koklamama müsamaha bile göstermiyorlardı. Geçen zaman, beni de ailemi de fikirlerimi de değiştirmemde etkili oldu. Darbenin gerçek ve kötü yüzüyle yüzleştim. Hayata bakışımı “Babam da CHP'liydi” diye kurmadım. Takım tutar gibi parti tutanlardan olmadım. Demokrasiye eşitliğe inandım. Bunun için mücadele etmeye başladım. Bugün Menderes'e yapılanlara üzülüyor, bu haksızlığı, zulmü içime sindiremiyorum. 12 Eylül darbesiyle ilgili Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davayı takip etmeye çalışıyorum. Darbelerle yüzleştikçe, 28 Şubat'ı, 27 Mayıs'ı, askerî vesayeti her dönem yaşadıkça demokrasiye daha sıkı sarıldım. Ama bu mücadelemi ırkçı olan ismimin gölgelediğini düşündüm. 54 yaşındayım. Yarım asırdır kullandığım 'Milliyet' ismini değiştirmeye karar verdim. Nihayet bundan da kurtuldum. Artık Milliyet olarak değil, coğrafyasına, kültürüne, insanına hayranlık duyduğum toprakların ismini almak istedim. Bu yüzden 'Asya' adını tercih ettim. Milliyet ismini hayatım boyunca taşımak istemiyordum.”

Asya'nın avukatı ve kendisinden 3 yaş büyük ablası Hürriyet ise “Bizim için alışmakta sıkıntı yok. Duruşmadan çıkıp isim kanunen değişir değişmez zaten Asya diye hitap etmeye başladık. Asya ismine alışmak Milliyet ismini kullanmak kadar ağır, zor olmayacak” dedi.

Türkiye

Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,327 µs