En Sıcak Konular

Kuraklık damla sulamayı popüler yaptı

9 Ağustos 2007 09:51 tsi
Ziraat Bankası'nın sıfır faizli kredisiyle, çiftçilerin damla sulama talebi bir anda arttı.

Türkiye'de teknik açıdan sulanabilecek alanların tamamında bu sistem kullanılırsa pazarın büyüklüğü 6.6 milyar YTL olabilir. Sulamanın tamamen damlaya dönmesi, sudan 20 milyar metreküplük tasarruf da demek.

Bu yıl mayısta, su kaynaklarının verimli kullanılması amacıyla Ziraat Bankası tarafından hayata geçirilen faizsiz damla sulama kredisi tarımla uğraşan kesim tarafından yoğun talep gördü. Bankanın vereceği toplam 1 milyar YTL'lik kredi, kurulum maliyeti dekar başına 500 YTL ile 1000 YTL arasında değişen damla sulama sistemlerinin Türkiye'de yaygınlaşmasını sağlayacak. Hem yeni bir pazar doğacak, hem de sudan tasarruf edilecek.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nden (TZOB) alınan bilgilere göre Türkiye'deki sulamaya açılan 4.6 milyon hektarlık alanın sadece 277 bin hektarlık bölümünde (yüzde 6'sında) damlama ve yağmurlama gibi basınçlı su sistemleri kullanılıyor.

Sulamaya açılan alanın tamamının damlama sistemiyle sulanması durumunda yaklaşık 3.5 milyar YTL'lik pazar bulunduğu ortaya çıkıyor. Türkiye'deki teknik ve ekonomik açıdan sulanabilecek alanın büyüklüğü ise 8.5 milyon hektar. Bu alanın damlamayla sulanması durumunda 6.6 milyar YTL'lik dev bir pazar oluşacağı görülüyor.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, damla sulamayı kullanan İsrail'de 1 ton şekerpancarının üretimi için 7 ton su, Türkiye'de ise 100 ton su harcandığı bilgisini verdi. TZOB verilerine göre yıllık su tüketimi 39 milyar metreküp olan Türkiye'de sulama alanları için yılda 28.8 milyar metreküplük su kullanılıyor. Damla sulamanın, su kullanımında yüzde 70'lik tasarruf sağladığı göz önüne alınırsa tarımda tamamen bu sisteme geçildiğinde yıllık toplam su tüketiminin 20 milyar metreküp azalacağı ortaya çıkıyor.

Öte yandan damla sulama yöntemi ürün verimliliğini yüzde 90'a kadar artırıyor.

Dekara 500 - 1000 YTL

Çiftçilerin, damla sulama için Ziraat Bankası'na verdiği maliyetlere göre, dekar başına rakam 500 YTL ile 1000 YTL arasında değişiyor. Bu maliyet, ağaç veya bitki türleri, kullanılan malzemeler, arazinin tipi, suyun kalitesi başta olmak üzere birçok bakımdan farklılık gösteriyor.

Ancak genel özelliklere göre en yüksek fiyatla 1 dekar arazinin damla sulama maliyeti meyvede 750 YTL, sebzede damla sulama 950 YTL ve tarlada da 1050 YTL'ye mal oluyor.

Ziraat Bankası çiftçilere verdiği sıfır faizli krediyi 5 yılda, 5 eşit taksitte tahsil ediyor.

Damla sulama nedir?

Damla sulama, suyun özel filtreler kullanılarak içindeki kum, kil, yosun vb. pisliklerden temizlendikten sonra tarla, bahçe ve seralardaki bitkilere su ve gübre vermek için fabrikalarda özel olarak üretilmiş damla sulama boruları kullanarak bitkilerin direkt kök bölgesine suyun ve gübrenin damlalar halinde azar azar ve sık sık verilmesi anlamına geliyor.


BORU ÜRETİCİLERİ:
Talep patladı, hazırlıksız yakalandık

Ziraat Bankası'nın damla sulama sistemlerine kredi vermesi bu sistemlere talebi bir anda artırdı. Boru üreticileri birdenbire patlayan talebe hazırlıksız yakalandıklarını itiraf etseler de satışlarının artmasından son derece memnun olduklarını dile getiriyorlar. Satışlarının geçen yıla göre yüzde 50'nin üzerinde arttığını belirten üreticiler, önümüzdeki dönemde talebin ikiye katlanacağını, yatırım planlarını şimdiden hazırladıklarını anlatıyorlar. Üreticiler Konya, Çukurova ve Menderes Havzası ve Trakya'nın talepte başı çektiğini belirtiyorlar.


Kayhan Öcal (Sunstream) 'Yeni fabrika yapıyoruz'
"Ziraat Bankası'nın kredi kampanyasından sonra çok sayıda başvuru geldi. Hazırlıksız yakalandık. Üretimde zorluk çektik. Bu nedenle daha büyük bir fabrika yapmaya karar verdik. Geçen seneki kapasite ile bu yıl arasında yüzde 70 fark var. Kredilerden önce normal kapasitemizin yüzde 25 - 30'unu kullanabiliyorduk. Şu anda ise tamamını kullanıyoruz. Bizim yıllık üretimimiz 40 milyon metre. Bu yıl ise kapasiteyi büyüttükten sonra bunu ikiye katlayacağımızı düşünüyoruz."


Hüseyin Aslansoy (Damla Plast) 'Satışlar katlanacak'
"Kredilerden sonra siparişlerimiz arttı, ancak sezondan sonra daha büyük yükselme bekliyoruz. Yıllık üretimimiz 20 - 25 milyon metre. Önümüzdeki dönemde artışın katlanacağını tahmin ediyoruz. Biz aynı zamanda makine imalatını da yapıyoruz. Yeni şirketler kuruldukça bunların üretimine de ilgi artıyor. Bu yıl başından itibaren 50 tane makine sattık, bu da 50 üretici demek."


Mahir Yılmaz (Pan Plast) 'Üretimin hepsini sattık'
"2007 yılı başında kurulduk. Buna rağmen talepten payımızı aldık, ürettiklerimizin hepsini sattık. 7 ayda 45 milyon metre yassı boru, 25 milyon metre ise yuvarlak boru ürettik ve sattık. Üretimimizi bu yılın sonunda 3 katına çıkarmak için yatırımlarımıza başladık."


Kamil Bağcı (Poteks) 'Çiftçi finansman sorununu aştı'
"Çiftçi sulama konusunda oldukça bilinçliydi, ama iş finansmanda takılıyordu. Çiftçi artık damla sulamanın ne olduğunu, kendisine nasıl fayda sağlayacağını biliyor. Köy kahvelerindeki konuşma devirleri geçti. Ziraat Bankası'nın başlattığı damla sulama kredisi hamlesi bu anlamda olumlu bir adım oldu."


Ferhat Erduran (Akplast) 'Satış sezonu uzadı'
"Satışlarımızda geçen yıla göre yüzde 15 ile 20 arasında bir artış oldu. Bizim sulama sezonumuz normal şartlarda haziran ayı gibi biterdi, ağustos ayına sarktı. Bu tamamen krediyle alakalı. Önümüzdeki dönemde pazarın açılacağını düşünüyoruz. Bu kapsamda 6 bin 500 ton olan üretimimizi 8 bine çıkaracağız."

TZOB: Kuraklığın maliyeti 5 milyar YTL

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), kuraklığın Türkiye'ye maliyetinin 5 milyar YTL olduğunu duyurdu.
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaptığı açıklamada, bu maliyetin, Türkiye'de kuraklıktan kaynaklanan zararları tespit etmek üzere 9 tarım bölgesinde yaptıkları çalışma sonucunda ortaya çıktığını kaydetti.
Bayraktar, bu konuyla ilgili raporu ve yapılması gerekenleri bugün kamuoyuna duyuracaklarını açıkladı.

Su ne kadar temizse maliyet o kadar düşüyor

Damla sulama sistemlerinin maliyeti, içinden akacak suyun kalitesiyle yakından ilgili. Boruyu tıkayacak nesneleri barındırmayan suların filtrasyon masrafları daha düşük. Sondajlardan alınan sular belli filtrelerle temizlenebiliyor. Sistemde kanal suyu kullanılırsa yatırımın maliyeti yükseliyor.

Maliyeti belirleyen bir diğer unsur da arazinin eğimi. Düz arazide basınç farklılığı bulunmadığı için basınç ayarlı bir sistem kullanmaya gerek kalmıyor, dolayısıyla maliyet düşüyor. Taşlık ve engebeli arazinin damla yöntemiyle sulanmasının maliyeti ise düz araziye göre daha yüksek.

Suyu yayan toprakta borular 1 - 1.5 metre aralıklarla döşenebiliyor. Aksi durumda ise borular daha sık aralıklarla (60 - 70 santimetre) döşeniyor ve maliyet artıyor.

Ayrıca sulanacak alan büyüdükçe birim maliyet azalıyor.


Avantajları

Her çeşit alanda rahatlıkla sulama.
Suyun kontrolü sayesinde yüksek tasarruf.
Her çeşit bitkiye eşit miktarda ve aynı zamanda su gider.
Sulama sırasında oluşan buharlaşma, sızma ve toprak yüzeyindeki akış nedeniyle ortaya çıkan kayıplar en aza iner. Rüzgâr hızına bağlı kalmaksızın gün içinde herhangi bir saatte sulama imkânı.
Aynı miktar suyla daha fazla alan sulanabilir.
Toprağın yüzeyi kısmen ıslatıldığından yabancı ot kontrolü kolaylaşır.
Toprak yüzeyinin büyük bir bölümü ve yapraklar kuru kaldığından hastalık ve zararlılarla kolay mücadele olanağı verir.
İstenildiği zaman tarla içine girilip tarımsal faaliyetlere devam edebilme rahatlığı sağlar.
Kuruluş maliyeti ekilen ürüne göre kendisini 1 ile 3 yıl içinde karşılar.

(Milliyet)

 



Bu haber 455 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,878 µs