En Sıcak Konular

ABD'den Rumlara petrol desteği

9 Ağustos 2007 09:50 tsi
Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Doğu Akdeniz'de petrol arama çabalarının tetiklediği krizde ABD ve İngiltere'den destek aldığı öne sürüldü.

Rum Ticaret Bakanı Antonis Michaelides, Lefkoşa'daki ABD Büyükelçisi Ronald Schlicher ve İngiltere Büyükelçisi Peter Millett'in, "Kıbrıs'ın (Rum Kesimi) egemen haklarının tartışılmayacağı" yolundaki açıklamalarından cesaret aldığını söyledi.

Türkiye'nin yoğun tepkilerine karşın Doğu Akdeniz'de kendi "münhasır ekonomik bölge"yi ilan eden Rum Yönetimi'nin Ticaret Bakanı Michaelides, Türkiye'nin, Rumları durdurmak için BM nezdinde yaptığı girişimlere tepki göstererek uluslar hukukunun Rum Yönetiminin yanında olduğunu savundu.

Michaelides "Kıbrıs hükümeti, Türkiye'nin tehditlerine boyun eğmeyecek çünkü pozisyonu hukuka dayanıyor ve tümüyle Deniz Sözleşmesi'nin 83. maddesine uygundur" dedi.

Rum basınında yansıtılan açıklamalarında Michaelides, ABD ve İngiltere'nin Lefkoşa'daki Büyükelçilerinin, "Rum egemen haklarının tartışılmayacağı"nı açık bir biçimde dile getirdiklerini belirterek bu açıklamalarından cesaret aldığını söyledi.

Rum bakan, Türkiye'nin bu faaliyetleri engellemek için askeri önlemler almasını beklemediğini belirtirken de AB'ye üye olmak isteyen bir ülkenin böyle bir adım atabileceğini sanmadığını söyledi.

Rum basınında ise, MGK'nın Haziran ayındaki toplantısında Rum hükümetinin bölgede bir "istikrarsızlık unsuru" olarak nitelendirildiğine dikkat çekiliyor.

-BÜYÜK ŞİRKETLER İLGİ GÖSTERİYOR-

Michaelides ayrıca, petrol arama faaliyetlerine çok sayıda büyük şirketin ilgi göstermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Petrol arama konusunda Rum Yönetimi'nden lisans almak isteyen şirketlerin 16 Ağustos'a kadar başvurmaları gerekiyor.

Bu arada, Rum Ticaret Bakanlığı'nın Enerji Dairesi Müdürü Solon Kassinis, 16 Ağustos'a kadar sunulacak tekliflerin değerlendirileceği ve buna ilişkin raporun, üç aylık lisansa ilişkin bir karar alınması amacıyla Bakanlar Kurulu'na sunulacağını anlattı.

Kassinis, değerlendirmelerin yıl sonuna kadar tamamlanacağını da ifade etti.
 
zaman



Bu haber 277 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,178 µs