En Sıcak Konular

Sinir uçlarıyla oynanmak istendi

28 Eylül 2013 09:04 tsi
Sinir uçlarıyla oynanmak istendi “Birkaç sefer, Hatay’da tarafların mezhep çatışmasıyla ilgili karşı karşıya gelmesine adeta ramak kalmıştı. Asılsız haberlerle Hataylılar kışkırtıldı”

Hatay Valisi Lekesiz, tarihte 10 ay kalan ve Türkiye'ye katılan Hatay Devleti'nin başkanı Tayfur Sökmen, başbakanı Abdülgani Türkmen, Abdurrahman Melek gibi isimlerinin bal mumundan heykellerinin yapıldığı müzede 'Bu mecliste, o dönemki Hatay nüfusuna göre Alevi, Sünni, Hıristiyan ve Müslüman vekliler vardı" dedi.

Son yıllarda Suriye iç savaşından en çok etkilenen yerlerin başında gelen Hatay, Reyhanlı ve Cilvegözü saldırılarıyla onlarca canı kaybederken, Gezi olaylarında da Hatay'lı 3 genç hayatını kaybetti. Tüm bunlar olurken Hatay'da mezhep çatıyması çıkarmak için yoğun çalışmalar yapıldığını belirten Hatay Valisi Celalettin Lekesiz, "Birkaç sefer, Hatay'da tarafların mezhep çatışmasıyla ilgili karşı karşıya gelmesine adeta ramak kalmıştı. Asılsız haberlerle Hataylılar kışkırtıldı" dedi.

Sinir uçlarıyla oynanmak istendi

Hatay'ın insanlığın ortak macerasının yaşandığı bir kavşak olduğunu belirten Vali Lekesiz "Türkler, Kürtler, Araplar, Sünniler, Aleviler, Ortodoks, Katolik, Protestan Hıristiyanlar, Museviler, Yezidiler, Keldaniler var. Reyhanlı'daki patlamalarda da Hatay insanı son derece basiretle hareket edip, oynanan oyuna gelmeyip, acısını yüreğine gömüp, tevekkülle olayı değerlendirdi. Hatay'da Alevi, Sünni, Ermeni'nin de Suriye'de akrabası var. Bizim zenginlik olarak değerlendirdiğimiz bu kültürel hususları, ulusal ve uluslararası bazı yapılar ve örgütler Türkiye'nin sinir uçlarıyla oynanabilecek zafiyet olarak gördü. Bizim çok renkliliğimizin sinir uçlarıyla oynayarak Hatay'da bir mezhep çatışması çıkartmaya çalışarak, pek çok şeyi hesapladılar" diye konuştu. Mezhep çatışması çıkarmak için neler yapıldığını sorduğumuz Lekesiz şöyle konuştu:

Hatay'da yangın çıkartacaklardı

"Suriye'deki süreçle birlikte, Hatay'daki hemşerilerimizin Suriye'dekilerin başına gelenlerle ilgili olumsuzlukları istismar edip, çok farklı olumsuz gelişmelerin fitilini ateşleyebilmek için bilinçli kampanyalar başlatıldı. Bunların hiçbirisi, iyi niyetli çalışmalar değildi. Hatay ile birlikte Türkiye'de bir zemin kayması yaşanması istendi. Hatay'da bir yangın çıkartılıp, Orta Doğu'da bir yangın varken Türkiye'nin kendi yangını ile uğraşmasına çabalandığını gördük. Türkiye'nin Orta Doğu politikalarını sağlıklı icra edememesi çabasını gördük" diye konuştu.

'Aman ha oyuna gelmeyin'

Valilik ve devlet olarak oynanan oyun karşısında ne yaptıkları sorusuna Lekesiz şu karşılığı verdi: "Başta gençlerimiz olmak üzere tüm vatandaşlarımız Suriye süreci başladığından bu yana belli konularda altını çize çize defalarca uyardık. 'Dedikodularla hareket ederek bir yanlışın içerisine lütfen girmeyin. Olayların aslını öğrenin. Olayların size taktim edildiği şekliyle olmayabileceğini göze alıp serinkanlılığı elden bırakmayın. Kendi doğrularınıza hizmet ettiğinizi sanırken, başkalarının doğrularına hizmet edebileceğiniz ihtimalini göz ardı etmeyin. Duyguların kabardığı ortamda, başkalarının doğrularına hizmet edebilirsiniz. Lütfen, sağduyu,  serinkanlılık' dedik. 'Aman ha aman' dedik. İlimizde bir mezhep çatışmasının çıkarılması arzu ediliyor. Nüfus yapısına baktığımız zaman bu işle Hatay'da uğraşanlar var. Kendileri açsından avantajlı konumları var. Aman dikkat sağduyu, serinkanlılık dedik."

Hataylılık kültürü öne çıktı

Tüm bunlara karşı çatışma isteyenlerin de boş durmadığını anlatan Lekesiz "Hatay, çok kışkırtıldı. Hataylılar, çok tahrik edildi. Hataylıların sağlıklı düşünmesine engel olmak için asılsız haberler ürettiler" dedi. "Biz şunu yaptık da olaylar istenilen yerlere gelemedi, halkı birbirine düşüremediler, bizim çabalarımız sonucunda oldu" diyerek Hataylılara haksızlık etmeyeceğini belirten Vali Lekesiz "Hataylılık kültürü, yüz yıllar içinde soylu bir duruş oluşturmuş. Bizim yapmaya çalıştığımız uygun zeminlere, uygun vesileler ile sahip olduğumuz değerlerin güzelliğini döne döne paylaşmak oldu. Bu sevmeyi sevme kültürü, sevmekle kalplerin yorulmayacağına dair inanç, Hataylılarda zaten çok derinlerde var. Biz ve toplumun çok kesimleri bu çağrıları yaptık. Bu da dalga dalga yayıldı. Buna Hatay yaklaşımı diyebiliriz" dedi.

Ölen gençler için yüreğimiz yandı

Hatay'ın Gezi olayları ve bu olaylarda 3 Hataylı gencin ölmesiyle günmede getirildiğini hatırlattığımız Vali Lekesiz "Suriye'deki  olaylar nedeniyle akrabalarından ötürü etkilenen Hataylılar var. Onların duygularını sosyal medyadan, yazılı görsel basından istismar edenler vardı. Gezi olayları ile burada uygun bir psikolojik altyapı olunca, Hatay'da Suriye meselesiyle oluşturulan alt yapının boşa gitmemesi için Hatay'da 500 bin insan birden fazla gösteride, bu tür eylemlere katıldı. Şimdi bundan dolayı üç tane gencimiz, hayatını kaybetti. Bunlardan üzüntü içindeyiz. Ciğerim, ciğerimiz yandı" diye konuştu. Lekesiz, olaylarla ilgili incelemelerin sürdüğünü anlattı.

Star Gazete



Bu haber 985 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,817 µs