En Sıcak Konular

'Keşke rakam vermeseydi'

27 Eylül 2013 15:42 tsi
'Keşke rakam vermeseydi' Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yıl sonu dolar kuru tahminini açıklaması ile ilgili, "Keşke bir rakam vermeseydi, bir bilek güreşine girmeseydi." dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği'nin (EMD) düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında gazetecilerle bir araya gelen Ekonomi Bakanı Çağlayan, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikasının sorulması üzerine Çağlayan, Başkan Başçı'nın dolar kuru tahminini açıklamasını yanlış bulduğunu aktardı. "Keşke bir rakam vermeseydi, bir bilek güreşine girmeseydi." diyen Çağlayan, MB'nin döviz yükselmesinin engellemek için yaptığı çalışmayı doğru bulmadığımı ifade etti ve "6 milyar dolar para harcadılar, dolar 1 kuruş geriye gitti. Dünya ekonomisi kendisi denge arayışında. Bu mesafede, ucuz dolar aldırmamak gayretinde olmamamız gerekiyor. Diyorlar, özel sektörün borcu var. Özel sektör bir kere, kendi borcunu kendisi düşünecek." ifadelerini kullandı. Doların düşmesinin, iki bakımdan önemli olduğunu dile getiren Çağlayan, iş adamının aldığı borç para birimi neyse kendini buna göre dengelemek zorunda olduğunu da kaydederek, "Dolar aldım halim ne olacak? Valla buna Güzin abla bile cevap veremez." şeklinde konuştu.

"İHRACATA BİRİM FİYAT VE KATMA DEĞER ORANI ARTACAK"

Bakan Çağlayan, iç tüketimden ihracat odaklı büyümeye nasıl geçiş sağlanacağını sorulması üzerine; ihracat odaklı büyümenin, ihracatın kalitesinin değiştirilmesi yani üretimden başlayarak ihracatta esas ürünlerin birim fiyatlarındaki artış ile ileri teknolojilerin yüksek katma değer ve marka katkısı yaparak arttırılması ile gerçekleşeceğini söyledi. Orta ve uzun vadede böyle bir yapısal değişim ve dönüşümü sağlayacak olan önemli bir çalışma içinde olduklarının aktaran Çağlayan, "Türkiye ekonomisi büyüyecek. Türkiye iç pazarda, dış pazarda büyüyecek, Türkiye ekonomisi 2023 yılı hedeflerini yakalaması için aynen geçtiğimiz on yılda olduğu gibi önümüzdeki on yılda da yüzde 5'lik oranın üzerinde büyümemiz gerekiyor. Ana hedefimiz, ihracatta büyüyen bir Türkiye olmak. Türkiye gaza basmak durumunda ama kontrollü şekilde tabi." dedi.


"FITCH'IN AÇIKLAMAMASINI MENFİ BULMADIM"
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fıtch'in sermaye akışlarının Türkiye üzerinde olumsuz etki oluşturacağı yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Çağlayan, yükselen pazarların, gelişmekte olan ülkelerin hepsinde benzer sorunlar yaşandığını ifade ederek, "Türkiye en sağlam ülke. Türkiye'yi kötü gösterecek bir açıklama olmadığını düşünüyorum. Bir durum tespiti yapmışlar." diye konuştu.

"...ÇOK YATIRIM YAPILMAK İSTENİYOR AMA ÇED SÜRECİ CİDDİ BİR ENGEL"

Çağlayan, ÇED sürecine ilişkin bir soru üzerine; Türkiye'de çok ciddi yatırımlar yapılmak istendiğini buna karşın ÇED sürecinin engel oluşturduğunu söyledi. ÇED konusundaki hassasiyetlerden asla taviz vermeyeceklerini dile getiren Çağlayan, "Fakat sürecin basitleştirilmesi, çabuklaştırılması... Bir taraftan işlemler başladıktan sonra ÇED raporunun buna göre tanzim edilmesi imkanını getiriyoruz." diye konuştu.

Mevcut uygulamada firmalar başvurusunu yaptıktan sonra ancak rapor çıkınca faaliyetlere başlayabildiğini hatırlatan Çağlayan, rapor çıkıncaya kadar ise konunun önceliğinin kaybolabildiğini söyledi. Madencilik gibi konularda direkt olarak Başbakanlığa başvurularak izin sürecinin başlatılabileceğini anlatan Çağlayan, ardından ÇED ile ilgili uygulamaların da gerçekleştirilebileceğini belirtti. Çağlayan, konunun madencilik dışındaki ÇED raporu gerektiren bütün alanları kapsayabileceğini ifade etti.

Ekonomi Bakanı, süreç başladıktan sonra ÇED raporunun olumsuz gelmesi halinde neler olabileceğine ilişkin bir soruya karşılık, firmaya verilecek iznin bir 'ön izin' anlamını taşıdığını, ön izin alınmasının ise yatırımın ÇED raporu almaya elverişli olduğunun göstergesi anlamına geleceğini dile getirdi. Ön izin verilmesinin yatırımın hemen temelinin atılacağı anlamını da taşımadığına ifade eden Çağlayan, iznin ÇED raporu süresince firmanın kendi hazırlıklarına devam etme imkanı tanıdığını kaydetti. Yeni uygulamanın ilgili kurum görüşlerinin tek aşamada alınmasına imkan tanıyacağını da aktaran Çağlayan, "Tüm görüşler ilgili bakanlık tarafından alınacak ve süreç bu şekilde hızlandırılacak." ifadelerini kullandı. "Uygulama ÇED raporu (olumsuz çıkması) nedeniyle yarım kalmış işleri de kapsayacak mı?" sorusu üzerine; yarım kalmış işlerde de yeniden hızlandırılması gereken işlemler varsa onların da gerçekleştirileceğini söyledi.

"DERBİ MAÇINDA YAPILANLARI ÇİRKİN BULUYORUM"

Olaylı derbi maçının sorulması üzerine de Çağlayan, "Yapılanları çok çirkin bulunuyorum. Centilmenliğe Türk sporuna yakışmayan olaylar olarak buluyorum. Umarım ders olur. Her iki tarafın da kaybı var. Belki daha da fazla ceza verilecek bir durum söz konusu olabilirdi. Doksan artı üç artık maçın sonuna gelişmiş, 2-1'lik bir sonuç var, seyircilerin sahaya girmesini çok doğru bulmuyorum." diye konuştu. 

Bu haber 735 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,872 µs